Megegyezhetett a Néppárt az európai liberálisokkal, Verhofstadt lehetne az EP elnöke

Szerző: Illés Gergő
2019.06.15. 18:43

Persze a paktumot még mindenki tagadja, de lehet benne ráció: a liberálisok megkapják az EP vezetését, cserébe a Néppárté lehet a Bizottság.

Megegyezhetett a Néppárt az európai liberálisokkal, Verhofstadt lehetne az EP elnöke

A Politico információi szerint Guy Verhofstadt belga liberális politikus esélyes lehet az Európai Parlament következő elnökeként, cserébe pedig az Európai Néppárt jelöltjének osztanák le az Európai Bizottság elnöki tisztségét: a korábbi belga miniszterelnök és a volt ALDE-frakció vezetője (a frakciót épp a napokban nevezték át Renew Europe-ra, vagyis Újítsuk meg Európátra, és többek között Emmanuel Macron pártja is csatlakozott hozzá) ezzel az Európai Parlament egyik legbefolyásosabb politikusává válna, és az olasz néppárti Antonio Tajanit váltaná a poszton.

Odavernének a Tanácsnak

Amennyiben a parlamenti konzervatívok és liberálisok egy ilyen paktumról tényleg döntöttek, elértek egy nagyon fontos közös célt is: nem hagyják levegőhöz jutni közös ellenfelüket, a kormányközi Európai Tanácsot,

vagyis a szupranacionális Parlament több beleszólást kaphat az EU következő vezetésének kiválasztásába. Hivatalosan bár Verhofstadt szóvivője tagadja a háttértárgyalások létét, ám a liberális politikus már korábban is jelét adta annak, hogy érdekelné az EP elnöki tisztsége. (Pletykák szerint már csak azért is, mert érezte, hogy Macronék nem fogják hagyni, hogy frakcióvezető lehessen továbbra is a liberálisoknál.)

Az Európai Tanács egyébként jövő csütörtökön Brüsszelben tanácskozik majd az unió következő ciklusának vezetői pozícióiról, de a tárgyalások lassan kezdődtek, mivel az EP-választás eredménye egy olyan helyzetet hozott létre, ahol az erősebb pártcsaládok könnyedén blokkolhatják egymás jelöltjeit. A Politico emlékeztet: még a sokkal egyszerűbb végeredményt hozó 2014-es EP-választás után is augusztusig kellett várni, míg a szereplők leosztották a lapokat, hogy ki is vezetheti az egyes intézményeket.

És bár a Tanácsban még sokáig eltarthatnak az erről szóló tárgyalások, az EP elnöke ebből a szempontból más tészta: Tajani utódját ugyanis az új parlament első ülésén, július első hetében meg kell választani. Verhofstadt elnöksége pedig egyvalami miatt nagyon is kézenfekvő lenne: figyelembe véve a pártcsaládok egyensúlyát, egy liberális EP-elnök rákényszerítené a Tanácsot, hogy a bizottsági és a tanácsi elnöki tisztségeket a szociáldemokrata S&D és a jobbközép EPP között osszák le (mind a Juncker-bizottság, mind Donald Tusk Európai Tanács-elnök megbízatása idén jár le).

Weber egyetlen esélye

Az új parlamenti patkóban a 179 mandátumos Európai Néppárt és a 153 hellyel bíró S&D mellett a Renew Europe is jelentős erővé emelkedett ki 106 mandátummal. Az EPP csúcsjelöltje, Manfred Weber számára pedig a már régóta uniós csúcspozícióról álmodozó Verhofstadttal kötött alku lehet az egyetlen út a bizottsági elnökség felé: Weber jelöltsége tapasztalatlansága miatt a Tanácsban egyáltalán nem népszerű ötlet, tehát a bajor politikusnak szüksége lesz a parlamenti nyomásgyakorlásra is.

A Politico egy néppárti forrása azt mondta, pontos paktumról nem tud Weber és Verhofstadt között, ugyanakkor „több értelme van” egy ilyen megállapodásnak, mint ha az EPP a negyedik legnagyobb frakcióval, a 75 főt számláló Zöldekkel keresne együttműködést. És hogy mit jelenthetne ez az EU szempontjából? Verhofstadt azzal, hogy személyes ambícióit előtérbe helyezi, garantálhatná a Néppárt számára a bizottsági elnöki tisztséget.

És bár a Renew és az EPP együtt bőven nem alkot többséget az EP-ben (együtt a mandátumok 38 százalékát adják), az biztos, hogy nélkülük sincsen többség:

az S&D, a Zöldek és a szélsőbalos GUE/NGL együtt is csak a helyek 35 százalékával bírnak, többséget pedig csak akkor tudnának szerezni, ha összeállnának az euroszkeptikus jobboldallal, ami lássuk be, elég valószínűtlen. Nekik is kényelmesebb tehát a tapasztalt Verhofstadt mögé beállniuk.

Berlinből importált bizottsági elnök?

Persze az újdonsült Renew Europe sem olyan egységes, mint kívülről tűnik, a macronista blokknak például kétségei vannak azzal kapcsolatban, hogy Verhofstadt személyes ambíciói kompatibilisek a szövetség céljaival. Magának Verhofstadt szóvivőjének kellett megerősítenie, hogy a belga politikus továbbra is a liberálisok csapatának vezetőjét, Margrethe Vestager dán versenyképességi EU-biztost támogatja bizottsági elnöknek.

Ám ha Verhofstadtból tényleg EP-elnök lesz, Vestager amúgy is csekély esélyei is szertefoszlanak: kizárt, hogy a Néppárt a három jelentős uniós intézményből kettőt is a liberálisok kezébe adna.

Mások, például Xavier Bettel luxemburgi miniszterelnök egyenesen Angela Merkel német kancellárt javasolnák bizottsági elnöknek, aki viszont elmondása szerint kitöltené mandátumát Németországban, és azután már nem akar politikával foglalkozni.

BORÍTÓKÉP: Európai Parlament / Melanie Wenger, 2016

Illés Gergő
Illés Gergő az Azonnali újságírója

Európai politikáról, Közép-Európáról ír. Magyar belpolitikáról pedig akkor, ha ideges.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek