Mindenkivel kibékülnének a román szocialisták

Szerző: Pintér Bence
2019.06.03. 08:20

A bukott választás és vezetője bebörtönzése után nem erőlteti tovább a nagyobbik román kormánypárt a vitatott igazságügyi reformokat.

Mindenkivel kibékülnének a román szocialisták

Mint arról mi is megemlékeztünk az Azonnalin, eléggé rossz időszaka van a nagyobbik román kormánypártnak, a szociáldemokrata PSD-nek: az EP-választáson elverte őket a jobbközép PNL, elbukták a választással egybekötött korrupcióellenes népszavazást, amit Johannis elnök kezdeményezett, az EP-választás másnapján börtönbüntetésre ítélték a párt de facto első emberét, Liviu Dragneát, koalíciós partnerük, a liberális ALDE pedig be se jutott az Európai Parlamentbe – ráadásul mindkét párttal szemben fellépett európai pártcsaládjuk is.

Az elmúlt egy év Romániában leginkább arról szólt, hogy a PSD mindenféle eszközzel, például az igazságügyi rendszer meghekkelésével azon dolgozott, hogy a korrupt politikusoknak kevésbé kelljen félnie az országban, ezen belül is azon, hogy Dragneát ne csukják le, ez a dolog azonban elbukott, ráadásul a téma polarizálta a román társadalmat, volt egy sor tüntetés a kormány ellen.

Most Viorica Dăncilă kormányfő bejelentette, hogy elengedik ezt az igazságügyi reform-dolgot, és inkább olyan témákra koncentrálnak, ami prioritás az emberek számára,

tehát az egészségügyre, az oktatásra és az infrastruktúrára – írja a Politico. Szerinte a PSD túlzásba vitte ezt az ügyet, bár tagadja, hogy az csak Dragneáról szólt volna.

Ezen felül a kormányfő szerint a PSD-nek az európai színtéren a PES-ben, a szocialista pártcsaládban van a helye, amelynek vezető politikusai már nem nagyon állnak szóba a román partnereikkel, és a tervek szerint júniusban szavaznak a kizárásukról. Dăncilă hétfőn találkozik Frans Timmermans európai szocialista pártvezérrel, hogy elsimítsa az ellentéteket – kérdés, hogy a PSD-vel szemben nagyon kritikus Timmermans mit fog ehhez szólni.

Integritás, meritokrácia és átláthatóság – Dăncilă szerint ezek lesznek a PSD új jelszavai.

A Dragnea bebörtönzésével ideiglenesen a párt vezetőjévé is váló egykori EP-képviselő egyébként már tett is lépéseket a PSD dragneátlanítása érdekében: kirúgott pár Dragnea-közeli tanácsadót és pártvezetőt.

FOTÓ: Wikimedia

Pintér Bence
Pintér Bence az Azonnali külsős munkatársa

Nappal újságíró a győri Ugytudjuknál; éjszaka fantasztikus irodalomról író blogger.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek