Strache mégse menne az EP-be, ha felesége beülhet az osztrák parlamentbe

Szerző: Bukovics Martin
2019.06.13. 22:42

Így megoldódna a Strache-család jövedelmi helyzete, és az osztrák állatvédelem is jól jár.

Strache mégse menne az EP-be, ha felesége beülhet az osztrák parlamentbe

Bár az FPÖ részéről senki sem erősítette még meg, csütörtök éjszaka több osztrák lap is kész tényként kezelte, hogy megvan a deal, amit Heinz-Christian Strache, az ibizai videójába belebukott volt osztrák alkancellár és FPÖ-exelnök kötött pártja jelenlegi vezetésével.

De mit keresne HC Brüsszelben?

Az osztrák választási rendszernek köszönhetően az ibizai botrány miatt párttisztségeiből és az osztrák parlamentből is távozó Strache számára felcsillant a remény arra, hogy a következő években is viszonylag magas fix jövedelme lesz. Ausztriában az EP-választáson ugyanis vannak preferenciális szavazatok, azaz nem csupán ikszelni lehet egy pártra, de mellé is lehet írni, hogy az adott listáról kit szeretnének a leginkább az Európai Parlamentben látni. (Hogy ez hogyan működik, itt írtuk meg.)

Strache 45 ezer preferenciális voksot szerzett, így hiába volt az FPÖ-lista 42. helyén eldugva, EP-képviselői helyet szerzett. Ez pártjának, amely éppen szabadulna az ibizai videóbotrány okozta károktól, ritka kínossá vált, a sajtóban a pártvezetők rendre olyanokat nyilatkoztak, hogy szerintük a politikus nem veszi át a mandátumát, ezzel is nyomást gyakorolva Strachéra, nehogy megtegye. Strache először azt posztolta a Facebookon, hogy szívesen beülne az EP-be – a bejegyzést aztán gyorsan törölte is. Azóta is azon spekulál mindenki, mi van épp az asztalon: Strache FPÖ-ből való kizárása? Kárpótlásként a 2020-as bécsi főpolgármester-választáson való indítása?

Strache lemondana az EP-képviselőségről, cserébe viszont felesége, Philippa Strache, aki amúgy az FPÖ állatvédelmi főfelelőse, beülhetne a következő ciklusban az osztrák parlamentbe

– ez az a deal, ami FPÖ-s körökből az osztrák sajtónak szivárog. A Kronen Zeitung – amit Ibizán Strache meg akart vásároltatni az őt csőbe húzó kamuorosz kamuoligarcharokonnal, hogy FPÖ-t támogató lapot csináljon belőle – gonoszul hozzáteszi: Philippa Strache képviselősködésével továbbra is biztosítva lenne a Strache-család jövedelme. Úgy tudni, hogy az ibizai videóbotrányt követő napokban férjétől egy időre elköltöző Philippa Strache az FPÖ bécsi listájának második helyén indulna, a párt eddigi állatvédelmi szóvivője, az újabb induláshoz magát már túl idősnek tartó Josef Riemer helyén.

Nyomozás indult Strache ellen

Az FPÖ-t az ibizai botrány óta vezető Norbert Hofer csütörtök este úgy nyilatkozott, hogy Strache legkésőbb jövő hét hétfőn megnyilvánul majd arról, szeretne-e EP-képviselő lenni. (Ha július 2-ig, az EP alakuló üléséig nem mond le a mandátumról, akkor automatikusan megkapja azt.) Hofer elmondta, találkoztak délután Strachéval, és a megbeszélés eredményével nagyon elégedett.

Strache ellen egyébként hűtlen kezelés (tiltott pártfinanszírozás) gyanúja miatt nyomozást indított a gazdasági és korrupciós ügyekért felelős osztrák ügyészség az ibizai videó nyomán.

FOTÓ: Philippa Strache / Facebook

Bukovics Martin
Bukovics Martin az Azonnali alapító-főszerkesztője

Német anyanyelv, gradišćei gyökerek, pécsi szőlő, olasz parkolási bírságok. Az Azonnalitól való távozása óta itt olvasható: Gemišt

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek