Ahhoz, hogy legyen közös jövője Európának, először el kéne képzelni azt

Szerző: Pintér Bence
2019.06.01. 12:30

Mit mond a sci-fi Európáról és az EU-ról, vagy még pontosabban: miért nem mond semmit? Mit tartogat a jövő a kontinensnek? Az Azonnali első, kicsit még fapados podcastjében Markovics Botond sci-fi író, Tóth Csaba politológus és Makai Máté, az Azonnali EU2058 című novellapályázatának győztese beszélte ki a témát!

Ahhoz, hogy legyen közös jövője Európának, először el kéne képzelni azt

Nem véletlenül hirdetett az Azonnali februárban novellapályázatot Európa jövőjéről: miközben az idei EP-választáson előtérbe kerültek az Európán átívelő nagy, közös témák, az EU-nak mintha mégsem lenne közös képzelete. Amerika vagy az Egyesült Királyság mindig erős volt ebben, Kína és az afrikai kontinens pedig egyre markánsabban jeleníti meg a saját fiktív jövőit, miközben

elvétve találni olyan fantasztikus művet, ami Európával, vagy az Európai Unióval foglalkozna.

Miért van ez? És baj-e, hogy így van? Lehet, csak arról szól ez az egész, hogy Európában nem hasít annyira a popkult? Vagy van egy csomó Európával foglalkozó sci-fi minden nyelven, csak ezeket nem fordítjuk le? A Harry Potter-unverzumban vajon van-e mágiaügyi európai biztos? (És a brit mágusok mit szólnak a brexithez?) Miért nem támogatja Brüsszel pénzzel a közös jövőről szőtt fiktív álmokat? Fontos-e egyáltalán, hogy van-e jövője fiktív univerzumokban a helynek, ahol évtizedek múlva is élni akarunk?

Erről beszélgetett Pintér Bence az Aurórában múlt héten az EU2058 pályázat zsűritagjaival, Tóth Csaba politológussal és Markovics Botond (Brandon Hackett) sci-fi íróval, illetve a pályázat első helyezettjével, Makai Mátéval. A beszélgetésből legyártottuk az Azonnali első podcastjét,

hallgassátok meg itt és most:
Pintér Bence
Pintér Bence az Azonnali külsős munkatársa

Nappal újságíró a győri Ugytudjuknál; éjszaka fantasztikus irodalomról író blogger.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek