Elsüllyesztettek egy repülőgépet a török partoknál, hogy odavonzzák a turistákat

Szerző: Illés Gergő
2019.06.15. 08:45

Az Égei-tengerbe a búvárturisták kedvéért leengedett Airbus A330 ezzel a legnagyobb, valaha elsüllyesztett repülő.

Egy már használaton kívüli Airbus A330 repülőgépet süllyesztettek el pénteken Törökország nyugati partjainál, ezzel azt remélik, hogy a búvárturistákat vonzzák majd a régióba: erről az esetről közölt videoriportot a BBC.

A 65 méter hosszú Airbus A330 típusú repülőgépet 30 méter mélyen engedték az Égei-tengerbe, ezzel tervezik az Edirne tartományban található Ibricébe csalogatni a búvárkodás iránt érdeklődő turistákat.

A helyiek abban reménykednek, hamarosan búvárparadicsommá válhat a környék, jelenleg pedig ez a világ legnagyobb elsüllyesztett repülőgépe.

Az edirnei tartomány helyettese egyébként az Anadolu török hírügynökség tudósítása szerint azt nyilatkozta, hogy

a búvárturizmus jóval jövedelmezőbb a tömegturizmusnál: míg egy átlag turista 500-600 dollárnyi bevételt generál, egy búvárturistánál ez 2000-3000 dollár is lehet, vagyis sokkal inkább megéri minél több búvárt a régióba csábítani. 

Az elsüllyesztett gépmadár 1995-ben repült először, és egészen tavalyig szolgált, ekkor vették meg és szállították ide Antalya üdülővárosból a repülőgépet.

Hasonló gépelsüllyesztésekre egyébként volt már példa Törökországban: 2016-ban Izmirtől 80 kilométerre, Kusadasi mellett süllyesztettek el egy 54 méteres Airbus A300-as repülőgépet, ez is a búvátrutizmus fellendítésének reményében történt: a gépen ugyanis hamar megtelepednek a korallok és a tengeri állatok, ez pedig a búvárturisták figyelmét is felkeltheti. A fentieken kívül még további három, kisebb repülőgép is el van süllyesztve Törökországban.

Illés Gergő
Illés Gergő az Azonnali újságírója

Európai politikáról, Közép-Európáról ír. Magyar belpolitikáról pedig akkor, ha ideges.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Cikkek a témában

Van még itt cikk a témában

Kommentek