Beült a fecskefészekbe a román! Az utolsó úzvölgyi veterán az Azonnalinak

2019.06.07. 15:26

Mit szól hozzá a 95 éves veterán Bartha Mihály, hogy román parcellát tettek az úzvölgyi katonatemetőbe, ahol az ő bajtársai is nyugszanak? Semmi jót. Mint mondja, ők gondozták a temetőt, újították fel a kaput, román sír ott sosem volt, a románok most csak beültek a készbe, mint a veréb a fecskefészekbe. Elmeséli azt is, milyen volt, mikor legelőnek és kaszálónak használták a temetőt. Videóinterjú!

A címlapfotó készítője Bodó István.

Első és második világháborús katonasírok is vannak az úzvölgyi katonai temetőben, amelyet a székely Csíkszentmárton település tart fenn. A közeli Dormánfalva román vezetése ennek ellenére román parcellát alakított ki a magyar sírok mellett, részben rajtuk. Az „ismeretlen román hős” feliratú 52 darab betonkereszt mellé még egy ortodox keresztet is felállítottak pár hete.

A székelyek ezt nem nézték jó szemmel, valakik fekete kukazsákokkal csomagolták be a frissen felállított román kereszteket korábban, aztán meg a román parcella csütörtöki felszentelésére román nacionalista provokátorok is csoportosan érkeztek: a bejáratnál lévő székely sorfalat megkerülve bejutottak a temetőbe és a hírek szerint néhány magyar katonasírt is megrongáltak. Szerencsére mindennek ellenére komolyabb incidens nélkül ért véget a csütörtöki nap. Részleteket és fotókat ebben a cikkben találsz.

A helyszínen nyilatkozott az Azonnalinak a 95 éves Bartha Mihály, az utolsó úzvölgyi veterán, akinek bajtársai nyugszanak a temetőben, és aki volt katonatársaival rendszeresen kijárt oda megemlékezni, a temetőt rendbetenni.

Felindultan beszélt arról, hogy hazugság, hogy egy román katona is el lenne ott temetve, és elmesélte azt is, hogyan zajlott annak idején Úzvölgyéből a visszavonulás az oroszok elől.
Bakó Bea
Bakó Bea az Azonnali alapító-főszerkesztője

EU-jogász. 2021 márciusa óta anyasági szabadságon.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek