+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Ruttkay Lili
2019. június 13. csütörtök, 16:19
Az ENSZ-főtitkár szeptemberre konkrét terveket szeretne látni arra, hogyan csökkentik a kibocsátást egyes országok, de az EU késlekedni látszik.

Az Euractiv szerint Európai Tanács következő heti, brüsszeli csúcstalálkozóján az európai állam- és kormányfők arról a tervezetről is fognak tárgyalni, amely az EU-s tagállamok párizsi klímaegyezménynek való megfelelését szolgálja: arról van szó, hogy 2050-re teljesen megszűnjön az üvegházhatású gázok kibocsátása az EU-ban.

 

Bár az EU-s tagállamok kormányainak és a Bizottságnak hivatalosan 2020 decemberéig kell kész megegyezést benyújtaniuk az ENSZ-nek, egy idén szeptemberi csúcstalálkozóra már konkrét, megvalósítható terveket szeretne látni Antonio Guterres ENSZ-főtitkár: ehhez pedig arra van szükség, hogy a következő hetekben, de legkésőbb idén év végén döntés szülessen az ügyben. A következő csúcstalálkozón azonban minden bizonnyal az EU-s vezetői pozíciókkal lesznek első sorban elfoglalva a felek, így kérdéses, hogy sikerül-e szeptemberig közös tervvel előállni.

 

Sebastian Mang, a Greenpeace éghajlatváltozási tanácsadója szerint a tudományos tények tagadása lenne 2020-ig halogatni a döntést.

 

Japán a szeptemberi ENSZ-csúcstalálkozóra például már kész tervvel fog érkezni: az új irányvonalat június 11-én fogadta el a japán kormány, eszerint 2050-re teljesen kibocsátásmentessé tennék Japán gazdaságát, mely a harmadik legnagyobb gazdaság a világon.

 

Kik vannak a fix 2050-es dátum mellett, és kik ellene?


Belgium, Dánia, Franciaország, Luxembourg, Hollandia, Portugália és Spanyolország mind áldását adta az üvegházhatású gázok kibocsátásának teljes megszűntetésére az EU-ban a 2050-es határidőig. Az EU-elnökségét a románoktól hamarosan átvevő Finnország nemrég jelentette be, hogy 2035-re szeretnék nullára csökkenteni a szén-dioxid-kibocsátást az országukban, erről már mi is írtunk itt. Az Egyesült Királyság is teljesen megszüntetné ezeknek a gázoknak a kibocsátását 2050-re, és Lettország, valamint Szlovénia is hasonló célok megvalósításán dolgoznak. 

 

Az olasz kormány korábban macronista tervnek tartotta az elképzelést, így nem támogatta,

 

az Euractiv viszont úgy értesült, hogy már támogatják a kitűzött célt, és Németország is éppen idén fogja felülvizsgálni a klímacéljait. Az ügy kapcsán Bulgária, Horvátország, Csehország és Lengyelország a legszkeptikusabb, pedig őket különösen kényesen érintheti a klímaváltozás.

 

FOTÓ: Fred Marvaux / Európai Parlament

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Noha a Varga Mihály-féle új adócsomag célja az adócsökkentés és az adóegyszerűsítés, az leginkább kommunikációs húzásként értelmezhető. Elemzés!

A számok alacsonyabbak a hivatalos adatoknál, de a kórházba kerültek körében a halálozási arány magas.

A párt küldöttgyűlése döntött így. Karácsony szombatra nagy bejelentést ígért.

Az eset miatt Skóciában többen is azt követelik, hogy legyen saját bevándorláspolitikájuk.

Szombattól korlátozás nélkül utazhatnak a beoltott magyarok és csehek a két ország között, jelentette be Szijjártó Péter.

Szijjártó Péter Pozsonyban azt mondta: nem hagyják, hogy az ügy lekerüljön a napirendről.

Néhány kivétel azért marad: a piacokon, a zsúfolt helyeken és a busz- és vonatállomásokon még kell majd a maszk, máshol azonban nem. Június elsejétől pedig újabb enyhítések jönnek.

A hét kérdése

2022-ben még a választás előtt a parlament új államfőt fog megszavazni, aki ha akar, akár fontos ember is lehet majd. De ki legyen az? Van pár opció.

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Az első nyári hétvégén, június 5-én sörkóstolási és vásárlási lehetőség Budapesten és több vidéki helyszínen is.

Ezt is szerettétek

Meddig adminisztratív hiba az állam részéről, ha nem küldi valakinek az igazolásokat, és honnan súlyosabb mulasztás?

Manek Gábor számos budapesti étterem tulajdonosaként is építi a fővárosi gasztronómiát. Vele beszélgettünk az éttermek újranyitásáról, a Lärm jövőjéről, valamint a nyári fesztiváltervekről. Podcast!

Magyarország egyik legkeresettebb színésze az Azonnalinak elmondta, mi a kelet-magyarországi identitás lényege, milyen az HBO-val dolgozni, de az is kiderül, mi van a Bödőcs Tibor könyvéből az ő főszereplésével készülő monodrámával. Podcast!

Németországban ősszel szövetségi választásokat tartanak, eldől, ki lesz Angela Merkel utódja. Kik azok, akik vállalnák a feladatot? Techet Péter és Bukovics Martin kielemezték. Podcast!

Letoha Tamás, a gyógyszerfejlesztéssel foglalkozó kutató koronavírussal kapcsolatos olvasói kérdésekre válaszol, és azt is elmondja, miért fél a biológiai háborútól.

A galériatulajdonos műgyűjtő elmondja, hogy a szobor a világ bármely részén múzeumi tárgy lehet a jövőben: a BLM-szobor jó értelemben provokál.

Eddigi bevételeik 10 százalékát keresik most meg, hiszen a szakmájukat konkrétan nem tudják gyakorolni. A Music Hungary Szövetség elnöke, Weyer Balázs a Helyzetben!

Twitter megosztás Google+ megosztás