Hogyan fog megújulni a Jobbik? Érzelemgazdag politikával! – mondja Jakab Péter frakcióvezető-jelölt

Szerző: Hutter Marianna
2019.06.02. 18:50

Meglepődött-e, hogy őt jelöli a Jobbik elnöksége a megüresedő frakcióvezetői posztra? Miért zuhant be szerinte a párt támogatottsága, és mi lehetett a DK és a Momentum titka? Mikor lennének hajlandóak akár a Fidesszel is együttműködni? Jakab Péter válaszolt az Azonnali kérdéseire.

Hogyan fog megújulni a Jobbik? Érzelemgazdag politikával! – mondja Jakab Péter frakcióvezető-jelölt
Éreztem egy olyasfajta várakozást a tagság részéről és a standolások során, hogy valamilyen szinten lépjek előrébb

– így reagált annak kapcsán a jobbikos Jakab Péter az Azonnali megkeresésére, hogy meglepődött-e, hogy őt jelölik a párt parlamenti frakciójának élére. Bár a Jobbik messze a várakozásokon alul teljesített az EP-választáson, egy képviselőt azért sikerült kijuttatniuk Brüsszelbe Gyöngyösi Márton személyében, aki eddig a párt frakcióját vezette. Azt, hogy a megüresedő posztra Jakabot jelöli a párt elnöksége – amely egyébként csak őszig tölti ki mandátumát, utána lemondanak az EP-kudarc miatt – vasárnap jelentették be közleményben.

Mint Jakab Péter elmondta, a jelölést köszöni, elvállalja, innentől fogva pedig a frakción múlik, hogy el is fogadják-e. Felvetésünkre, hogy a pártelnökséget is elvállalná-e, úgy reagált: ez rendkívül távoli kérdés, hiszen csak az önkormányzati választások után esedékes a tisztújítás, „egyelőre mindig a következő feladatra koncentrálok, ez pedig a frakció vezetése, ha megválasztanak”.

Kérdésünkre, hogy szerinte miért zuhant be a Jobbik támogatottsága és a pártnak hogyan kellene megújulnia – ahogy ezt közleményükben is ígérik – úgy válaszolt:

ő nem a néppártosodás irányába látja a problémát, hanem abban, hogyan tudnak eljutni az emberekhez.

„A Jobbik lehetőségei rendkívüli módon beszűkültek. Hogy ha a programok versenyéről szólna a választás, akkor már számtalan megmérettetést megnyertünk volna.”

Szerinte a Fidesz „logisztikával, pénzzel vagy fenyegetéssel” érte el a választókat, míg a Jobbiknak egy sokkal „érzelemgazdagabb” politikával kell az emberekhez fordulni, hogy magukénak érezzék a pártot. „Ha a nép hangját bevisszük a parlamentbe, akkor meggyőződésem, hogy a nép is jön utánunk” – mondta. Felvetésünkre, hogy a DK és a Momentum EP-választáson elért jó eredménye az érzelemgazdag politika eredménye volt-e, azt mondta: nem foglalkozott az ő kampányukkal. Azt viszont látta, hogy a DK-nak volt médiamegjelenési lehetősége, a Momentum pedig lehet, hogy olyan technikákat alkalmazott, amivel el tudták érni a választókat.

„De én nemcsak technikában gondolkozom, hanem stílusban, megnyilvánulásban. Aki ismeri, hogy én eddig hogy politizáltam, az nagyjából sejti, hogy az érzelemgazdagság nem áll tőlem távol: ha kell pimasznak kell lenni, ha kell, vagánynak, hogy az emberek érezzék, ez a politika róluk szól.”

Hogy a jövőben mennyire fognak közeledni az LMP felé, hiszen ezt úgy tűnik, a választópolgárok nem értékelték, azt mondta: nem minden a szavazatokról szól, hiszen az ügyek a fontosak.

„Ha vannak olyan ügyek, amelyek mentén együtt tudunk működni, akkor nemcsak az LMP-vel vagy az ellenzékkel vagyunk hajlandóak erre a jövőben is, de akár a Fidesszel is.”

FOTÓ: Jakab Péter / Facebook
 

Hutter Marianna
Hutter Marianna az Azonnali újságírója

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek