+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Hutter Marianna
2019. június 14. péntek, 17:55
Mit gondolnak az ismertebb pártfüggetlen politikusok arról, hogy kinek kellene nyernie az ellenzéki főpolgármester-jelölti címért zajló előválasztást? Az Azonnali körbekérdezett.

Jövő héten indul az előválasztás, ahol megméretteti magát az MSZP-P színeiben Karácsony Gergely, a momentumos Kerpel-Fronius Gábor és a DK által támogatott Kálmán Olga. De vajon mit gondolnak az olyan ismertebb, jelenleg párthoz nem kötődő politikusok a jelöltekről, mint Hadházy Ákos, Szél Bernadett vagy Márki-Zay Péter? Az Azonnali megkérdezte őlet.

 

„Úgy tűnik, az előválasztás valódi választás lesz, egy üde színfolt” – reagált az Azonnalinak Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő. Úgy vélte, az indulók közt „szinte csak jó jelöltek vannak”, mindhárman alkalmasak lehetnek a városvezetésre és a választás megnyerésére. Ugyan konkrét nevet nem emelt ki közülük,

 

de szerinte a választóknak az „észérveket, rációt kell megnézni”, és ez alapján eldönteni, kit támogatnak az előválasztáson.

 

Hadházy arra is felhívta a figyelmet: nagy veszélynek tartja. hogy csak Budapesttel foglalkozik az ellenzék, mikor a vidéki helyek is ugyanilyen lényegesek lennének. Probléma szerinte az is, hogy az ellenzék nem foglalkozik a játékszabályokkal.

 

„Az EP-választások negatív tanúsága, hogy gyakorlatilag ellfogadtuk, hogy öt perceket kaphatnak a pártok félév alatt a köztévében” – jegyezte meg. Így szerinte ha nem a Fidesz diktálta volna a feltétleket, akkor „ilyen kormányzati teljesítmény és lopások mellett” csak 5-6 százalékot kellett volna elérniük az EP-választáson.

 

Aki győz, azt támogatni fogja

 

„Budapest az ország fővárosaként kicsit mindannyiunké és szimbolikus hely is, de nem vagyok budapesti lakos és azt gondolom, az ellenzéki jelöltről alapvetően a budapestieknek kell döntenie” – nyilatkozta Szél Bernadett független országgyűlési képviselő az Azonnalinak. Elmondta, számára, mint aki Budakeszin lakik, de sokszor bejár a fővárosba dolgozni, az lenne a fontos, hogy az új főpolgármester szívén viselje az agglomerációs közlekedést. „Egyre többen költöznek ki az elővárosokba, miközben egyre rosszabb az agglomerációk közlekedési helyzete.

 

Ezért olyan tömegközlekedésre lenne szükség, amit az autójuk helyett is szívesen igénybe vesznek az emberek.”

 

Szél Bernadett szerint alapvető fontosságú az is, hogy miután a fővárosban előbb halnak az emberek a légszennyezettség miatt, mint az ország más részében, az új városvezető ezzel a problémával is foglalkozzon. „Mivel a fairtások ezzel összefüggenek, olyan főpolgármesterre van szükség, aki tudja vállalni, hogy nem csökkenti a zöldterületeket a látványberuházások kedvéért”. Végül, de nem utolsó sorban, „alapnak” gondolja azt is, hogy a budapesti lakhatási válság is a jelölt prioritásai között legyen.

 

Szél Bernadett egyetért azzal, hogy „Budapestnek szabad helynek kell lennie”, tehát bárki is kerüljön ki az előválasztásból győztesként, azt mindenképpen támogatni fogja.

 

Mindenki egyformán szimpatikus

 

Senkinek nem drukkol az előválasztáson Márki-Zay Péter – mondta el az Azonnali megkeresésére Hódmezővásárhely független polgármestere, egyben az ellenzéki együttműködést az önkormányzati választáson elősegíteni kívánó Mindenki Magyarországa Mozgalom elnöke. Elmondta: ő „hivatalból semleges a kérdésben”, szerinte pedig „nagyon jó ötlet” az előválasztás, miután ez segíti eldönteni, ki lesz Tarlós István ellenzéki kihívója. Egyébként pedig mindhárom jelölt egyformán szimpatikus számára. Igaz, a Momentum politikusát, Kerpel-Fronius Gábort korábban nem ismerte, de ez sem probléma neki,

 

hiszen Márki-Zay maga taktikai szavazóként a Momentumra voksolt az EP-választáson.

 

Hogy milyen szempont alapján döntsenek az emberek, abban Márki-Zay nem kívánt tanácsot adni, „nyilván, akit ők a legalkalmasabb kihívónak találnak”, és azt majd a teljes ellenzéknek támogatnia kell.

 

MONTÁZS: Azonnali

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A TASZ szerint Karácsony Gergely főpolgármester akkor sem választhatja meg, hogy kikhez szól, ha egyébként a kormányzat részéről már ez számít megszokottnak.

Hangcsou városában már működik a rendszer, a kínai kormány pedig országszerte bevezetné azt.

Itthon gyakorlatilag három budai kerületbe húzódott vissza a felső középosztály, a lengyel és a cseh fővárosban sokkal kevertebbek az egyes negyedek. Térképek!

A kérdést úgy is feltehetnénk: Gyurcsány vagy Orbán? Neked hány pont jön össze?

A pénzügyminiszternek fáj a forint gyengülése, ugyanakkor az MNB-nek nincs mondanivalója arról, hogy múlt héten már 340 forint felé ment az euró.

A jobbikos, de a többi ellenzéki párt által is támogatott Kálló Gergely magabiztos győzelemmel hozta a Fejér megyei 4. választókerületet.

Itt az Azonnali coubhíradója Feri Potterrel, kézcsókolgató Orbánnal és szürke Bayerrel!

A hét kérdése

Az egykori playmate már sokszor és sokfélét nyilvánult meg a politikában, most pedig dönthetsz, melyik a kedvenc aranyköpésed tőle.

Azért ide elnéznénk

Február 20-án Szántó Rita filozófus tart előadást az Aurórában, hogyan is használható ma az ókori sztoikus filozófia.

Piac-e a világpiac? Magántulajdon-e a cégbirodalom? Fennmaradhat-e a demokrácia és a jogállam piacgazdaság nélkül? Létezik-e „harmadik út"? Február 21.

Politikai aspektusok a cseh és a szlovák művészetben 1989 után. Izgi kiállítás Pozsonyban egészen február 23-ig.

Történelmi diarómák, Star Wars-os csatajelenetek és világháborús terepasztalok Legóból Érden, a Magyar Földrajzi Múzeumban február 29-én és március 1-jén.

Mi vár Szlovákiára és a szlovákiai magyarokra a
február 29-ei választások után? Beszélgetés a Három
Hollóban március 2-án.

Ezt is szerettétek

Szerintünk az újságírókat korlátozó új szabályok nem felelnek meg az alkotmány követelményeinek, úgyhogy bepereltük az Országgyűlés Hivatalát és magát Kövért is.

Mikor lesz tárgyalás és ítélet? Mi lesz, ha nyerünk? Hogy néz ki egyáltalán egy kereset a házelnök ellen? Elmondjuk a perünk kulisszatitkait!

Eddig is csak egy-két helyen szabadott videózni a parlamentben, de mostantól még kevesebb helyen lehet, és még hangfelvételt készíteni se szabad szinte sehol a Házban.

Digital Health Summit, a digitális egészségügyi megoldásokon dolgozó szakemberek, fejlesztők, befektetők és az egészségügyi intézményvezetők fóruma.

Twitter megosztás Google+ megosztás