Tisztogatás kezdődik az észak-macedón kormánypártban, mert nem nyertek eléggé

Szerző: Fekő Ádám
2019.05.28. 07:53

Zoran Zaevnek nem tetszett, hogy a szociáldemokrata párt sok szavazót vesztett az elmúlt két évben, úgyhogy például az összes alelnökét kirúgta.

Tisztogatás kezdődik az észak-macedón kormánypártban, mert nem nyertek eléggé

Bár s Zoran Zaev vezette szociáldemokrata párt (SDSM) által támogatott Sztevo Pendarovszki májusban alacsony részvétel mellett megnyerte Észak-Macedónia elnökválasztását, a miniszterelnök úgy döntött, még ez is gyenge eredménynek számít, ezért kirúgta pártja hat alelnökét, a főtitkárt, több magas rangú tisztviselőt, és ígérete szerint hamarosan még pár miniszternek is búcsút intenek. 

Zaev lépése arra vezethető vissza, hogy az épp Magyarországon menekültstátusszal élő Nikola Gruevszki pártját legyőző SDSM csak a számokat nézve várakozásokon alul teljesített a májusi választáson: „Jelentős változásokat ígértünk, ezek történnek most” – mondta.

„Ahol gyengék voltak az eredmények, vagy arrogánsak viselkednek a tisztviselőink, ott csere lesz” – vázolta fel kiválasztási módszereit Zaev. 

A tisztogatás már korábban elkezdődött, a párt önkormányzati emberei közül nemrég 78-at küldtek el, úgyhogy Zaevnek tényleg nem volt elég, hogy újra ők adhatják az elnököt Sztevo Pendarovszki személyében, a szociáldemokraták 2017 óta jelentősen csökkent népszerűségét is vissza akarja hozni a miniszterelnöksége következő két éve alatt.

Ha valaki érdekel, hogyan nyilatkozik Zaev, itt egy videó!

Fekő Ádám
Fekő Ádám Az Azonnali újságírója

Hétközben újságíró, hétvégén boldog ember. Akár ugyanabban a mondatban is szívesen okoskodik a magyar futball izgalmairól és a populizmus veszélyeiről, emellett nagyon szereti a szovjet jellegű épületeket.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek