Átnézve a programokat két komoly jelöltje van a főpolgármester-választásnak

Ésik Sándor

Szerző:
Ésik Sándor

2019.06.14. 06:47

Igenis fontos, mennyi és milyen minőségű munkát tett bele a jelölt az indulásba. Ez az egyik kulcsa annak, hogy miért ilyen erősek még mindig Orbán pozíciói és miért olyan gyenge az ellenzék.

Ez itt egy véleménycikk, ami nem feltétlenül tükrözi az Azonnali álláspontját, de itt van, mert szeretjük a jól érvelő és érdekes szövegeket. Ha vitáznál vele, vagy küldenél egyet te is, csak bátran!

Megnézve a Sétáló Budapest és a Budapest 2.0 programokat (Puzsér Róbert és Kerpel-Fronius Gábor programjai), jól látszik, hogy az utóbbi egy rövidebb előkészítés után összerakott dolog (hogy finoman fogalmazzak). Nem titok, nekem Puzsér Róbert nagyon nem szimpatikus, a programja azonban versenyképes, sok jó ötlet van benne. Meg persze sok közhely is. Ezekből a közhelyekből tartalmaz jó sokat Karácsony Gergely 14 oldalas programja is, de jól láthatóan aki írta, az olvasta Puzsér programját.

Összefoglalva én azt látom, hogy van két, láthatóan szakértői csapat által összerakott program (Puzsér és Kerpel-Fronius), amelyek közül a Puzsér-féle részletesebb. És van egy „touch all the bases” szemléletű összefoglaló Karácsonyék részéről.

Kálmán Olga programja – legalábbis amennyit megtaláltam belőle –: 4 mondat. Ez legfeljebb zavarórepülésnek jó.

Kerpel-Fronius indulása is jól láthatóan improvizált dolog, de Kálmán Olgáé meg provokatívan az.

Ezzel, ahogy már írtam korábban, nekem semmi bajom. A legutóbbi választáson a két legjobb eredményt elérő ellenzéki párt igenis állítson jelöltet egy előválasztáson. És azt is tudom, hogy a szavazópolgárok 10 százaléka veszi a fáradságot, hogy beírja a Google keresőjébe, hogy név + program. Ráadásul a DK szavazótáborának egy jelentős része egy tarka kutyára is szavazna, ha DK embléma lenne rajta, így nem tekinthető az ő szempontjukból irracionálisnak az a lépés, hogy kiállítanak egy rutinos és népszerű médiaszereplőt egy négymondatos programmal.

Sajnos kevesen vagyunk olyan választók, akiknél szempont az, hogy megnézzük: mennyi és milyen minőségű munkát tett bele a jelölt az indulásba. Ez egyébként az egyik kulcsa annak, hogy miért ilyen erősek még mindig Orbán pozíciói és miért olyan gyenge az ellenzék.

Dolgozni kell, programot írni, minden ajtón bekopogni. Ilyen alapon ennek a főpolgármester-választásnak két komoly jelöltje van: Puzsér Róbert és Kerpel-Fronius Gábor.

Hogy ez kiről, milyen bizonyítványt állít ki, azt mindenkinek az egyéni megítélésére bízom.

Meg azt is, hogy ilyen programmal miért kell hisztizve kiszállni az előválasztásból. (Hacsak persze nem azért, mert van valamilyen háttéralku, ami nem lenne meglepő a Momentumtól és a DK-tól, de meglepő politikai érettséget mutatna Puzsér részéről.)

Ésik Sándor írása megjelent a Diétás Magyar Múzsán is, kövesd őket!

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek