+++ MIBEN FEJLŐDJÜNK, MIRŐL ÍRJUNK? MONDD EL A VÉLEMÉNYEDET AZ AZONNALIRÓL! +++
2019. május 31. péntek, 18:49
Romániában van a pápa, és az elnök jól megdicsérte az országot, amiatt, ahogyan a kisebbségekkel bánik.

Éppen látogatáson van Ferenc pápa Romániában, ahol a helyi vezetők máris meglehetősen mókásakat nyilatkozgatnak. Dél körül ugyanis a pápát Klaus Johannis elnök fogadta, aki elmondta, a világ példát vehetne Romániától a kisebbségek jogait tekintve.

 

Persze ilyenkor mondanak a politikusok mindenfélét, jólétet meg világbékét, de különösen vicces ez attól a Johannistól aki például a kisebbségi nyelvhasználati jogok bővítése miatt küldte Alkotmánybírósághoz a közigazgatási törvénykönyvet, egy olyan országban, ahol a magyarok évek óta egyre reménytelenebbül küzdenek egy önálló magyar orvosi gyógyszerészeti egyetemért, vagy ahol most éppen egy katonai temető kavar botrányokat.

 

Ferenc pápa ezzel szemben békét és jólétet kívánt Romániának, és elmondta, hogy a nehézségek ellenére az ország nagy utat tett meg a demokratikus fejlődésben.

 

Később aztán a pápa elment megnézni a legendásan drága pénzért felépített, gigaméretű bukaresti katedrálist, a Nemzet Megváltásának Katedrálisát, ahová Daniel pátriárka, a román ortodox egyház feje kísérte el. Itt is beszédeket mondtak, Ferenc pápa azt üzente, ne engedjünk a rossz ideológiáknak, és legyen nekünk fontos a család.

 

Ezt Daniel aztán rendesen megtromfolta azzal, hogy definiálta a család fogalmát, nehogy félreértés essék: a hagyományos családról beszélt, mint amit meg kell védeni, ezt pedig szerinte férfi, nő és gyerek alkotja.

 

Daniel ugyanis felevenítette a legutóbbi romániai pápalátogatást, amikor II. János Pál találkozott Teoctist pátriárkával. Daniel elmondta, hogy ez a két ember sokat szenvedett a kommunizmus alatt, amikor az egyházat elnyomták. „Elődeink arra szólítanak ma fel minket, hogy védjük meg és hirdessük a Krisztusban való hitet ebben a nagyon szekuláris Európában, és közvetítsük a következő generációknak a Krisztus megváltó szeretetébe, és az örök életbe vetett hitet.

 

Ugyanakkor arra is felszólítanak elődeink, hogy védjük meg a hagyományos családot, amely férfiből nőből és gyerekből áll. Annál is inkább szükség van erre, mert egy elöregedő Európában élünk, és nagy a népességfogyás”

 

– mondta Daniel, aki még felszólított arra is, hogy segítsünk a betegeken.

 

Daniel pátriárkától persze nem idegen a hagyományos család védelme, tavaly élharcosa volt annak a „családvédelmi népszavazásnak”, amely az alkotmányba is beírta volna ezt a definíciót, aztán meg senkit nem érdekelt maga a népszavazás, és az egyház jó nagy arcvesztést könyvelhetett el, amikor az ország harminc százaléka sem ment el szavazni.

 

Daniel magyarázata akár beszólásnak is értelmezhető a pápa felé, aki több ízben is kiállt a melegek mellett. A két egyházi vezető aztán bement a Nemzet Megváltásának Katedrálisába, és közösen elmondták a Miatyánkot. 

 

A pápa szombaton megy Csíkszeredába, és Csíksomlyón misét is fog celebrálni. Ha kíváncsiak vagytok, hogyan várják őt a székelyek, akkor nézzétek meg azt a videót, amit készítettünk. 

 

 

FOTÓ: Daniel pátriárka. Razvan Socol / Wikimedia Commons

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Nem a hagyományos könyvesbolti terjesztésbe kerülnek azok a romantikus könyvek, amelyek a KSH toplistáját vezetik.

Nem politikai okokból takarították le, és tagadták, hogy hivatalos graffiti-eltávolító szakemberek lennének.

Fabrizio Piscitelli 53 évet élt, de az SS Lazio legnagyobb ultracsoportjának vezéreként hagyott örökségével még sokáig fog küzdeni a futball.

Kik szavazhatnak az önkormányzati választáson? Mi kell ahhoz, hogy ajánlhasd a kedvenc polgármesterjelöltedet? Tudsz-e máshol szavazni, mint a lakóhelyed? Összeszedtük.

Ez pedig nem jó jel a német ipari teljesítményre nagyban alapozó magyar gazdaságnak sem.

A hét kérdése

Miből néznéd ki, hogy valójában nem is létezik? Vagy mi az, amiről kifejezetten szeretnéd, hogy ne létezzen? Szavazz, és kiderül, mekkora a klubod!

Azért ide elnéznénk

Figyelemfelhívó bringatúra Budapestről Szentendrére augusztus 24-én délelőtt.

Beszéddel is készül. Augusztus 24-én, a pesti Jelen bisztróban.

Dumbledore wouldn't let this happen. Augusztus 31-én délután, Budapesten.

Gellért Ádám ad elő a Clio Intézet estjén szeptember 4-én.

Tokaj-Hegyalja legszebb falujában szeptember 13-án végig lehet kóstolni a helyi borászatok legjobb borait.

Ezt is szerettétek

Mire elég, ha Zuzana Čaputová elnök azt mondja magyarul, hogy köszönöm? Jarábik Balázs felvidéki elemző elmagyarázza.

A Coca-Cola ugyanolyan politikai termék, mint a Fidesz. Kár, hogy az előbbinek a magyar ellenzék is bedőlt, írja Techet Péter.

A véleménybuborékok ártanak jobban a demokráciának, vagy pártízezer „hülye” szavazó?

Az Azonnali birtokába kerültek a 2018-as szerződéseik: volt, ahol a kutatási pénznek nevezett összegből focipályát újítottak fel. Hogy mi?! Tényfeltárás!

Twitter megosztás Google+ megosztás