+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Petróczi Rafael
2019. június 8. szombat, 19:35
A mongol népzenét rockkal vegyítő The HU nem csinált mást, mint írt két baromi jó számot, és máris sorban állnak a magas rangú politikusok, hogy gratuláljanak nekik a mongol hagyományok népszerűsítéséhez. Új dalukban a zenekar tagjai egy spirituális szertartás keretében ajánlják fel hűségüket és szolgálataikat hazájuknak. A debütáló lemez szeptemberben érkezik.

2016-ban alakult a The HU nevet viselő rockzenekar, aminek neve ellenére semmi köze nincsen Magyarországhoz. Egy ulánbátori mongol csapatról van ugyanis szó, ami a tradicionális mongol zenei elemeket, illetve hangszereket (mint a tovshuur nevű kéthúros lant, vagy a mongol népet szimbolizáló morin khuur nevű vonós hangszer) ötvözi a rock hangzásvilágával. Az így létrejött, úgynevezett hunnu rock zenei stílus megalkotóival egyébként Magyarországon az Azonnali foglalkozott először. A korábbi cikkünkből kiderül az is, hogy miért pont így hívják a zenekart.

 

Az újonnan megjelent dal a Shoog Shoog névre hallgat, ami amolyan hívószó a mongol kultúrában mélyen gyökeredző sámáni dalok, szertartások során. Az egyébként angol felirattal is ellátott szöveges videóban a zenekar tagjai egy ilyesfajta spirituális szertartás keretében ajánlják fel hűségüket és szolgálataikat hazájuknak, annak számos szimbolikus helyszínét is megemlítve.

 

Ilyen például a mongol nemzet bölcsőjeként ismert Burkhan Khaldun hegye, vagy éppen a mongol hitvilágban a nagy Dzsingisz kán szülőhelyeként számon tartott Deluun Boldog városa.

 

 

A mérleg: két miniszterelnök, egy államelnök, Billboard első hely és egy Európa-turné

 

Akik ismerik a rock- és metálzenei szcénát, azok tudják, hogy ebben a stílusban általában igen hosszú és rögös út vezet a sikerhez, főleg akkor, ha nemzetközi áttörésben gondolkodunk. Ugyan a The HU tagjai előzetesen hét éve már dolgoztak ezen a projekten, ám egészen mostanáig csupán két dalt mutattak be a közönségnek még tavaly szeptember és november között.

 

Ez a két, kétségtelenül egyedi és az európai fül számára egzotikus szám azonban annyira betalált, hogy a The HU hamar olyan nagy érdeklődés középpontjába került, amire maguk a tagok sem számítottak. Túl azon, hogy e két klipjük összesen már majdnem 30 millió megtekintésnél jár a Youtube-on, a Wolf Totem című daluk április második hetében például a Billboard a hard rock dalok online letöltését mérő listájának élére is került

 

A mongol gyökerekhez való visszatérést szorgalmazó The HU sikerét jelzi, hogy a politika is felfigyelt rájuk. Az elmúlt hónapokban két eseményen három magas rangú politikussal is beszélhettek a tagok: márciusban a dél-koreai miniszterelnök Lee Nak-yeon érkezett privát találkozóra mongol kollegájához, Ukhnaagiin Khürelsükh miniszterelnökhöz. Ennek apropóján a politikusok kezet is fogtak a zenészekkel.

 

Májusban a tagok már Mongólia elnökét, Khaltmaagiin Battulgat látogatták meg, aki személyesen szeretett volna köszönetet mondani nekik a mongol kultúra népszerűsítéséért.

 

UKHNAAGIIN KHÜRELSÜKH MONGOL MINISZTERELNÖK KÖSZÖNTI A THE HU TAGJAIT. FOTÓ: THE HU / FACEBOOK

 

A The HU sikere azonban nem csupán letöltésekben és meleg kézfogásokban, hanem koncertekben is mérhető. A zenekar még egy éve sem dobta piacra a hunnu rockot, máris olyan nemzetközi szinten elismert rockzenei fesztiválokra hívták őket, mint a németországi Rock am Ring vagy a brit Download. Magyarországra ugyan egyelőre nem jönnek, de a nyári Európa-turnéjuk utolsó állomása a hozzánk közeli Csehországban lesz.

 

A közönség egész biztosan új élménnyel gazdagodhat, tekintve, hogy a setlist nagyobbik részét egyelőre csak élőben lehet meghallgatni.

 

A The HU debütáló lemezét szeptember 13-án fogja kiadni, ami a Dzsingisz kán korában fogant első diplomáciai útlevél után a Gereg címet fogja viselni.

 

NYITÓKÉP: The HU / Facebook

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A liberálisok nagy reménysége túlélte az elmúlt hónapok botrányait, de második ciklusában már sokkal kisebb mozgástere lesz, mint eddig.

Az amerikai újság szerint a Fehér Házban többen is kézzel-lábbal tiltakoztak az Orbán-Trump találkozó ellen, és épp az történt, amitől féltek.

A tavalyi Győrkőcfesztivál meghívója illusztrálja, miért hozhat majd érdekes helyzeteket, ha Borkai Zsolt marad Győr polgármestere.

„Kompromittáló felvételek” kerültek róla elő, „botrányba keveredett” – ennyit tudhatnak csak a Kisalföld olvasói a győri polgármester ügyéről.

Orosz kémek kibertámadásokat hajtottak végre cseh célpontok és a környező országok ellen, lekapcsolták őket.

Művésznevén Rico Racks öt évig nem rappelhet a drogozásról.

Jean Nouvel, a komplexum tervezéséért felelős építésztől több, mint ötvenmilliárd forintot követel a Filharmónia menedzsmentje.

A hét kérdése

Egy kormányközeli lap népszavazást akar arról, hogy a konzervatív Debrecen legyen Magyarország új fővárosa a liberális Budapest helyett. Mit szólsz hozzá? Ez a kérdés!

Azért ide elnéznénk

Pest felől csúnyán néz ki a Vác fölötti, leharapott hegy, de most egy túrán megmutatják a másik, szebbik oldalát. Október 20.

Bécsben, október 28-án!

Áldokumentumok, fiktív bizonyítékok, emlékkollázsok, időutazó tárgyak december 1-ig!

Ezt is szerettétek

Az olasz büszkeség napján ezen kívül a legfontosabb kérdést is feltettük, amit Rómában érdemes. Videó, felirattal!

Az EU leendő éléskamrája lehetne a zöldségek tömegét termelő Észak-Macedónia, aminek az új nevét a lakói nagy része rühelli, de elviselik az olyannyira vágyott EU-tagság áraként. De lesz-e ebből valami?

Bernie visszatért – zengte a több, mint húszezres tömeg. Helyszíni képriport a Queensbridge Parkból!

Eddig is csak egy-két helyen szabadott videózni a parlamentben, de mostantól még kevesebb helyen lehet, és még hangfelvételt készíteni se szabad szinte sehol a Házban.

Twitter megosztás Google+ megosztás