Egy ország, ahol bezöldülne a szélsőjobb

Szerző: Bukovics Martin
2019.05.29. 10:14

A zöldek több országban óriási áttörést értek el az EP-választáson: Franciaországban, Írországban, Ausztriában és Németországban is. Az európai parlamenti zöldfrakció a mostani 50 helyről 69 mandátumosra nőtt. Ebben látott most lehetőséget a német szélsőjobb.

Egy ország, ahol bezöldülne a szélsőjobb

Megelégelte a német szélsőjobboldali AfD klímaváltozás-kritikus álláspontját a párt ifjúsági szervezete, a Junge Alternative (JA). Az AfD-hez közeli Junge Freiheit hetilap úgy tudja, a JA berlini szervezete megkérte a különböző tartományi parlamentekben ülő képviselők, a szövetségi AfD-frakcióban ülők, valamint a párt EP-képviselőinek mindegyikét, hogy

a jövőben ne képviselje az AfD azon „nehezen megérvelhető” álláspontját, miszerint az ember nem befolyásolja a Föld éghajlatát.

Azt is kérik tőlük, hogy a jövőben tegyenek olyan konkrét javaslatokat munkájuk során, amelyek elősegítik a klímavédelmet.

A JA persze nem csak a párt környezetvédelmi profiljával elégedetlen. Azt is követelik, hogy a párt végezzen közvélemény-kutatást arról, mely politikusait gondolják a válaszók hitelesnek, és ezekre építsen a jövőben. És ezek a politikusok lehetőleg fiatalok legyenek, teszik hozzá, mivel az EP-választás után kiderült, hogy a 30 év alatti korcsoportban a Zöldek letaroltak mindenkit, az AfD pedig ritka gyengén szerepelt.

BALRA A FORSCHUNGSGRUPPE WAHLEN ADATAI ARRÓL, MELY KORCSOPORTBÓL MEKKORA ARÁNYBAN SZAVAZTAK AZ AFD-RE AZ EP-VÁLASZTÁSON, JOBBRA UGYANEZ A ZÖLDEKKEL.

Az AfD berlini vezetősége – ami a párton belül eleve inkább a mérsékelt szárnyhoz tartozik – közben bejelentette, hogy napirendre veszi az ifik javaslatát. Berlinben a Zöldek az EP-választáson 27 százalékot kaptak, az átértelmezett festményekkel kampányoló AfD 9.9-et – David Eckert, a berlini JA elnöke a Junge Freiheitnek nyilatkozva arról beszélt, hogy az AfD irányváltása akkor vehető csak komolyan, ha megválasztott politikusai is képviselik azt parlamenti munkájuk során.

„A környezetvédelem témája kiválóan illeszkedik hazánk és kultúránk védelméhez”

– indokolta meg a berlini ifipolitikus, miért kéne az AfD-nek a jövőben inkább zöld témájú plakátokat kiraknia a dízelt és a német autóipart istenítők helyett. Ez a hozzáállás egyébként nem ismeretlen a német szélsőjobboldalon, kisebb neonáci alakulatok már megpróbáltak korábban is rárepülni a környezetvédelem ügyére – őket parodizálta ki az Er ist wieder da című film is, amikor a kétezres évek Berlinjében újraéledő Adolf Hitler a jelenlegi német pártok közül egyedül a Zöldeket tartja szimpatikusnak. „Umweltschutz ist Heimatschutz” – hangzik az indoklás, vagyis: a környezetvédelem honvédelem. Ez a szlogen egyébként kis neonáci pártok plakátján is olvasható volt korábban.

UGYANAZ A SZLOGEN KÉT NEONÁCI PÁRT PLAKÁTJÁN

A német politika jobboldalán nem az AfD az első, amelynek eszébe jutott a zöldülés: a bajor Keresztényszociális Unió (CSU) elnöke, Bajorország miniszterelnöke, Markus Söder már újévi beszédében bejelentette, hogy lényegében átveszi a zöldek témáit. A Manfred Weber néppárti csúcsjelöltet is sorai között tudó pártnak bejött a húzás: a CSU támogatottsága a tavaly októberi 37-ről 40 százalékra kúszott fel az EP-választáson, az AfD-é pedig lement 8,5-re Bajorországban.

Bukovics Martin
Bukovics Martin az Azonnali alapító-főszerkesztője

Német anyanyelv, gradišćei gyökerek, pécsi szőlő, olasz parkolási bírságok. Az Azonnalitól való távozása óta itt olvasható: Gemišt

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek