Kiakadt Románia a magyar kormány trianonos posztján, majd összekeverték Nagy-Magyarországot a Monarchiával

Szerző: Bukovics Martin
2019.06.09. 17:18

Bukarest szerint homlokegyenest szembemegy az Európai Unió lényegével és elveivel, hogy Budapest revizionista térképet posztolt június 4-én.

Kiakadt Románia a magyar kormány trianonos posztján, majd összekeverték Nagy-Magyarországot a Monarchiával

A komplett magyar nyelvű sajtóban a kolozsvári Főtér portál vette észre először, hogy

már nem csak a szlovén kormány akadt ki a magyar kormány egyik Trianonra emlékező Twitter-posztjára, hanem bizony a román is.

Június negyedikén ugyanis a budapesti kormány nemzetközi kommunikációjáért is felelős osztályának Twitterjén egy Nagy-Magyarország-térkép jelent meg, felette az angol nyelvű felirattal: „az ország kétharmadát vették el”. A kép is ennek megfelelően a két világháború közötti revizionista propagandából származik, amelyen kezek szakítják le az egyes darabokat a történelmi Magyarországról.

MINT AZT A TWITTEREN ÍRJÁK IS, AZ ABOUT HUNGARY FIÓK TWEETJEIT A KOVÁCS ZOLTÁN VOLT KORMÁNYSZÓVIVŐ VEZETTE NEMZETKÖZI KOMMUNIKÁCIÓS IRODA ÍRJA.
Konkrétan négy napnak kellett eltelnie ahhoz, hogy Bukarestben észrevegyék, miket twittelgetnek bele a nagyvilágba Kovács Zoltánék Budapestről.

Ljubljana ennél gyorsabban kapcsolt: a szlovén kormány két nap után reagált. Mint megírtuk: Marjan Šarec liberális szlovén kormányfő szerint a magyar kormány által posztolt térkép „késdöfés a szlovén szívbe”, ezért felszólította Budapestet: kérjen bocsánatot Szlovéniától, amelynek területi integritását kérdőjelezi meg gyakorlatilag a térkép.

Románia nem kormányfői szinten reagált, csak egy Twitter-posztban: a bukaresti külügyminisztérium egy szombati bejegyzésben határozottan elítéli, hogy magas rangú mgyar tisztségviselők egy trianoni békeszerződés előtti Osztrák-Magyar Monarchiát ábrázoló térképre hivatkoznak. Bukarest szerint ez homlokegyenest szembemegy az Európai Unió lényegével és elveivel, amelyek iránt az EU soros elnökségét egészen június végéig betöltő Románia természetesen szilárdan elkötelezett.

A bukaresti külügyminisztérium bejegyzése egyébként egy ponton téved: a Kovácsék posztolta revizionista térképen – amelyen az is fel van tüntetve, hogy Romániának több terület jutott az egykori Nagy-Magyarországból, mint amekkora végül Magyarország lett – nem a komplett monarchia látható, csak a történelmi Nagy-Magyarország.

EZ AZ OSZTRÁK-MAGYAR MONARCHIA, ÉS A BELŐLE A TRIANONI BÉKESZERZŐDÉSSEL LÉTREJÖTT UTÓDÁLLAMOK TÉRKÉPE, NEM AZ, AMIT KOVÁCSÉK POSZTOLTAK. FOTÓ: WIKI

Az úzvölgyi történésekről nincs szó a román külügy Twitterjén.

Bukovics Martin
Bukovics Martin az Azonnali alapító-főszerkesztője

Német anyanyelv, gradišćei gyökerek, pécsi szőlő, olasz parkolási bírságok. Az Azonnalitól való távozása óta itt olvasható: Gemišt

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek