+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Petróczi Rafael
2019. június 8. szombat, 19:35
A mongol népzenét rockkal vegyítő The HU nem csinált mást, mint írt két baromi jó számot, és máris sorban állnak a magas rangú politikusok, hogy gratuláljanak nekik a mongol hagyományok népszerűsítéséhez. Új dalukban a zenekar tagjai egy spirituális szertartás keretében ajánlják fel hűségüket és szolgálataikat hazájuknak. A debütáló lemez szeptemberben érkezik.

2016-ban alakult a The HU nevet viselő rockzenekar, aminek neve ellenére semmi köze nincsen Magyarországhoz. Egy ulánbátori mongol csapatról van ugyanis szó, ami a tradicionális mongol zenei elemeket, illetve hangszereket (mint a tovshuur nevű kéthúros lant, vagy a mongol népet szimbolizáló morin khuur nevű vonós hangszer) ötvözi a rock hangzásvilágával. Az így létrejött, úgynevezett hunnu rock zenei stílus megalkotóival egyébként Magyarországon az Azonnali foglalkozott először. A korábbi cikkünkből kiderül az is, hogy miért pont így hívják a zenekart.

 

Az újonnan megjelent dal a Shoog Shoog névre hallgat, ami amolyan hívószó a mongol kultúrában mélyen gyökeredző sámáni dalok, szertartások során. Az egyébként angol felirattal is ellátott szöveges videóban a zenekar tagjai egy ilyesfajta spirituális szertartás keretében ajánlják fel hűségüket és szolgálataikat hazájuknak, annak számos szimbolikus helyszínét is megemlítve.

 

Ilyen például a mongol nemzet bölcsőjeként ismert Burkhan Khaldun hegye, vagy éppen a mongol hitvilágban a nagy Dzsingisz kán szülőhelyeként számon tartott Deluun Boldog városa.

 

 

A mérleg: két miniszterelnök, egy államelnök, Billboard első hely és egy Európa-turné

 

Akik ismerik a rock- és metálzenei szcénát, azok tudják, hogy ebben a stílusban általában igen hosszú és rögös út vezet a sikerhez, főleg akkor, ha nemzetközi áttörésben gondolkodunk. Ugyan a The HU tagjai előzetesen hét éve már dolgoztak ezen a projekten, ám egészen mostanáig csupán két dalt mutattak be a közönségnek még tavaly szeptember és november között.

 

Ez a két, kétségtelenül egyedi és az európai fül számára egzotikus szám azonban annyira betalált, hogy a The HU hamar olyan nagy érdeklődés középpontjába került, amire maguk a tagok sem számítottak. Túl azon, hogy e két klipjük összesen már majdnem 30 millió megtekintésnél jár a Youtube-on, a Wolf Totem című daluk április második hetében például a Billboard a hard rock dalok online letöltését mérő listájának élére is került

 

A mongol gyökerekhez való visszatérést szorgalmazó The HU sikerét jelzi, hogy a politika is felfigyelt rájuk. Az elmúlt hónapokban két eseményen három magas rangú politikussal is beszélhettek a tagok: márciusban a dél-koreai miniszterelnök Lee Nak-yeon érkezett privát találkozóra mongol kollegájához, Ukhnaagiin Khürelsükh miniszterelnökhöz. Ennek apropóján a politikusok kezet is fogtak a zenészekkel.

 

Májusban a tagok már Mongólia elnökét, Khaltmaagiin Battulgat látogatták meg, aki személyesen szeretett volna köszönetet mondani nekik a mongol kultúra népszerűsítéséért.

 

UKHNAAGIIN KHÜRELSÜKH MONGOL MINISZTERELNÖK KÖSZÖNTI A THE HU TAGJAIT. FOTÓ: THE HU / FACEBOOK

 

A The HU sikere azonban nem csupán letöltésekben és meleg kézfogásokban, hanem koncertekben is mérhető. A zenekar még egy éve sem dobta piacra a hunnu rockot, máris olyan nemzetközi szinten elismert rockzenei fesztiválokra hívták őket, mint a németországi Rock am Ring vagy a brit Download. Magyarországra ugyan egyelőre nem jönnek, de a nyári Európa-turnéjuk utolsó állomása a hozzánk közeli Csehországban lesz.

 

A közönség egész biztosan új élménnyel gazdagodhat, tekintve, hogy a setlist nagyobbik részét egyelőre csak élőben lehet meghallgatni.

 

A The HU debütáló lemezét szeptember 13-án fogja kiadni, ami a Dzsingisz kán korában fogant első diplomáciai útlevél után a Gereg címet fogja viselni.

 

NYITÓKÉP: The HU / Facebook

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A leköszönő fideszes Páva Zsolttal egy pécsi döneres előtt futottunk össze. Akár ellenzéki utódjának is adna tanácsot.

Mindeközben a francia pénzügyminiszter nekiment a Facebook saját tervezett kriptovalutájának.

Azt ígérik: minden Brüsszelbe kijutott ellenzéki párt rendszeresen fog egyeztetni a hazánkat érintő kérdésekről.

Nem generációs, inkább poltikai alapon osztja meg az új kis hableány Amerikát.

A Biebers énekeseM az X-Faktor zsűritagja és mellesleg színészként is dolgozó Puskás Peti valószínűleg messze a legnagyobb klímaharcos az összes klímacelebünk közül.

A hét kérdése

Föld alá vinnék a HÉV-et, de már idéntől 5-ös metrónak hívnák. Ilyen alapon bármi lehetne a hatos metró: mi legyen az?

Azért ide elnéznénk

Fesztivál, szabadegyetem, tábor a Felvidéken július 15-21. között.

A Művészetek Völgye legizgalmasabb borai július 19-28. között, esténként.

Az új-zélandi fiatalokból álló Alien Weaponry július 24-én a Dürerben meg is mutatja, hogy mennyire. Vendég: Cryptodira.

Hogyan érintette a Strache által felvásárolni akart Kronen Zeitungot az Ibiza-gate? Erről lesz szó. Bécs, július 25.

Tanúság? Cinkosság? Kortárs művészek fejtik meg a pannonhalmi főapátság galériájában. Egész nyáron!

Ezt is szerettétek

Hogyan sikerülhetett véget vetni csúcsoligarcha hatalmának, és mi vár most Európa legszegényebb országára? Mizsei Kálmán leírta!

Különböző nemzetiségű és párthovatartozású EP-képviselők mondták el az Azonnalinak, hogyan érintette őket a csúcsjelölti rendszer meghekkelése. Videó!

Akihez több botrány fűződik, mint önálló gondolat. A hétgyerekes családanya az egyik legsikertelenebb politikus: igaz, ahányszor megbukott, azt mindig felfelé tette.

Van mit ünnepelni az előválasztás után. Videó!

Twitter megosztás Google+ megosztás