Dunaújvárosban is közös ellenzéki jelöltet indítana öt párt, csak az MSZP vacillál, beleálljon-e

Szerző: Hutter Marianna
2019.06.03. 11:58

Öt ellenzéki pártnak már sikerült megegyeznie abban, hogy a jobbikos Pintér Tamás legyen a közös polgármesterjelölt Dunaújvárosban. Az MSZP információink szerint még nem döntött a kérdésben, holott Pintér Tamás azt mondta: az MSZP elnöksége csatlakozna, a párt helyi szervezetével viszont még egyeztetni kell.

Dunaújvárosban is közös ellenzéki jelöltet indítana öt párt, csak az MSZP vacillál, beleálljon-e

Pintér Tamás jelenlegi jobbikos országgyűlési képviselőt indítaná öt ellenzéki párt polgármesterjelöltként Dunaújvárosban az őszi önkormányzati választáson. A politikus, ahogy a többi ellenzéki jelölt is, egyesületi színekben indul, amelynek Rajta Újváros! a neve – tudta meg az Azonnali. A hírt hétfőn sajtótájékoztatón is bejelentették

Pintér Tamás egyébként egyéni mandátumról mond le, vagyis ha megnyeri a polgármesteri széket, új választást kell kiírni a választókerületben.  

Érdekesség, hogy míg a politikus jelölését támogatja a Jobbik mellett a DK, a Párbeszéd, az LMP és a Momentum, információink szerint a szocialisták még nem döntöttek a kérdésben.

Utóbbit erősíti, hogy a Párbeszéd közleményt is küldött Pintér Tamás jelöltségéről, amelyben nem említik, hogy a szocialisták is támogatnák a személyét.

A jobbikos Pintér Tamást az Azonnali telefonon érte utol, arról beszélt: az MSZP elnökségével beszélve ők is a csatlakozási szándékukat fejezték ki, a helyi szervezettel viszont még tartanak a háttérbeszélgetések, egyeztetések, de őket is várják az egyesületbe. Hogy miért vonakodnak a szocialisták, arra Pintér úgy válaszolt: a különböző háttérbeszélgetések tárgyát még nem szeretné elárulni. Hogy valódi ellenzék-e az MSZP a kormánypártoknak Dunaújvárosban is, arra úgy válaszolt: az MSZP-nek is vannak olyan képviselői, akik szeretnék helyben leváltani a Fideszt. 

Utóbbit nem véletlenül kérdeztük a politikustól, ugyanis ezen a ponton érdemes lehet felidézni az Átlátszó áprilisi cikkét, ahol arról írnak: a dunaújvárosi MSZP-elnök, Pintér Attila a társtulajdonosa annak a cégnek, ami az MTI korábbi híre szerint 662 millió forintnyi uniós támogatást nyert el annak ellenére, hogy az előző évi árbevételét magasan meghaladó mértékű zálogbejegyzések van a cégen. Hozzátették: az uniós támogatásokat nyilvántartó kormányzati honlapról kiderül, hogy az elmúlt két évben Pintér cégének más projektjeit is támogatta a kormány EU-s pénzzel. 

Sőt mi több: 2013-ban például Pintér Attila sógora három trafikkoncessziót is elnyert. A HVG-nek akkor többek közt azt nyilatkozta Pintér Attila: „a rokonságát nem válogathatja meg az ember, az unokaöcsém például a Jobbik városi elnöke”. Vagyis eszerint Pintér Attila és a közös ellenzéki jelölt, Pintér Tamás rokonok.

Az Azonnali kereste telefonon a szocialisták sajtófőnökét, Nyakó István, akit még egyelőre nem sikerült utolérnünk, ezért kérdéseinket a párthoz írásban is elküldjük. Amint reagálnak, válaszaikkal frissíteni fogjuk a cikkünket.

FRISSÍTÉS (15.48):  Reagált az MSZP sajtóosztálya kérdéseinkre. Mint írták, az MSZP Országos Választmánya döntése alapján a párt helyi szervezetei a legnagyobb önállóság mellett folytatják a helyi egyeztetéseket. Céljuk, hogy az önkormányzati képviselő választásokon, illetve polgármester választásokon történő minél sikeresebb eredmény elérése érdekében olyan együttműködéseket alakítsanak ki, amelyek a Fidesz jelöltjével szembeni győzelem legnagyobb esélyét hordozzák, így különösen önálló jelöltet állítsanak, vagy más párt által indított, illetve független jelöltet támogassanak.

„A tárgyalások elakadása esetén a párt vezető testületei megteszik a szükséges lépéseket.”


Hozzátették: a dunaújvárosi közös ellenzéki polgármesterjelölt személyével kapcsolatban az MSZP Országos Elnöksége végleges döntést nem hozott.

Az Azonnali azzal kapcsolatban is kérdezte a pártot, nem merült-e fel bennük, hogy a dunaújvárosi szervezetük összejátszik a Fidesszel.

Válaszuk szerint az MSZP illetékes testületeihez ilyen témájú bejelentés/megkeresés nem érkezett, így napirenden sem szerepelt.

Magához képest rosszul szerepelt a Fidesz Dunaújvárosban

Dunaújvárost egyébként a fideszes Cserna Gábor vezeti 2010 óta. A kormánypárt az idei EP-választáson viszont az országos átlagnál jóval gyengébben szerepelt: míg országosan 52,5 százalékot szereztek, itt csak 40,5-öt. A DK 24,2 százalékot kapott, a Jobbik 11,4 százalékot, a Momentum 9,75 százalékot, az MSZP-Párbeszéd 6,6 százalékot, míg az LMP 1,66 százalékot.

Nem a város lenne az első, ahol összefognak az ellenzéki pártok. Például Egerben a jobbikos Mirkóczki Ádám lesz a közös jelölt (igaz, ott a szocialisták is támogatják őt), Szombathelyen a szocialista Nemény András, míg Salgótarjánban a szintén szocialista Fekete Zsolt.

FOTÓ: Pintér Tamás / Jobbik

Hutter Marianna
Hutter Marianna az Azonnali újságírója

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek