Kínos az FPÖ-nek, hogy Strache beülne az Európai Parlamentbe

Szerző: Bukovics Martin
2019.05.28. 17:10

Bár 42 ezernél is többen írták rá a szavazócédulára, hogy kifejezetten szeretnék, hogy az ibizai videóba belebukott HC Strache EP-képviselő legyen, a volt alkancellár pártja, az FPÖ számára kifejezetten kínos ez az ügy.

Kínos az FPÖ-nek, hogy Strache beülne az Európai Parlamentbe
„Örülök, és nagyon köszönöm azon polgárok támogatását, akik preferenciális szavazatukkal hangsúlyosan kifejezték bizalmukat irántam. A polgárok e nagy bizalmának úgy érzem, a demokrácia szabályai szerint eleget kell tennem, ezért felveszem az EP-mandátumomat.”

Ez egy azóta törölt Facebook-poszt szövege. A szerző Heinz-Christian Strache, az ibizai botrányvideó főszereplője, ami azóta nem csak az Osztrák Szabadságpártot (FPÖ), hanem a komplett Kurz-kormányt magával rántotta. A poszt hétfőn délután jelent meg a Facebookon. 

De hogyhogy beülhet Strache az EP-be?

Az osztrák EP-választáson lehetősége van a szavazóknak arra, hogy az adott pártra való szavazáson túl kiválasszanak valakit annak listájáról, akit különösen szívesen látnának az Európai Parlamentben a következő öt évben. Ehhez a Strache-rajongóknak csak annyit kellett tenniük, hogy a szavazólapon az FPÖ-re húzzák be az ikszet, majd a pártlista mellé odaírják HC Strache nevét. A volt alkancellár ugyanis szimbolikus helyen ugyan, de rajta volt a listán: a 42. helyen. Elég, ha csak a párt szavazóinak öt százaléka írja oda a lemondott alkancellárt, ha ez teljesül, a kiválasztott politikus automatikusan a lista elejére ugrik, EP-mandátumot szerezve ezáltal.

Az osztrák szélsőjobboldalon gyorsan el is terjedt az akció híre napokkal az EP-választás előtt, #votestrache hashtaggel elkezdtek záporozni a preferenciális szavazással HC Strache bejuttatását szorgalmazó posztok. Az APA osztrák hírügynökség információi szerint az akció sikeres volt: ahhoz, hogy a politikus közvetlen mandátumot szerezzen, 33 ezer preferenciális szavazatra volt szükség. A Kronen Zeitung szerint

Strache 42 ezernél is több preferenciális voksot szerzett (és a végső szám ennél valószínűleg nagyobb lesz, mert a burgenlandi voksok feldolgozása még hátravan), vagyis garantált helye van a következő EP-ben.

Hacsak le nem mond a mandátumáról. Ennek határideje július 2-a. Strachénál csak Harald Vilimsky, az FPÖ listavezetője szerzett több preferenciális voksot – 58 ezret –, és mivel az FPÖ összesen három mandátumot szerzett, ezért Strachének törvény szerint jár a mandátum.

Az FPÖ-nek ez egy nagyon nehéz ügy

Norbert Hofer, az FPÖ vezetésével Strache lemondása miatt megbízott politikus a Kronen Zeitungnak azt mondta még hétfő este, hogy csak Strachén múlik, hogy felveszi-e a mandátumot. De azért emlékeztetett arra is, hogy az ibizai videóbotrány miatt a politikus bejelentette: visszavonul a politizálástól. A Kronen Zeitung információ szerint az FPÖ-ben mindenki azon van, hogy valahogy lebeszéljék a strasbourgi-brüsszeli munkáról volt pártelnöküket, ez azonban nagyon nehéz nekik, hiszen mégiscsak demokratikus úton szerezte meg az EP-beli helyet Strache, érveltek a pártból többen is. Sőt: ha kizárnák a pártból, az EP-s hely akkor is járna neki, hiszen rajta volt a listán.

FOTÓ: HC Strache egyik klipje

Bukovics Martin
Bukovics Martin az Azonnali alapító-főszerkesztője

Német anyanyelv, gradišćei gyökerek, pécsi szőlő, olasz parkolási bírságok. Az Azonnalitól való távozása óta itt olvasható: Gemišt

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek