Még most kéne megállapodni az EU-s klímacélokról, különben égés lesz az ENSZ-csúcson

Szerző: Ruttkay Lili
2019.06.13. 16:19

Az ENSZ-főtitkár szeptemberre konkrét terveket szeretne látni arra, hogyan csökkentik a kibocsátást egyes országok, de az EU késlekedni látszik.

Még most kéne megállapodni az EU-s klímacélokról, különben égés lesz az ENSZ-csúcson

Az Euractiv szerint Európai Tanács következő heti, brüsszeli csúcstalálkozóján az európai állam- és kormányfők arról a tervezetről is fognak tárgyalni, amely az EU-s tagállamok párizsi klímaegyezménynek való megfelelését szolgálja: arról van szó, hogy 2050-re teljesen megszűnjön az üvegházhatású gázok kibocsátása az EU-ban.

Bár az EU-s tagállamok kormányainak és a Bizottságnak hivatalosan 2020 decemberéig kell kész megegyezést benyújtaniuk az ENSZ-nek, egy idén szeptemberi csúcstalálkozóra már konkrét, megvalósítható terveket szeretne látni Antonio Guterres ENSZ-főtitkár: ehhez pedig arra van szükség, hogy a következő hetekben, de legkésőbb idén év végén döntés szülessen az ügyben. A következő csúcstalálkozón azonban minden bizonnyal az EU-s vezetői pozíciókkal lesznek első sorban elfoglalva a felek, így kérdéses, hogy sikerül-e szeptemberig közös tervvel előállni.

Sebastian Mang, a Greenpeace éghajlatváltozási tanácsadója szerint a tudományos tények tagadása lenne 2020-ig halogatni a döntést.

Japán a szeptemberi ENSZ-csúcstalálkozóra például már kész tervvel fog érkezni: az új irányvonalat június 11-én fogadta el a japán kormány, eszerint 2050-re teljesen kibocsátásmentessé tennék Japán gazdaságát, mely a harmadik legnagyobb gazdaság a világon.

Kik vannak a fix 2050-es dátum mellett, és kik ellene?


Belgium, Dánia, Franciaország, Luxembourg, Hollandia, Portugália és Spanyolország mind áldását adta az üvegházhatású gázok kibocsátásának teljes megszűntetésére az EU-ban a 2050-es határidőig. Az EU-elnökségét a románoktól hamarosan átvevő Finnország nemrég jelentette be, hogy 2035-re szeretnék nullára csökkenteni a szén-dioxid-kibocsátást az országukban, erről már mi is írtunk itt. Az Egyesült Királyság is teljesen megszüntetné ezeknek a gázoknak a kibocsátását 2050-re, és Lettország, valamint Szlovénia is hasonló célok megvalósításán dolgoznak. 

Az olasz kormány korábban macronista tervnek tartotta az elképzelést, így nem támogatta,

az Euractiv viszont úgy értesült, hogy már támogatják a kitűzött célt, és Németország is éppen idén fogja felülvizsgálni a klímacéljait. Az ügy kapcsán Bulgária, Horvátország, Csehország és Lengyelország a legszkeptikusabb, pedig őket különösen kényesen érintheti a klímaváltozás.

FOTÓ: Fred Marvaux / Európai Parlament

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek