Megbuktatná Babišékat a cseh ellenzék

Szerző: Illés Gergő
2019.06.09. 18:34

Bizalmatlansági indítványt nyújtanak be Andrej Babiš korrupciós ügyei miatt. Többséget aligha kapnak, és Babiš támogatottságán sem látszanak meg a botrányok.

Megbuktatná Babišékat a cseh ellenzék

Bizalmatlansági indítványt írnának ki Andrej Babiš kormánya ellen a cseh jobbközép parlamenti pártok – tudósít a Cseh Rádió vasárnap. A jobbliberális TOP09 exelnöke, Miroslav Kalousek korábbi pénzügyminiszter arról beszélt,

a kormányfő körül növekvő korrupciós botrányok morális válaszlépést követelnek meg az ellenzék részéről.

Bizonytalan bizalmatlanság

Persze bizalmatlansági indítványt egy kormány ellen nem morális alapon, hanem nagyon is konkrét célokkal szoktak kiírni, ugyanakkor a TOP09 javaslata esetében annyi a buktató, hogy egyelőre nem igazán látszik, hogyan lehetne sikerre vinni a kormánybuktató indítványt.

A cseh parlament kétszáz fős képviselőházában ugyanis a TOP09-nek csupán hét képviselője van, ami eddig édeskevés, hiszen 101 támogató szavazatra lenne szükség. A párt ugyanakkor valószínűleg több jobbközép, és Babiš-ellenes párt támogatására is számíthatna: a TOP09-cel szövetséges lokalista STAN hat, a Morvaországban népszerű kereszténydemokrata KDU-ČSL tíz, az urbánus-liberális Kalózpárt huszonkettő, a konzervatív ODS pedig huszonhárom szavazattal járulhatnának hozzá a kormánybuktatáshoz. És itt kezdődnek a gondok: ez eddig még csak 68 szavazat, de tegyük fel, hogy még az öt független is beáll az indítvány mögé, és lesz 73.

Vagyis a sikerhez az kéne, hogy a szélsőjobboldali, migrációellenes SPD tizenkilenc képviselője is együtt szavazzon az ellenzékkel,

és még ezen felül is át kéne szavaznia kilenc képviselőnek a kormányt kívülről támogató, egyházakat adóztató kommunistáktól ahhoz, hogy meglegyen a 101 szavazat.

Tehát az indítvány sikere minimum kérdéses: mind Babiš pártja, az ANO, mind a kisebbik koalíciós partner szocdemek, mind a külső támogató kommunisták hitet tettek a kormánykoalíció folytatása mellett, támogatást ígérve a kormányfőnek. Maga a miniszterelnök pedig szlovák újságíróknak nyilatkozva kijelentette, az ellene folyó utcai tüntetések miatt nem lesz kormányváltás.

A 120 EZER FŐS PRÁGAI TÖMEGDEMONSTRÁCIÓ. FOTÓ: SZÁSZ BRIGITTA / AZONNALI

Százezrek az utcán, mégsincs átütő siker

Pedig olyan utcai tüntetésekről beszélünk, melyekre nem igazán volt példa Csehországban 1990 óta: kedden 120 ezer ember tüntetett az egyébként milliárdos üzletember miniszterelnök ellen Prágában, mivel egyes vádak szerint

Babiš Csehország számára átutalt uniós forrásokat használt fel saját befektetéseihez, önmagát gazdagítva, ez pedig egy szép nagy összeférhetetlenség.

Ezért is követelik egyre többen a lemondását, a keddi tüntetésről készült helyszíni riportunkért katt ide! A korrupció ellenére a Median ügynökség által készített közvélemény-kutatások szerint nem elsöprő a kormányellenes tüntetések társadalmi támogatottsága: azokat a megkérdezettek 34 százaléka támogatta, 26 százalékuk szerint a demonstrációknak legitim okai vannak, de nem értenek egyet az ott elhangzottakkal, 22 százalék szerint pedig nincs alapja a tüntetgetésnek. 18 százaléknak nem volt véleménye az egészről.

Babiš még mindig magasan nyerne

Gondolhatnánk, az egész majd visszatükröződik a Babiš-féle ANO kormánypárt támogatottságán, de a Kantar közvélemény-kutatása szerint (melyet a cseh köztévé publikált, és a Lidovky ismertette), de

az ANO még mindig magasan nyerné a választásokat a voksok 27,5 százalékával – ez egyébként 2,5 százalékpontos csökkenés áprilishoz képest.

Mögöttük 17,5 százalékkal a kalózok jönnek, akik úgy tűnik, valamennyit nyertek a tüntetéssel, másfél százalékpontot erősödtek. Nem úgy a stagnáló Polgári Demokraták (ODS), ők kicsit veszítettek is, most 12,5 százalékon állnak. A dobogóra a szélsőjobbos SPD fért még fel 10,5 százalékkal, ez két százalékpontos növekedés áprilishoz képest. 

Bejutna még a parlamentbe a kommunista KSČM, meg a már évek óta szenvedő szocdem kormánypárt ČSSD is. A liberális-konzervatív lokalista STAN is elnyerhetne pár helyet, kiesne viszont a bizalmatlansági indítványt is javasló TOP09.

BORÍTÓKÉP: Babiš vasvillával a 2017-es kampányban. További zseniális Babiš-kontentért katt ide, az ANO Facebook-oldaláról szedtük őket.

Illés Gergő
Illés Gergő az Azonnali újságírója

Európai politikáról, Közép-Európáról ír. Magyar belpolitikáról pedig akkor, ha ideges.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek