+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Illés Gergő
2019. június 15. szombat, 08:45
Az Égei-tengerbe a búvárturisták kedvéért leengedett Airbus A330 ezzel a legnagyobb, valaha elsüllyesztett repülő.

Egy már használaton kívüli Airbus A330 repülőgépet süllyesztettek el pénteken Törökország nyugati partjainál, ezzel azt remélik, hogy a búvárturistákat vonzzák majd a régióba: erről az esetről közölt videoriportot a BBC.

 

A 65 méter hosszú Airbus A330 típusú repülőgépet 30 méter mélyen engedték az Égei-tengerbe, ezzel tervezik az Edirne tartományban található Ibricébe csalogatni a búvárkodás iránt érdeklődő turistákat.

 

A helyiek abban reménykednek, hamarosan búvárparadicsommá válhat a környék, jelenleg pedig ez a világ legnagyobb elsüllyesztett repülőgépe.

 

 

Az edirnei tartomány helyettese egyébként az Anadolu török hírügynökség tudósítása szerint azt nyilatkozta, hogy

 

a búvárturizmus jóval jövedelmezőbb a tömegturizmusnál: míg egy átlag turista 500-600 dollárnyi bevételt generál, egy búvárturistánál ez 2000-3000 dollár is lehet, vagyis sokkal inkább megéri minél több búvárt a régióba csábítani. 

 

Az elsüllyesztett gépmadár 1995-ben repült először, és egészen tavalyig szolgált, ekkor vették meg és szállították ide Antalya üdülővárosból a repülőgépet.

 

Hasonló gépelsüllyesztésekre egyébként volt már példa Törökországban: 2016-ban Izmirtől 80 kilométerre, Kusadasi mellett süllyesztettek el egy 54 méteres Airbus A300-as repülőgépet, ez is a búvátrutizmus fellendítésének reményében történt: a gépen ugyanis hamar megtelepednek a korallok és a tengeri állatok, ez pedig a búvárturisták figyelmét is felkeltheti. A fentieken kívül még további három, kisebb repülőgép is el van süllyesztve Törökországban.

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A most először közszemlére tett élőlény olyan, mint egy gomba, de úgy viselkedik, mint egy értelmes állat, miközben majdnem 720 neme van.

Örül a „Karácsonyfigyelőnek”, de türelmet kér, viszont már az első napján kihirdeti a klímavészhelyzetet.

A friss Nobel-díjas író karintiai szülőfalujában támadt rá az újságírókra, mert azok Milošević melletti kiállásáról kérdezték.

Lejárt az MSZP ultimátumának határideje, Tóbiás József vissza fogja adni a mandátumát.

Ilyen sem volt még: írek akarnak lenni a britek. A belfasti posták már kifogytak a formanyomtatványokból.

Élesedett a centristák és a baloldaliak vitája: Elizabeth Warrent támadták a centrista jelöltek az egészségügyi tervei miatt. Ez főleg Joe Bidennek használ. De mit remél ettől?

A hét kérdése

Egy kormányközeli lap népszavazást akar arról, hogy a konzervatív Debrecen legyen Magyarország új fővárosa a liberális Budapest helyett. Mit szólsz hozzá? Ez a kérdés!

Azért ide elnéznénk

A számok és olvasatok dzsungelében az Ellensúly folyóirat szerzői vágnak majd szépen rendet október 16-án.

Kömlődi Ferenc kiállításmegnyitója Barcs Miklóssal, október 18-án a Jurányi Suterene-ben!

Piactúra, szitabuli, térbeéneklés, séta és számháború a 8-ban. Október 18-19-én!

Pest felől csúnyán néz ki a Vác fölötti, leharapott hegy, de most egy túrán megmutatják a másik, szebbik oldalát. Október 20.

Bécsben, október 28-án!

Ezt is szerettétek

Minek folyton inspirálódni? – kérdez vissza Tarlós István, mikor arról kérdezzük, melyik kelet-európai város példájából inspirálódhatna Budapest. Nagyinterjű a főpolgival!

Elfogadna-e Tarlóstól tanácsot, és lesz-e Kálmán Olga az alpolgármestere? Azonnali-nagyinterjú Karácsony Gergellyel, az ellenzék főpolgármester-jelöltjével!

A főpolgármester-jelölt elmondja, miért foglalkozik ennyit Berki Krisztiánnal, és mit szól a Fidelitas cirkuszos plakátjaihoz, vagy Tarlós megafonozásához. Nagyinterjú!

Bécsben a lakások csaknem egyharmada önkormányzati tulajdonban van, és a város a magáncégek bérházépítési programjait is támogatja, hogy kordában tartsa az albérletárakat. Videó!

Twitter megosztás Google+ megosztás