Akkora tüntetések vannak Albániában, hogy az elnök eltörölte a választásokat

Szerző: Illés Gergő
2019.06.09. 09:03

Az ellenzék kivonult a parlamentből, és bojkottálták is volna az önkormányzati választásokat: ennek június végi időpontját végül Ilir Meta elnök az óriási tüntetések miatt kénytelen volt eltörölni.

Akkora tüntetések vannak Albániában, hogy az elnök eltörölte a választásokat

Nem tartanak önkormányzati választásokat Albániában június 30-án, miután Ilir Meta államfő a több hónapja tartó kormányellenes tüntetések miatt eltörölte azt – írja a BBC. Meta szerint a jelenlegi politikai helyzet nem tenné lehetővé a tisztességes, szabad és demokratikus önkormányzati választások lebonyolítását, ezért azokat nem most júniusban fogják megtartani.

Meta szombat esti bejelentése nem sokkal azután jött, hogy

a kormányellenes tüntetők Tiranában füstbombákkat, Molotov-koktélokat és petárdákkat dobáltak a parlament épületénél, őket pedig a rendőrség könnygázzal és vízágyúval oszlatta fel.

A tüntetők Edi Rama baloldali miniszterelnök távozását követelik, ellenzéki csoportok ugyanis választási csalással és korrupcióval gyanúsítják a kormányfőt.

LÁTVÁNYOS VIDEÓN A SZOMBAT ESTI ESEMÉNYEK

Emellett a Rama-ellenes ellenzék előrehozott parlamenti választásokat, valamint Rama azonnali lemondását, és egy átmeneti, ügyvivő kormány felállítását szeretné. Ugyanakkor az ellenzék nem hajlandó tárgyalni a miniszterelnökkel, Luzim Basha, az ellenzéki Demokrata Párt vezetője inkább a tömeget biztatta, hogy tüntessenek mindaddig, amíg Rama le nem mond.

A helyzet olyan súlyos, hogy az ellenzéki pártok még a mandátumaikat is visszaadták a tiranai parlamentben, de itt a kormánypártnak eleve többsége van.

Miután az ellenzéki pártok eleve bojkottálták volna a júniusi önkormányzati választásokat, támogatóik győzelemként értékelik az elnöknek a voksolást eltörlő döntését: szerintük ez a Rama-ellenes küzdelem első kézzelfogható eredménye. Edi Rama természetesen ellenezte az elnöki döntést, ő azt mondta: a választásokat márpedig megtartják június 30-án, mivel szerinte politikai zsarolásról van szó.

Mint a fentiekből kiderülhetett, Rama és Meta viszonya nem éppen felhőtlen: a 2017-es választásokat még fölényesen nyerte meg Rama Szocialista Pártja, a miniszterelnököt pedig támogatta a Szocialista Mozgalom az Integrációért (LSI) nevű másik, baloldali párt is. Ezt a szervezetet ugyanakkor történetesen Ilir Meta alapította,

ő is volt a párt elnöke egészen a parlamenti választások előtti két hétig, ekkor viszont a felesége vette át tőle a párt vezetését.

Az LSI a választások után fogta magát, és kilépett a koalícióból, és ellenzékbe vonult, Meta személyében ezért ellenzéki elnöke van Albániának, aki ráadásul államfőként közvetlenül is érdekelt felesége pártjának sikerében.

BORÍTÓKÉP: A szombati tüntetés / Esmeralda Mulaj, Twitter

Illés Gergő
Illés Gergő az Azonnali újságírója

Európai politikáról, Közép-Európáról ír. Magyar belpolitikáról pedig akkor, ha ideges.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek