+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Hutter Marianna
2019. június 2. vasárnap, 18:50
Meglepődött-e, hogy őt jelöli a Jobbik elnöksége a megüresedő frakcióvezetői posztra? Miért zuhant be szerinte a párt támogatottsága, és mi lehetett a DK és a Momentum titka? Mikor lennének hajlandóak akár a Fidesszel is együttműködni? Jakab Péter válaszolt az Azonnali kérdéseire.
Éreztem egy olyasfajta várakozást a tagság részéről és a standolások során, hogy valamilyen szinten lépjek előrébb

 

– így reagált annak kapcsán a jobbikos Jakab Péter az Azonnali megkeresésére, hogy meglepődött-e, hogy őt jelölik a párt parlamenti frakciójának élére. Bár a Jobbik messze a várakozásokon alul teljesített az EP-választáson, egy képviselőt azért sikerült kijuttatniuk Brüsszelbe Gyöngyösi Márton személyében, aki eddig a párt frakcióját vezette. Azt, hogy a megüresedő posztra Jakabot jelöli a párt elnöksége – amely egyébként csak őszig tölti ki mandátumát, utána lemondanak az EP-kudarc miatt – vasárnap jelentették be közleményben.

 

Mint Jakab Péter elmondta, a jelölést köszöni, elvállalja, innentől fogva pedig a frakción múlik, hogy el is fogadják-e. Felvetésünkre, hogy a pártelnökséget is elvállalná-e, úgy reagált: ez rendkívül távoli kérdés, hiszen csak az önkormányzati választások után esedékes a tisztújítás, „egyelőre mindig a következő feladatra koncentrálok, ez pedig a frakció vezetése, ha megválasztanak”.

 

Kérdésünkre, hogy szerinte miért zuhant be a Jobbik támogatottsága és a pártnak hogyan kellene megújulnia – ahogy ezt közleményükben is ígérik – úgy válaszolt:

 

ő nem a néppártosodás irányába látja a problémát, hanem abban, hogyan tudnak eljutni az emberekhez.

 

„A Jobbik lehetőségei rendkívüli módon beszűkültek. Hogy ha a programok versenyéről szólna a választás, akkor már számtalan megmérettetést megnyertünk volna.”

 

Szerinte a Fidesz „logisztikával, pénzzel vagy fenyegetéssel” érte el a választókat, míg a Jobbiknak egy sokkal „érzelemgazdagabb” politikával kell az emberekhez fordulni, hogy magukénak érezzék a pártot. „Ha a nép hangját bevisszük a parlamentbe, akkor meggyőződésem, hogy a nép is jön utánunk” – mondta. Felvetésünkre, hogy a DK és a Momentum EP-választáson elért jó eredménye az érzelemgazdag politika eredménye volt-e, azt mondta: nem foglalkozott az ő kampányukkal. Azt viszont látta, hogy a DK-nak volt médiamegjelenési lehetősége, a Momentum pedig lehet, hogy olyan technikákat alkalmazott, amivel el tudták érni a választókat.

 

„De én nemcsak technikában gondolkozom, hanem stílusban, megnyilvánulásban. Aki ismeri, hogy én eddig hogy politizáltam, az nagyjából sejti, hogy az érzelemgazdagság nem áll tőlem távol: ha kell pimasznak kell lenni, ha kell, vagánynak, hogy az emberek érezzék, ez a politika róluk szól.”

 

Hogy a jövőben mennyire fognak közeledni az LMP felé, hiszen ezt úgy tűnik, a választópolgárok nem értékelték, azt mondta: nem minden a szavazatokról szól, hiszen az ügyek a fontosak.

 

„Ha vannak olyan ügyek, amelyek mentén együtt tudunk működni, akkor nemcsak az LMP-vel vagy az ellenzékkel vagyunk hajlandóak erre a jövőben is, de akár a Fidesszel is.”

 

FOTÓ: Jakab Péter / Facebook
 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Banális hiba miatt nem jött össze a már fél éve ígért internetes szigorítás.

Új elemzés állítja: több mint harmadával kevesebb fiatal hal meg azokban az amerikai államokban, ahol szigorúbbak a fegyvertartás kritériumai.

Három szélsőjobboldali kötődésű férfit tartóztattak le Észak-Olaszországban, egy csomó fegyvert találtak náluk.

Csütörtök óta nem megy a Galileo, még hétfő reggel is csak két műhold működött a huszonhatból.

A hét kérdése

Annyi remek hely veszi körül Magyarországot, nem? De itt az ideje igazságot tenni abba, hol számíthatunk a legtöbb jóra, ha átlépjük a határt! Szavazz!

Azért ide elnéznénk

Fesztivál, szabadegyetem, tábor a Felvidéken július 15-21. között.

A Művészetek Völgye legizgalmasabb borai július 19-28. között, esténként.

Az új-zélandi fiatalokból álló Alien Weaponry július 24-én a Dürerben meg is mutatja, hogy mennyire. Vendég: Cryptodira.

Hogyan érintette a Strache által felvásárolni akart Kronen Zeitungot az Ibiza-gate? Erről lesz szó. Bécs, július 25.

Tanúság? Cinkosság? Kortárs művészek fejtik meg a pannonhalmi főapátság galériájában. Egész nyáron!

Ezt is szerettétek

Hogyan sikerülhetett véget vetni csúcsoligarcha hatalmának, és mi vár most Európa legszegényebb országára? Mizsei Kálmán leírta!

Különböző nemzetiségű és párthovatartozású EP-képviselők mondták el az Azonnalinak, hogyan érintette őket a csúcsjelölti rendszer meghekkelése. Videó!

Akihez több botrány fűződik, mint önálló gondolat. A hétgyerekes családanya az egyik legsikertelenebb politikus: igaz, ahányszor megbukott, azt mindig felfelé tette.

Van mit ünnepelni az előválasztás után. Videó!

Twitter megosztás Google+ megosztás