Albániában az elnök egyszerűen lefújta a választásokat. A miniszterelnök kirúgná

Szerző: Kulcsár Árpád
2019.06.10. 17:30

Nagyon érdekes a helyzet: a miniszterelnök kirúgná az elnököt, csak ahhoz nem kellett volna kirúgni a kilencből nyolc alkotmánybírót.

Albániában az elnök egyszerűen lefújta a választásokat. A miniszterelnök kirúgná

Albániában a miniszterelnök ki szeretné rúgni az elnököt, miután az lefújta a helyhatósági választásokat (ennek okairól bővebben itt írtunk). Ilir Meta elnök azért döntött így, mert tiszteletben akarta tartani a hónapok óta tartó tüntetéseket.

Edi Rama miniszerelnök azt mondja, a június 30-ra tervezett önkormányzati választások lefújása alkotmányellenes volt, hiszen

az alkotmány szerint négyévente meg kell szervezni azokat, és a hónap utolsó napja volt az utolsó lehetséges dátum, hogy ne fussanak ki az időből.

Rama elvileg alkotmánybírósághoz fordulhatna az ügyben, csakhogy a hivatal éppen döntésképtelen állapotban van, mert egy bizottság tavaly felfüggesztette annak majd minden tagját.

Az a némiképp mókás a történetben, hogy alkotmánybírósági jóváhagyás nélkül az elnököt sem lehet felfüggeszteni, hiába fenyegetőzik Rama.

Az Alkotmánybíróság akkor lett döntésképtelen, amikor egy bizottság elkezdte megvizsgálni a bírák alkalmasságát szerte az országban, és a vége

egy hatalmas tisztogatás lett, de olyannyira, hogy az elvileg kilenctagú alkotmánybíróságnak jelenleg egy tagja van, a többieket felfüggesztették vagy elbocsátották, amikor kiderült, hogy mindenkinek eltitkolt vagyona van.

Elvileg persze lehetne őket pótolni, csakhogy ez a folyamat tavaly óta sehol sem tart.

Az ellenzéki Demokratikus Párt, amely a tüntetések élére állt, azt mondja, a kormány illegitim, mert több bizonyíték támasztja alá, hogy szervezett bűnözői körökkel ápolnak kapcsolatot a tagjai.

Meta szombat délután jelentette be a választások elhalasztását, a hírre rögtön több ezer ellenzéki tüntető vonult utcára a fővárosban, Tiranában, és követelték a kormány lemondását. Néhányan tűzijátékot lőttek a rendőrökre, azok vízágyúval és könnygázzal oszlatták őket. A februárban elindult tiltakozáshullám már többször fordult erőszakba, és többször közintézményeket támadtak meg a demonstrálók.

Meta elnök Rama szövetségese volt az előző parlamenti választáskor, a miniszterelnök pártjának, a Szociáldemokrata Pártnak a segítségével szerezte meg az elnöki széket. A kapcsolat akkor romlott meg, amikor Meta volt pártja, amelyet most a felesége vezet, a Szocialista Mozgalom ellenzékbe vonult a 2017-es választások után.

FOTÓ: albán diákok tüntetése tavaly decemberben. Kristina Milota/Wikimedia Commons

Kulcsár Árpád
Kulcsár Árpád az Azonnali újságírója

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek