Megmenekülnek a halálra ítélt lengyel tehenek

Szerző: Tóth Eszter
2019.05.30. 14:55

Gazdáik az indiai szent tehenekhez hasonlatosnak tartották őket, így korábban nem kaptak oltást.

Megmenekülnek a halálra ítélt lengyel tehenek

Az utolsó pillanatban úszta meg a kivégzést az a közel 180 tagú tehéncsorda, amelyet a vezető állatorvosi tisztviselő egészégre és biztonságra veszélyesnek nyilvánított tavaly októberben, nem megfelelő tartásuk miatt.

A marhákat gazdáik évekig hagyták szabadon barangolni a lengyelországi Deszczno nyugati részén, mivel azokat az indiai szent tehenekhez hasonlónak tartották. Így nem kapták meg a szükséges oltásokat és nem estek át az országban előírt vizsgálatokon. Az állatok emellett szabadon szaporodhattak, így a vérfertőzés esélye különösen aggasztóvá vált. A helyi hatóságok elmondása szerint megadták a lehetőséget a tulajdonos testvérpárnak, hogy megtartsák a csordát, de ők nem éltek vele.

Az európai jogszabályok előírják az állatok elaltatását, ezt Jan Krzysztof Ardanowski agrárminiszter el is rendelte, hiszen a lengyel hatóságoknak is biztosítania kell az élelmiszer-ellátmányok egészségességét. A művelet végrehajtása 350 ezer złotyba (körülbelül 25,5 millió forintba) került volna az államnak – írja a Reuters.

A kilátásba helyezett mészárlás heves tiltakozásokat váltott ki az állatvédők körében, akik elfogadhatatlannak tartották, hogy más megoldások számbavétele nélkül ilyen kegyetlen döntés szülessen. Deszcznoban aktivisták gyűltek össze az eljárás megakadályozására.

Az ügy annyira felkavarta a lengyel közvéleményt, hogy még Andrzej Duda elnök Twitterjére is elért, aki azt írta, biztos benne, hogy sikerül „vidám megoldást” találni a problémára. „A lengyelek meg tudják csinálni!” – írta.

Az elnök közbelépése nagyban hozzájárult a tehenek megmeneküléséhez. Ardanowski szerdán bejelentette, hogy legyilkolásuk helyett egy elkülönített állami farmon helyezik el az állatokat.

FOTÓ: Flickr.com

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek