Kálmán Olgát Karácsony Gergely és Puzsér Róbert állítja

Böcskei Balázs

Szerző:
Böcskei Balázs

2019.06.06. 14:31

Médiaszemélyiségnek lenni, akinek van politikai véleménye, messze nem elég a győzelemre. Egy előválasztásos beszállásra viszont igen. Az biztos, hogy Kálmán Olga a balos magszavazóknak „kedves”, de Karácsony is az volt.

Ez itt egy véleménycikk, ami nem feltétlenül tükrözi az Azonnali álláspontját, de itt van, mert szeretjük a jól érvelő és érdekes szövegeket. Ha vitáznál vele, vagy küldenél egyet te is, csak bátran!

Ha múlt pénteken azt mondtam a Momentum előválasztásra vonatkozó főpolgármester-jelölt állítása kapcsán, hogy az a pártszerű működés része, és kockázatmentes Karácsony Gergelyre nézve, úgy Kálmán Olga bejelentkezése az előválasztásba már izgalmasabb.

Még most sem állítanám, hogy ez minden kétséget kizáróan kockáztatja Karácsony Gergely győzelmét. Személyében mégiscsak az egyik legismertebb és legnépszerűbb ellenzéki politikusról beszélünk, szívóereje táborokon átívelő – legalábbis saját MSZP(-P-s) táborán. Ha Karácsony nem is maga „a” vezetőkarakter, de politikusi értelemben jelentős előnye és tapasztalata van Kálmán Olgával szemben.

Azt, hogy DK-s támogatással indul Kálmán Olga a versenyben, sok közül két szempont tette lehetővé:

1. az EP-választás eredménye, így a „győztesebb” pártok szükségszerű mozgásban maradási igénye – mivel tényleg az ellenzéki átrendeződésre gyúrnak;

2. a Karácsony Gergely körüli (amortizációs) diskurzusok és a zuglói ügyek kapcsán halmozódó kérdőjelek.

Ez utóbbiakat növelte az MSZP, a Fidesz, a zuglói MSZP, a zuglói Fidesz, Puzsér Róbert, Tarlós István, és nem utolsósorban maga Zugló polgármestere. Tanítani fogják, mint rossz példát, ahogyan magára húzta – kvázi perszonalizálva – a Budapesten rendszerszintű parkolási ügyet, vagy amikor az EP-kampányba rongyolva – a példás oknyomozói újságírói munkával előálló 444.hu tényfeltárásának hatására – élő adásban korrupcióval vádolta meg szövetségesét, az MSZP-t (olyan ugyanis nincs politikai értelemben, hogy ilyenkor „csak” a zuglói MSZP-ről beszél a megszólaló). Nem tudta megoldani, mert nem is lehet, a helyzet az, aminek látszik. S hogy a 444.hu és Baranyi Krisztina jó úton jártak, azt illetően egy vonatkozó Kúria-döntésről éppen ma volt hír.

Karácsonyt a fentiek mellett és kapcsán amortizálta Puzsér Róbert is, mégpedig úgy, hogy magára nézve növekedést aligha hozott ezzel. Viszont folyamatosan megkérdőjelezte Karácsony alkalmasságát a nyilvánosságban, akire idővel további zuglói ügyek nehezedtek. A zuglói ügyek már nemcsak politikai kommunikációs kihívások, hanem kemény politikaiak, és illúzió is arra várni, hogy elhalkulnak a kampányig. Karácsony ettől függetlenül is lehet azonban nyertese a tárgyalt és további folyamatoknak.

Kálmán Olga ringbe szállt, de győzelme kérdéses. A fentiek ellenére ugyanis Karácsony politikus.

Minden emlékezetes kommunikációs hibája ellenére tud politikusi fejjel gondolkodni és beszélni is, és egyelőre közelebb is van a Budapest-politikus képhez, mint Kálmán Olga. Médiaszemélyiségnek lenni, akinek van politikai véleménye, messze nem elégséges szempont a (végső) győzelemre. Egy előválasztásos beszállásra viszont igen. Puzsér is bírt mindkettővel, bár az ő stílusa kétségkívül kevésbé volt integráló erejű, mint Kálmáné lesz.

De a politikai (beszéd)helyzetek – főleg nem egy polgármesteri kampány – nem arról szólnak, hogy tudok-e beszélni, hanem arról is, amit beszélek. Budapestet és problémáit ismerni kell, ezt leginkább Tarlóstól lehet megtanulni. Enélkül is is le lehet győzni Karácsonyt/Kálmán Olgát és a momentumos Kerpel-Fronius Gábort, de Tarlósról sok más mellett okkal él az a kép, hogy „marhára ismeri a várost, a gazdálkodását, a gondjait”. Gondolhatja a betelefonáló-baloldali, hogy ez nincs így, de egy elemzőnek nem is őket kell meggyőzni – senkit se kell.

Egyelőre a Karácsony-Kálmán mérkőzés megkezdődött, újravizsgáznak az adatbázisok és a mozgósításért felelősök. A DK szervezeti ereje alapján az induláshoz szükséges 2000 ajánlás 20 perc alatt meglesz Kálmán Olgának, és láthatóan Karácsony első fordulós kampányában is vastagon benne voltak a DK-s aktivisták is.

Nagy kérdés, hogy van-e kakaó az MSZP(-P-s) hátterekben, illetve az is, hogy a DK-sok követik-e Dobrev Klára ajánlását, vagy egy részük Karácsony mellett marad?

Az biztos, hogy Kálmán Olga a balos magszavazóknak „kedves”, de Karácsony is az volt.

A Momentum jelölje ezzel a harmadik helyre szorulhat, viszont a pártnak most tényleg a részvétel a fontos, és nem a győzelem. Meg lehet ennek még a jutalma szervezetileg.

Ha viszont Karácsony veszít, azzal az igazi vesztes Budapesten megint az MSZP lehet.

A szerző politikai elemző, az IDEA Intézet vezetője. Olvass még tőle!

Böcskei Balázs
Böcskei Balázs állandó szerző

Politológus, elemző, tanácsadó. Az IDEA Intézet kutatási igazgatója, a Milton Friedman Egyetem adjunktusa, az ELKH Társadalomtudományi Kutatóközpont Politikatudományi Intézet tudományos segédmunkatársa. És korábbi NBI-es, NBII-es játékvezető, a focipálya illata még mindig az orrában.

olvass még a szerzőtől
Böcskei Balázs
Böcskei Balázs állandó szerző

Politológus, elemző, tanácsadó. Az IDEA Intézet kutatási igazgatója, a Milton Friedman Egyetem adjunktusa, az ELKH Társadalomtudományi Kutatóközpont Politikatudományi Intézet tudományos segédmunkatársa. És korábbi NBI-es, NBII-es játékvezető, a focipálya illata még mindig az orrában.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek