+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Kulcsár Árpád
2019. június 10. hétfő, 17:30
Nagyon érdekes a helyzet: a miniszterelnök kirúgná az elnököt, csak ahhoz nem kellett volna kirúgni a kilencből nyolc alkotmánybírót.

Albániában a miniszterelnök ki szeretné rúgni az elnököt, miután az lefújta a helyhatósági választásokat (ennek okairól bővebben itt írtunk). Ilir Meta elnök azért döntött így, mert tiszteletben akarta tartani a hónapok óta tartó tüntetéseket.

 

Edi Rama miniszerelnök azt mondja, a június 30-ra tervezett önkormányzati választások lefújása alkotmányellenes volt, hiszen

 

az alkotmány szerint négyévente meg kell szervezni azokat, és a hónap utolsó napja volt az utolsó lehetséges dátum, hogy ne fussanak ki az időből.

 

Rama elvileg alkotmánybírósághoz fordulhatna az ügyben, csakhogy a hivatal éppen döntésképtelen állapotban van, mert egy bizottság tavaly felfüggesztette annak majd minden tagját.

 

Az a némiképp mókás a történetben, hogy alkotmánybírósági jóváhagyás nélkül az elnököt sem lehet felfüggeszteni, hiába fenyegetőzik Rama.

 

Az Alkotmánybíróság akkor lett döntésképtelen, amikor egy bizottság elkezdte megvizsgálni a bírák alkalmasságát szerte az országban, és a vége

 

egy hatalmas tisztogatás lett, de olyannyira, hogy az elvileg kilenctagú alkotmánybíróságnak jelenleg egy tagja van, a többieket felfüggesztették vagy elbocsátották, amikor kiderült, hogy mindenkinek eltitkolt vagyona van.

 

Elvileg persze lehetne őket pótolni, csakhogy ez a folyamat tavaly óta sehol sem tart.

 

Az ellenzéki Demokratikus Párt, amely a tüntetések élére állt, azt mondja, a kormány illegitim, mert több bizonyíték támasztja alá, hogy szervezett bűnözői körökkel ápolnak kapcsolatot a tagjai.

 

Meta szombat délután jelentette be a választások elhalasztását, a hírre rögtön több ezer ellenzéki tüntető vonult utcára a fővárosban, Tiranában, és követelték a kormány lemondását. Néhányan tűzijátékot lőttek a rendőrökre, azok vízágyúval és könnygázzal oszlatták őket. A februárban elindult tiltakozáshullám már többször fordult erőszakba, és többször közintézményeket támadtak meg a demonstrálók.

 

Meta elnök Rama szövetségese volt az előző parlamenti választáskor, a miniszterelnök pártjának, a Szociáldemokrata Pártnak a segítségével szerezte meg az elnöki széket. A kapcsolat akkor romlott meg, amikor Meta volt pártja, amelyet most a felesége vezet, a Szocialista Mozgalom ellenzékbe vonult a 2017-es választások után.

 

FOTÓ: albán diákok tüntetése tavaly decemberben. Kristina Milota/Wikimedia Commons

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Olga Ljubimova óriási aranyköpéseket felejtett a régi blogján: baromira nem értem a művészfilmeket, nem akarom megnézni a Mona Lisát, a British Museum időpazarlás volt, a Louvre-ba soha nem is mennék.

További gesztusokat tenne a spanyol kormány a katalánok felé. Nem véletlenül, hiszen tőlük függ a parlamenti többség.

A hétvégi olasz tartományi választások majd megmutatják: újjáépülés, vagy végleges leépülés következik-e.

Csalódott-e az MSZP-s Pollreisz Balázs győri polgármesterjelölt, hogy egy volt párttársa nyíltan a fideszes jelölt mellé állt? Válaszolt az Azonnalinak!

Az európai labdarúgó bajnokságok első osztályainak bevételi listáján Magyarország befért a legjobb húszba, a bevételi források eloszlásában Kazahsztánhoz hasonlítunk.

Az egyik olasz kormánypárt, az Öt Csillag Mozgalom vezetőjét már régóta kritizálják pártján belül. Most öt nappal két kulcsfontosságú választás előtt hagyhatja ott a pártot.

Kiszivárgott a bölcsek jelentése, eszerint a Fidesz maradhatna a Néppártban, de amíg nem viselkedik jól nyilvánosan, felfüggesztve marad.

A hét kérdése

A két zöldpárt már az összefogásvitában is ugyanott áll, egybe kell-e tehát olvadniuk? Ez a hét kérdése az Azonnalin!

Azért ide elnéznénk

Mit tettek a világ vezetői, hogy megfékezzék a klímaváltozást? Erre keresik a választ a MagNet Közösségi Házban január 24-én pénteken. Filmvetítés után szakértők beszélgetnek!

Beszélgetés, britpop DJ, pezsgő. Január 31-én, mikor máskor?

Erről a Fidesz is gyakran beszél, de ez most más lesz. Jakab András jogász és Gyurgyák János történész adnak elő február 12-én.

Kiállítás Jankovics Marcell ismert és kevésbé ismert műveiből: animációktól Trianon-rajzokig. Február 2-ig a Műcsarnokban.

Politikai aspektusok a cseh és a szlovák művészetben 1989 után. Izgi kiállítás Pozsonyban egészen február 23-ig.

Ezt is szerettétek

Szerintünk az újságírókat korlátozó új szabályok nem felelnek meg az alkotmány követelményeinek, úgyhogy bepereltük az Országgyűlés Hivatalát és magát Kövért is.

Mikor lesz tárgyalás és ítélet? Mi lesz, ha nyerünk? Hogy néz ki egyáltalán egy kereset a házelnök ellen? Elmondjuk a perünk kulisszatitkait!

Eddig is csak egy-két helyen szabadott videózni a parlamentben, de mostantól még kevesebb helyen lehet, és még hangfelvételt készíteni se szabad szinte sehol a Házban.

Digital Health Summit, a digitális egészségügyi megoldásokon dolgozó szakemberek, fejlesztők, befektetők és az egészségügyi intézményvezetők fóruma.

Twitter megosztás Google+ megosztás