+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Hutter Marianna
2019. június 2. vasárnap, 18:50
Meglepődött-e, hogy őt jelöli a Jobbik elnöksége a megüresedő frakcióvezetői posztra? Miért zuhant be szerinte a párt támogatottsága, és mi lehetett a DK és a Momentum titka? Mikor lennének hajlandóak akár a Fidesszel is együttműködni? Jakab Péter válaszolt az Azonnali kérdéseire.
Éreztem egy olyasfajta várakozást a tagság részéről és a standolások során, hogy valamilyen szinten lépjek előrébb

 

– így reagált annak kapcsán a jobbikos Jakab Péter az Azonnali megkeresésére, hogy meglepődött-e, hogy őt jelölik a párt parlamenti frakciójának élére. Bár a Jobbik messze a várakozásokon alul teljesített az EP-választáson, egy képviselőt azért sikerült kijuttatniuk Brüsszelbe Gyöngyösi Márton személyében, aki eddig a párt frakcióját vezette. Azt, hogy a megüresedő posztra Jakabot jelöli a párt elnöksége – amely egyébként csak őszig tölti ki mandátumát, utána lemondanak az EP-kudarc miatt – vasárnap jelentették be közleményben.

 

Mint Jakab Péter elmondta, a jelölést köszöni, elvállalja, innentől fogva pedig a frakción múlik, hogy el is fogadják-e. Felvetésünkre, hogy a pártelnökséget is elvállalná-e, úgy reagált: ez rendkívül távoli kérdés, hiszen csak az önkormányzati választások után esedékes a tisztújítás, „egyelőre mindig a következő feladatra koncentrálok, ez pedig a frakció vezetése, ha megválasztanak”.

 

Kérdésünkre, hogy szerinte miért zuhant be a Jobbik támogatottsága és a pártnak hogyan kellene megújulnia – ahogy ezt közleményükben is ígérik – úgy válaszolt:

 

ő nem a néppártosodás irányába látja a problémát, hanem abban, hogyan tudnak eljutni az emberekhez.

 

„A Jobbik lehetőségei rendkívüli módon beszűkültek. Hogy ha a programok versenyéről szólna a választás, akkor már számtalan megmérettetést megnyertünk volna.”

 

Szerinte a Fidesz „logisztikával, pénzzel vagy fenyegetéssel” érte el a választókat, míg a Jobbiknak egy sokkal „érzelemgazdagabb” politikával kell az emberekhez fordulni, hogy magukénak érezzék a pártot. „Ha a nép hangját bevisszük a parlamentbe, akkor meggyőződésem, hogy a nép is jön utánunk” – mondta. Felvetésünkre, hogy a DK és a Momentum EP-választáson elért jó eredménye az érzelemgazdag politika eredménye volt-e, azt mondta: nem foglalkozott az ő kampányukkal. Azt viszont látta, hogy a DK-nak volt médiamegjelenési lehetősége, a Momentum pedig lehet, hogy olyan technikákat alkalmazott, amivel el tudták érni a választókat.

 

„De én nemcsak technikában gondolkozom, hanem stílusban, megnyilvánulásban. Aki ismeri, hogy én eddig hogy politizáltam, az nagyjából sejti, hogy az érzelemgazdagság nem áll tőlem távol: ha kell pimasznak kell lenni, ha kell, vagánynak, hogy az emberek érezzék, ez a politika róluk szól.”

 

Hogy a jövőben mennyire fognak közeledni az LMP felé, hiszen ezt úgy tűnik, a választópolgárok nem értékelték, azt mondta: nem minden a szavazatokról szól, hiszen az ügyek a fontosak.

 

„Ha vannak olyan ügyek, amelyek mentén együtt tudunk működni, akkor nemcsak az LMP-vel vagy az ellenzékkel vagyunk hajlandóak erre a jövőben is, de akár a Fidesszel is.”

 

FOTÓ: Jakab Péter / Facebook
 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A most először közszemlére tett élőlény olyan, mint egy gomba, de úgy viselkedik, mint egy értelmes állat, miközben majdnem 720 neme van.

Örül a „Karácsonyfigyelőnek”, de türelmet kér, viszont már az első napján kihirdeti a klímavészhelyzetet.

A friss Nobel-díjas író karintiai szülőfalujában támadt rá az újságírókra, mert azok Milošević melletti kiállásáról kérdezték.

Lejárt az MSZP ultimátumának határideje, Tóbiás József vissza fogja adni a mandátumát.

Ilyen sem volt még: írek akarnak lenni a britek. A belfasti posták már kifogytak a formanyomtatványokból.

Élesedett a centristák és a baloldaliak vitája: Elizabeth Warrent támadták a centrista jelöltek az egészségügyi tervei miatt. Ez főleg Joe Bidennek használ. De mit remél ettől?

A hét kérdése

Egy kormányközeli lap népszavazást akar arról, hogy a konzervatív Debrecen legyen Magyarország új fővárosa a liberális Budapest helyett. Mit szólsz hozzá? Ez a kérdés!

Azért ide elnéznénk

A számok és olvasatok dzsungelében az Ellensúly folyóirat szerzői vágnak majd szépen rendet október 16-án.

Kömlődi Ferenc kiállításmegnyitója Barcs Miklóssal, október 18-án a Jurányi Suterene-ben!

Piactúra, szitabuli, térbeéneklés, séta és számháború a 8-ban. Október 18-19-én!

Pest felől csúnyán néz ki a Vác fölötti, leharapott hegy, de most egy túrán megmutatják a másik, szebbik oldalát. Október 20.

Bécsben, október 28-án!

Ezt is szerettétek

Minek folyton inspirálódni? – kérdez vissza Tarlós István, mikor arról kérdezzük, melyik kelet-európai város példájából inspirálódhatna Budapest. Nagyinterjű a főpolgival!

Elfogadna-e Tarlóstól tanácsot, és lesz-e Kálmán Olga az alpolgármestere? Azonnali-nagyinterjú Karácsony Gergellyel, az ellenzék főpolgármester-jelöltjével!

A főpolgármester-jelölt elmondja, miért foglalkozik ennyit Berki Krisztiánnal, és mit szól a Fidelitas cirkuszos plakátjaihoz, vagy Tarlós megafonozásához. Nagyinterjú!

Bécsben a lakások csaknem egyharmada önkormányzati tulajdonban van, és a város a magáncégek bérházépítési programjait is támogatja, hogy kordában tartsa az albérletárakat. Videó!

Twitter megosztás Google+ megosztás