Identitás és Demokrácia néven ma alakul meg a Salvini-frakció

Szerző: Illés Gergő
2019.06.13. 09:26

Csak az ötödik legnagyobb pártszövetség lesz a nacionalistáké, miután az őket előző Zöldekhez többen csak azért ültek át, hogy keresztbe tegyenek Salviniéknek.

Identitás és Demokrácia néven ma alakul meg a Salvini-frakció

Csütörtökön délelőtt 11 órától az Európai Parlament brüsszeli épületében mutatja be Matteo Salvini szélsőjobboldali olasz belügyminiszter az általa gründolt európai pártcsaládot: a Die Presse szerint összesen kilenc párt vesz részt a szövetségben, ez pedig 73 képviselőt jelent az (egyelőre) 751 fős Európai Parlamentben; 

a szövetség neve pedig az eddigi pártcsalád Nemzetek és Szabadság Európája (ENF) helyett a Magyar Hírlap információi szerint Identitás és Demokrácia (ID) lehet majd.

A frakció tehát nem lesz túl nagy, főleg figyelembe véve Salvini előzetes elképzeléseit, a nacionalista pártok vezetői több esetben is száznál több mandátumot reméltek a szövetségtől, Harald Vilimsky osztrák szabadságpárti politikus is három számjegyű csoportot szeretett volna. Végül összesen 73 főt sikerült a szövetségbe beszervezni, mellyel az éppen lemarad a negyedik legnagyobb képviselőcsoport Zöldektől, akik 75 főt számlálnak (és akikhez egy csomó képviselő – köztük két német viccpárti – csak azért ült át, nehogy a szélsőjobbosok legyenek a negyedikek). Persze a negyedik helyezés ha minden igaz, tiszavirágéletű lesz csupán a Zöldek számára: a brexitet követően a brit zöldpárti képviselők távozásával várhatóan az Identitás és Demokrácia visszaveszi majd a negyedik helyet.

A születendő pártcsalád legnagyobb erejét a Salvini-féle Liga adja 28 mandátummal, őket a Marine Le Pen-féle Nemzeti Gyűlés követi 22 székkel. Bár a francia és az olasz tagpártok elégedettek lehetnek a mandátumszámaikkal,

a frakció kisebb pártjai sok esetben alulteljesítettek: például a német AfD is többet várhatott 11 mandátumnál, de a Strache-botrány miatt az osztrák FPÖ is veszített egy helyet, 4 helyett 3 mandátumra estek vissza.

A flamand nacionalista Vlaams Belang is három széket szerzett, emellett a szövetségben részt vesz még a finn nacionalista Finnek pártja és a cseh Szabadság és Közvetlen Demokrácia 2-2 mandátummal, valamint a Dán Néppárt és az Észt Konzervatív Néppárt (EKRE) 1-1 képviselővel.

Persze a Salvini-frakció akkor lett volna igazán ütőképes, ha az át tudta volna csábítani az Európai Konzervatívoknál ülő lengyel Jog és Igazságosságot (PiS), vagy éppen az Európai Néppártban ki tudja, éppen milyen státuszban ülő Fideszt. Ezen tervek ugyanakkor nem sikerültek, sőt, az EP legerősebb nemzeti pártja, a Nigel Farage-féle Brexit Párt sem ült be Salviniékhez.

BORÍTÓKÉP: Matteo Salvini / Facebook

Illés Gergő
Illés Gergő az Azonnali újságírója

Európai politikáról, Közép-Európáról ír. Magyar belpolitikáról pedig akkor, ha ideges.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek