Így lehet online szavazni a budapesti előválasztáson

Szerző: Bukovics Martin
2019.06.13. 08:45

Előzetesen regisztrálni kell hozzá, és ezt már meg is lehet tenni. Mutatjuk, hogyan.

Így lehet online szavazni a budapesti előválasztáson

Szerdán nyílt meg és most már teljes gőzzel üzemel az a regisztrációs felület, amelyen keresztül június 20-án reggel 8 óráig jelentkezhetnek mindazok, akik nem személyesen szeretnék leadni a voksukat a budapesti előválasztáson, amelynek győztese a baloldali ellenzék főpolgármester-jelöltje lesz. Az online szavazáshoz szükséges regisztrációra az Ügyfélkapu segítségével van lehetőség, a szervezők szerint az egyetlen módja annak, hogy ne történjenek visszaélések.

Minderről videó is készült, az egyes lépéseket elmagyarázandó:

(Erről írta azt az Azonnalin a Puzsér Róbert Sétáló Budapest-kampányát vezető Zaránd Péter, hogy szerintük bonyolult Ügyfélkapun keresztül regisztráltatni az embereket, lenne erre egyszerűbb megoldás is.)

Mikor lesz maga az előválasztás?

Az előválasztás június 20. (csütörtök) reggel 9 óra és június 26. (szerda) déli 12 óra között zajlik. A voksokat személyesen az előválasztásra kijelölt sátrakban, vagy előzetes online regisztrációt követően az elovalaszto.hu felületén adhatják le a budapesti lakosok. Előválasztásra jogosult minden budapesti személy, aki budapesti lakcímkártyával rendelkezik és 2001. október 1. előtt született. Offline szavazás esetén a választó június 20. és 26. között a szavazósátrak valamelyikében regisztrálhat fényképes igazolványa és lakcímkártyája bemutatásával (a szavazatszedő biztosoknak), ezt követően már szavazhat is.

A budapesti előválasztást a legtöbb szavazatot kapó jelölt nyeri (ahogy a főpolgármester-választás során is). Az előválasztás második fordulóját támogató pártok (DK, Jobbik, LMP, Momentum, MSZP, Párbeszéd) vállalták, hogy a budapesti előválasztás győztese ellen nem indítanak főpolgármester-jelöltet ősszel.

És amúgy kik indulnak?

Minden olyan jelölt, aki június 17-ig összegyűjt legalább kétezer aláírást ahhoz, hogy rajthoz állhasson: eddig Kálmán Olga (DK), Kerpel-Fronius Gábor (Momentum) és Karácsony Gergely (MSZP-Párbeszéd) jelentette be, hogy megvannak az induláshoz szükséges szignók.

A személyes szavazás pontos helyszíneit itt találjátok.

Ha már így felpörgött az ellenzék, nemrég ellenőriztük Budapesten, egyáltalán mennyire vannak képben az emberek azzal, hogy kikre is lehet szavazni. Nézzétek meg a videónkat!

Bukovics Martin
Bukovics Martin az Azonnali alapító-főszerkesztője

Német anyanyelv, gradišćei gyökerek, pécsi szőlő, olasz parkolási bírságok. Az Azonnalitól való távozása óta itt olvasható: Gemišt

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek