Budapesti tárgyalások: az EP-kudarc után egyetlen polgármesterjelölti hely sem jár az LMP-nek

Szerző: Hutter Marianna
2019.06.04. 15:42

Az LMP ügyvezetője szerint szerencsés lett volna, ha a párt még az EP-választás előtt hozza tető alá a budapesti megállapodást. A Jobbiknak talán még juthat egy polgármesterjelölti hely Budapesten.

Budapesti tárgyalások: az EP-kudarc után egyetlen polgármesterjelölti hely sem jár az LMP-nek

Az EP-választás kudarcos eredményét követően a legtöbb, amit egy közös ellenzéki indulás esetén remélhet az LMP, hogy bizonyos feltételek betartása esetén garantálják nekik, hogy minden kerületben legalább egy közös képviselőjelöltet állíthatnak. A Jobbik esetén viszont elképzelhető, hogy Soroksáron indíthatnának polgármestert – értesült az Azonnali.

Mind az LMP, mind pedig a Jobbik nagyon gyenge eredményt ért el az EP-választáson, míg előbbi pártnak egyetlen képviselőt sem sikerült Strasbourgba juttatnia, utóbbinak is csak egyet, holott öt éve még három képviselőjük is mehetett az Európai Parlamentbe.

Június közepéig él csak az ajánlat

Az Azonnali birtokába jutott információk szerint az LMP-nek az alábbi feltételeket szabta az MSZP-Párbeszéd, a DK és a Momentum néhány nappal ezelőtt:

+ támogassák az ellenzéki budapesti előválasztás második fordulóját, annak győztesét pedig fogadják el és támogassák az ellenzék közös jelöltjeként;

+ csatlakozzon jelölőszervezetként a DK-Momentum-MSZP-Párbeszéd polgármesterjelöltjeihez a budapesti önkormányzati választáson;

+ ha az LMP elfogadja a fenti két feltételt, garantálják nekik, hogy minden kerületben legalább egy közös képviselőjelöltet állíthatnak (igaz, utóbbinak pontos mikéntjét nem részletezi az ajánlat);

+ végül, de nem utolsósorban az LMP-nek adott ajánlat június 17-ig érvényes.

Már bánják, hogy nem állapodtak meg az EP-választás előtt

Az LMP megegyezésre törekszik, az a célunk, hogy egy kihívója legyen a fideszes jelölteknek mind az egyéni képviselő-, mind a polgármester-, mind pedig a főpolgármesteri jelölt szintjén. Ennek érdekében egyeztetéseket folytatunk az ellenzéki szereplőkkel – nyilatkozta Kanász-Nagy Máté, az LMP ügyvezetője az Azonnalinak, aki nem erősítette meg – igaz, nem is cáfolta –, hogy a párt az Azonnali által megismert ajánlatot kapta volna a többi ellenzéki párttól.

Hogy egyáltalán most ki tárgyal az LMP részéről a fővárosi ügyek kapcsán – miután Moldován László budapesti elnök lemondott, akárcsak hétfőn Szigethy Krisztina alelnök is, Kanász-Nagy úgy reagált:

minden, tárgyalással kapcsolatos döntést napokon belül meghoz a párt, és budapesti kongresszust fognak összehívni két héten belül.

A kérdésre pedig, hogy hogyan lehet a kerületi LMP szervezetek döntését koordinálni, hiszen minden helyi területi szervezetnek önálló hatásköre van arra, hogy eldöntse, kit milyen formában indít az önkormányzati választáson, azt mondta: erre meg lehet találni a jogi és technikai megoldást, a budapesti kongresszusnak kell majd a kérdésben irányt mutatnia. És ha mégis lenne olyan kerület, ami nem hajlandó belemenni a kongresszusi irányvonalba? „Együtt sírunk, együtt nevetünk” – reagálta erre Kanász-Nagy Máté.

„Szerencsés lett volna az LMP-nek az EP-választás előtt tető alá hozni a megállapodást. Aki ránéz a számokra, ezt világosan látja”

– ezt pedig már arra mondta az ügyvezető, hogy megbánták-e, hogy nem állapodtak meg az ellenzéki pártokkal május 26-a előtt.

Az LMP egyébként kifarolt Puzsér Róbert független főpolgármester-jelölt támogatásából is hétfőn, miután ő jelezte: mégsem indul az előválasztáson. Emiatt egyébként Puzsérék Jobbikkal kötött megállapodása is érvényét vesztette, erről itt írt bővebben az Azonnali. 

Lezártnak tekintik a korábbi megállapodást

Meg tudom erősíteni, hogy volt ilyen ajánlat az LMP felé – reagált az Azonnalinak Molnár Zsolt, az MSZP budapesti elnöke, aki hangsúlyozta: a tárgyalás részleteit nem a sajtó előtt kívánják megbeszélni. Kérdésünkre, hogy ha az LMP belemegy az alkuba, a kerületi képviselői helyek befutók lehetnek-e vagy csak szimbolikusak, úgy válaszolt: ezeket helyben kell letárgyalni.

Molnár szerint egyébként a baloldali pártok az együttműködés részének tekintik az LMP-t.

Molnár Zsolt arról is beszélt, az EP-választás előtti megállapodásukat, mely szerint 21 kerületben már eldőlt a polgármesterjelöltek neve, továbbra is lezártnak tekinti az MSZP-Párbeszéd, a DK és a Momentum. A fennmaradó két helyről – Ferencvárosról és Soroksárról – még folynak a tárgyalások, ám ennek részleteit nem kívánta megosztani.

Mi lesz a Jobbikkal?

Az Azonnali információi szerint a kilencedik kerületben jó eséllyel Jancsó Andrea, a Momentum által preferált jelölt lehet a befutó a jelöltségre, míg a Jobbik megkaphatja a soroksári helyet. Ugyanakkor úgy tudjuk,

míg a baloldal az LMP-nek azt is ajánlja, hogy közös jelölő szervezetként léphet fel az MSZP-P-vel, a DK-val és a Momentummal együtt, addig a Jobbik számára ez az opció nem valószínű.

Az Azonnali kereste Bencsik Jánost, a Jobbik budapesti elnökét is, ám ő arra hivatkozva nem kívánt nyilatkozni, hogy június 6-án ül össze újra budapesti választmányuk, hogy a kialakult új helyzetben állást foglaljanak.

FOTÓ: Szigetváry Zsolt / MTI

Hutter Marianna
Hutter Marianna az Azonnali újságírója

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek