+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
2019. május 31. péntek, 18:49
Romániában van a pápa, és az elnök jól megdicsérte az országot, amiatt, ahogyan a kisebbségekkel bánik.

Éppen látogatáson van Ferenc pápa Romániában, ahol a helyi vezetők máris meglehetősen mókásakat nyilatkozgatnak. Dél körül ugyanis a pápát Klaus Johannis elnök fogadta, aki elmondta, a világ példát vehetne Romániától a kisebbségek jogait tekintve.

 

Persze ilyenkor mondanak a politikusok mindenfélét, jólétet meg világbékét, de különösen vicces ez attól a Johannistól aki például a kisebbségi nyelvhasználati jogok bővítése miatt küldte Alkotmánybírósághoz a közigazgatási törvénykönyvet, egy olyan országban, ahol a magyarok évek óta egyre reménytelenebbül küzdenek egy önálló magyar orvosi gyógyszerészeti egyetemért, vagy ahol most éppen egy katonai temető kavar botrányokat.

 

Ferenc pápa ezzel szemben békét és jólétet kívánt Romániának, és elmondta, hogy a nehézségek ellenére az ország nagy utat tett meg a demokratikus fejlődésben.

 

Később aztán a pápa elment megnézni a legendásan drága pénzért felépített, gigaméretű bukaresti katedrálist, a Nemzet Megváltásának Katedrálisát, ahová Daniel pátriárka, a román ortodox egyház feje kísérte el. Itt is beszédeket mondtak, Ferenc pápa azt üzente, ne engedjünk a rossz ideológiáknak, és legyen nekünk fontos a család.

 

Ezt Daniel aztán rendesen megtromfolta azzal, hogy definiálta a család fogalmát, nehogy félreértés essék: a hagyományos családról beszélt, mint amit meg kell védeni, ezt pedig szerinte férfi, nő és gyerek alkotja.

 

Daniel ugyanis felevenítette a legutóbbi romániai pápalátogatást, amikor II. János Pál találkozott Teoctist pátriárkával. Daniel elmondta, hogy ez a két ember sokat szenvedett a kommunizmus alatt, amikor az egyházat elnyomták. „Elődeink arra szólítanak ma fel minket, hogy védjük meg és hirdessük a Krisztusban való hitet ebben a nagyon szekuláris Európában, és közvetítsük a következő generációknak a Krisztus megváltó szeretetébe, és az örök életbe vetett hitet.

 

Ugyanakkor arra is felszólítanak elődeink, hogy védjük meg a hagyományos családot, amely férfiből nőből és gyerekből áll. Annál is inkább szükség van erre, mert egy elöregedő Európában élünk, és nagy a népességfogyás”

 

– mondta Daniel, aki még felszólított arra is, hogy segítsünk a betegeken.

 

Daniel pátriárkától persze nem idegen a hagyományos család védelme, tavaly élharcosa volt annak a „családvédelmi népszavazásnak”, amely az alkotmányba is beírta volna ezt a definíciót, aztán meg senkit nem érdekelt maga a népszavazás, és az egyház jó nagy arcvesztést könyvelhetett el, amikor az ország harminc százaléka sem ment el szavazni.

 

Daniel magyarázata akár beszólásnak is értelmezhető a pápa felé, aki több ízben is kiállt a melegek mellett. A két egyházi vezető aztán bement a Nemzet Megváltásának Katedrálisába, és közösen elmondták a Miatyánkot. 

 

A pápa szombaton megy Csíkszeredába, és Csíksomlyón misét is fog celebrálni. Ha kíváncsiak vagytok, hogyan várják őt a székelyek, akkor nézzétek meg azt a videót, amit készítettünk. 

 

 

FOTÓ: Daniel pátriárka. Razvan Socol / Wikimedia Commons

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Két és fél millió forintnyi lejt kapna, aki hétüléses autót vesz, és legalább három gyereke van. Persze kérdés, hogy átmegy-e a román parlamenten a javaslat.

A Kisalföld szerint nem hírértékű a győri időközi választás jelöltjeinek vitája, ellentétben például azzal, hogy a Hír TV szavazásán mindenki egyetértett Orbán Viktorral.

A novemberi londoni terrortámadás után két hónap kellett, hogy valamilyen javaslatot tegyen a kormány.

Az eddigi főszerkesztő-helyettes, Gidró Krisztina került a Csongrád megyei kormánypárti napilap élére.

Igencsak megosztott a romániai magyarok legnagyobb pártja, noha a Néppárt-tagság számukra fontos. Videó!

Az EU-támogatások területalapú elosztása körül kialakult politikai botránynak az első áldozatai nem is a települések lehetnek, hanem az eddig biztos befutónak számító győri fideszes jelölt, Dézsi Csaba András.

Számos, hagyományosan kapitalista ország lakosságának többsége igennel válaszol erre a kérdésre egy friss felmérés szerint. Mutatjuk a kutatás eredményeit!

A hét kérdése

A két zöldpárt már az összefogásvitában is ugyanott áll, egybe kell-e tehát olvadniuk? Ez a hét kérdése az Azonnalin!

Azért ide elnéznénk

Az év legjobb bulija január 22-én szerdán. Reggeltől hajnalig!

Kiállítás Jankovics Marcell ismert és kevésbé ismert műveiből: animációktól Trianon-rajzokig. Február 2-ig a Műcsarnokban.

Politikai aspektusok a cseh és a szlovák művészetben 1989 után. Izgi kiállítás Pozsonyban egészen február 23-ig.

Ezt is szerettétek

Szerintünk az újságírókat korlátozó új szabályok nem felelnek meg az alkotmány követelményeinek, úgyhogy bepereltük az Országgyűlés Hivatalát és magát Kövért is.

Mikor lesz tárgyalás és ítélet? Mi lesz, ha nyerünk? Hogy néz ki egyáltalán egy kereset a házelnök ellen? Elmondjuk a perünk kulisszatitkait!

Eddig is csak egy-két helyen szabadott videózni a parlamentben, de mostantól még kevesebb helyen lehet, és még hangfelvételt készíteni se szabad szinte sehol a Házban.

Digital Health Summit, a digitális egészségügyi megoldásokon dolgozó szakemberek, fejlesztők, befektetők és az egészségügyi intézményvezetők fóruma.

Twitter megosztás Google+ megosztás