Románként bocsánatot kérek a magyaroktól! – Kolozsváron és Budapesten is tüntettek Úzvölgye miatt

Szerző: Bukovics Martin
2019.06.09. 11:37

Kolozsváron a békés román-magyar együttélés mellett álltak ki, Budapesten a szélsőjobb próbált rátelepedni a román nagykövetség előtti tiltakozásra.

Románként bocsánatot kérek a magyaroktól! – Kolozsváron és Budapesten is tüntettek Úzvölgye miatt

Nagyjából háromszázan vettek részt szombat este Kolozsvár belvárosában egy román-magyar szolidaritási tüntetésen az úzvölgyi események kapcsán, írja a román nemzeti hírügynökség, az Agerpres.

„A kolozsvári akció célja megmutatni, hogy vannak normális közösségek Erdélyben, ahol az etnikai szempontok, hogy ki a román, a magyar és a roma nem működnek. Kolozsvár egy olyan közösség, amelyben minden gond nélkül élünk együtt románok és magyarok. Ami Úzvölgyében történt az egy provokáció, amely szerintem az európai parlamenti választások eredményeivel függnek össze” – mondta Cornel Vîlcu, az akció kezdeményezője, majd a Maszol tudósítása szerint hozzátette. 

„Talán nem sokat használ, de román emberként bocsánatot akarok kérni a magyaroktól mindazért, amit a legostobább nemzettársaim az úzvölgyi temetőnél elkövettek.”

Gáspárik Attila, a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház igazgatója szerint jó ötlet, hogy románok és magyarok együtt tüntetnek:

„Biztos vagyok benne, hogy mi vagyunk a többség ebben az országban. Egyesek nagyon jól megélnek a viszályból. Nagyon jó, hogy Funar egykori városából ilyen üzeneteket küldünk.”

A rendezvény résztvevői, románok és magyarok vegyesen a főtéri Mátyás-szobor előtt gyűltek össze, és a Maszol fotói alapján olyan román és magyar nyelven írt feliratokat tartottak a magasba, mint:

+ Szolidaritással a sovinizmus ellen!

+ Románként senkinek nem vagyok az ura.

+ Manipuláció és gyűlölet nélkül.

Hargita, Kovászna: emberlakta vidék.

+ A csendőrség egymás ellen uszít minket.

+ Magyar vagyok, sem úr, sem szolga.

+ Haragban vagy a szomszédoddal? Egy politikus örül!

A tüntetés szervezője, Szakáts István civil aktivista arról beszélt, hogy Romániában rendre az intézmények keverik a szart, amit aztán az emberek szívnak meg. (Akit a kijelentés háttere érdekel, olvassa el az RMDSZ-es Székely István Transindexnek adott, az úzvölgyi eseményekre reagáló interjúját.) A kolozsvári demonstrációról a Főtér készített összefoglaló videót, nézzétek meg:

Az Úzvölgyében történtek miatt Budapesten is tüntettek szombat este a román nagykövetség előtt, a kolozsvárihoz képest nem annyira a békés együttélést, a tüntetők összetétele (a szélsőjobboldali Mi Hazánk és a Hatvannégy Vármegye Mozgalom tagjai is jelen voltak) miatt inkább a magyar sérelmeket kihangsúlyozva. Itt sem történt rendbontás.

FOTÓ: A romániai Adevarul napilap szerint az egyetlen Úzvölgyében eltemetett román katona sírkeresztje. Fotó: Gergely Előd Gellért

Bukovics Martin
Bukovics Martin az Azonnali alapító-főszerkesztője

Német anyanyelv, gradišćei gyökerek, pécsi szőlő, olasz parkolási bírságok. Az Azonnalitól való távozása óta itt olvasható: Gemišt

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek