Új dal a mongol rockerektől, akiknél sorban állnak a politikusok gratulálni

Szerző: Petróczi Rafael
2019.06.08. 19:35

A mongol népzenét rockkal vegyítő The HU nem csinált mást, mint írt két baromi jó számot, és máris sorban állnak a magas rangú politikusok, hogy gratuláljanak nekik a mongol hagyományok népszerűsítéséhez. Új dalukban a zenekar tagjai egy spirituális szertartás keretében ajánlják fel hűségüket és szolgálataikat hazájuknak. A debütáló lemez szeptemberben érkezik.

2016-ban alakult a The HU nevet viselő rockzenekar, aminek neve ellenére semmi köze nincsen Magyarországhoz. Egy ulánbátori mongol csapatról van ugyanis szó, ami a tradicionális mongol zenei elemeket, illetve hangszereket (mint a tovshuur nevű kéthúros lant, vagy a mongol népet szimbolizáló morin khuur nevű vonós hangszer) ötvözi a rock hangzásvilágával. Az így létrejött, úgynevezett hunnu rock zenei stílus megalkotóival egyébként Magyarországon az Azonnali foglalkozott először. A korábbi cikkünkből kiderül az is, hogy miért pont így hívják a zenekart.

Az újonnan megjelent dal a Shoog Shoog névre hallgat, ami amolyan hívószó a mongol kultúrában mélyen gyökeredző sámáni dalok, szertartások során. Az egyébként angol felirattal is ellátott szöveges videóban a zenekar tagjai egy ilyesfajta spirituális szertartás keretében ajánlják fel hűségüket és szolgálataikat hazájuknak, annak számos szimbolikus helyszínét is megemlítve.

Ilyen például a mongol nemzet bölcsőjeként ismert Burkhan Khaldun hegye, vagy éppen a mongol hitvilágban a nagy Dzsingisz kán szülőhelyeként számon tartott Deluun Boldog városa.

A mérleg: két miniszterelnök, egy államelnök, Billboard első hely és egy Európa-turné

Akik ismerik a rock- és metálzenei szcénát, azok tudják, hogy ebben a stílusban általában igen hosszú és rögös út vezet a sikerhez, főleg akkor, ha nemzetközi áttörésben gondolkodunk. Ugyan a The HU tagjai előzetesen hét éve már dolgoztak ezen a projekten, ám egészen mostanáig csupán két dalt mutattak be a közönségnek még tavaly szeptember és november között.

Ez a két, kétségtelenül egyedi és az európai fül számára egzotikus szám azonban annyira betalált, hogy a The HU hamar olyan nagy érdeklődés középpontjába került, amire maguk a tagok sem számítottak. Túl azon, hogy e két klipjük összesen már majdnem 30 millió megtekintésnél jár a Youtube-on, a Wolf Totem című daluk április második hetében például a Billboard a hard rock dalok online letöltését mérő listájának élére is került

A mongol gyökerekhez való visszatérést szorgalmazó The HU sikerét jelzi, hogy a politika is felfigyelt rájuk. Az elmúlt hónapokban két eseményen három magas rangú politikussal is beszélhettek a tagok: márciusban a dél-koreai miniszterelnök Lee Nak-yeon érkezett privát találkozóra mongol kollegájához, Ukhnaagiin Khürelsükh miniszterelnökhöz. Ennek apropóján a politikusok kezet is fogtak a zenészekkel.

Májusban a tagok már Mongólia elnökét, Khaltmaagiin Battulgat látogatták meg, aki személyesen szeretett volna köszönetet mondani nekik a mongol kultúra népszerűsítéséért.

UKHNAAGIIN KHÜRELSÜKH MONGOL MINISZTERELNÖK KÖSZÖNTI A THE HU TAGJAIT. FOTÓ: THE HU / FACEBOOK

A The HU sikere azonban nem csupán letöltésekben és meleg kézfogásokban, hanem koncertekben is mérhető. A zenekar még egy éve sem dobta piacra a hunnu rockot, máris olyan nemzetközi szinten elismert rockzenei fesztiválokra hívták őket, mint a németországi Rock am Ring vagy a brit Download. Magyarországra ugyan egyelőre nem jönnek, de a nyári Európa-turnéjuk utolsó állomása a hozzánk közeli Csehországban lesz.

A közönség egész biztosan új élménnyel gazdagodhat, tekintve, hogy a setlist nagyobbik részét egyelőre csak élőben lehet meghallgatni.

A The HU debütáló lemezét szeptember 13-án fogja kiadni, ami a Dzsingisz kán korában fogant első diplomáciai útlevél után a Gereg címet fogja viselni.

NYITÓKÉP: The HU / Facebook

Petróczi Rafael
Petróczi Rafael az Azonnali korábbi újságírója

A Budapesti Corvinus Egyetemen végzett politológusként. Az Azonnali gyakornoka, majd belpolitikai újságírója volt 2017-2021 között.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek