Nem engedik az EP-mandátumot nyert katalán képviselőt letenni az esküt

Szerző: Kulcsár Árpád
2019.06.14. 20:01

Amíg a büntetőpere zajlik, addig biztos nem lesz EP-képviselő. Akár 25 évet is kaphat.

Nem engedik az EP-mandátumot nyert katalán képviselőt letenni az esküt

A Spanyol Legfelsőbb Bíróság nem engedélyezte, hogy a Katalán Republikánus Baloldal EP-mandátumot nyert vezetője, Oriol Junqueras elhagyja a börtönt, és részt vegyen a Nemzeti Választási Bizottság által biztosított eskütételen, ami szükséges lenne ahhoz, hogy EP-képviselő legyen – írja az El Pais.

A volt katalán miniszterelnök-helyettes, aki az egyike a kilenc olyan katalán szeparatista vezetőnek, akiket letartóztattak, és jelenleg fogvatartanak a 2017-es függetlenségi népszavazás megszervezése miatt.

Hiába nyert azonban a májusi választásokon egy helyet az EP-ben, a Legfelsőbb Bíróság döntése azt jelenti, hogy nem fogja tudni elfoglalni azt. Amellett, hogy otthon le kellett volna tegye az esküt, ugyanígy engedélyt kellett volna kapnia arra, hogy részt vegyen a brüsszeli, július másodikán esedékes eskütételen és alakuló ülésen is.

Csakhogy a katalán vezetők ellen éppen a büntetőper zajlik, Junqueras akár 25 évnyi fegyházbüntetést is kaphat, amennyiben bűnösnek találják az állam elleni lázadás, valamint annak vádjában, hogy illegálisan használt fel közpénzt a katalán függetlenségi referendum megszervezésére.

Amennyiben a politikus letehetné az esküt az EP-ben, azzal automatikusan mentelmi jogot is kapna.

A Legfelsőbb Bíróság előzőleg a katalán vezetők mellett döntött, amikor az volt a kérdés, hogy elfoglalhatják-e helyüket a spanyol képviselőházban és szenátusban, öt vádlottat ugyanis megválasztottak ide az április 28-i parlamenti választásokon. Akkor a Legfelsőbb Bíróság megengedte Junquerasnak és négy társának, hogy elhagyják a börtönt, és elfoglalják a helyüket, igaz, később azt is javasolta, hogy függesszék fel őket hivatalukból.   

A Legfelsőbb Bíróság azzal indokolta a döntését, hogy amennyiben Junqueras elmehetne Brüsszelbe, úgy megszűnne a jogi felügyelet rajta. Nem mellékes, hogy ugyancsak Brüsszelben van Carles Puigdemont volt katalán miniszterelnök is, aki önkéntes száműzetésbe vonult oda, és azóta nem is utazott haza, nehogy őt is őrizetbe vehessék a spanyol hatóságok. A Legfelsőbb Bíróság azt mondja, az, hogy most megtiltják Junquerasnak, hogy Brüsszelbe menjen, nem véglegesen, hanem csak ideiglenesen gátolja meg abban, hogy elfoglalja hivatalát.

Nagyjából tehát a bíróság elfogadta az ügyészek érveit, akik nagyjából azt mondták el, hogy amennyiben automatikusan mentelmi jogot kap a politikus, az nagy felelőtlenség lenne, hiszen gátolná a tárgyalás rendes lefolyását. Arról már írtunk, hogy az EP-kampányban sem engedték ki a katalán politikusokat a börtönből. 

FOTÓ: Oriol Junqueras/Facebook

Kulcsár Árpád
Kulcsár Árpád az Azonnali újságírója

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek