A Magyarországon élő román állampolgárok között nem az RMDSZ volt a nyerő

Szerző: Kulcsár Árpád
2019.05.28. 18:14

Magyarországon az USR-PLUS csúnyán rávert a romániai magyar pártra.

A Magyarországon élő román állampolgárok között nem az RMDSZ volt a nyerő

Romániában még mindig zajlik az összesített EP-választási eredmények megszámolása, viszont sok helyen már közzétették az adatokat, így Magyarországon is, és itt elég nagy meglepetésre bukkantunk, éspedig arra, hogy

nem a Romániai Magyar Demokrata Szövetség, hanem a 2020 Szövetség, azaz a Mentsétek Meg Romániát (USR) és a Szabadság, Egység és Szolidaritás Párt (PLUS) választási koalíciója nyerte a legtöbb szavazatot.

Mindezt az eredményt abból nyertem ki, hogy összeadtam a négy magyarországi szavazópont (két budapesti, egy szegedi és egy gyulai) érvényes szavazatait a Központi Választási Iroda (BEC) adatai alapján. Jól látszik, hogy ahhoz képest, hogy hány erdélyi magyar él Magyarországon, viszonylag kevesen szavaztak. A négy lehetséges helyszínen mindössze 1952-en adtak le érvényes voksot.

Az embereknek majdnem fele, 46,92 százaléka adta a voksát a 2020 Szövetségre, 26,28 százalék az RMDSZ-re, 14,08 százalék pedig a választásokon egyébként győztes Nemzeti Liberális Pártra. A kormányon levő Szociáldemokrata Párt (akiknek hétfőn börtönbe került az elnöke), csupán 2,56 szavazatot kapott, azaz összesen ötven Magyarországon élő embert győztek meg.

A diaszpórában amúgy is tarol általában a progresszívnak tartott USR. A részleges eredmények azt mutatják, hogy az összes külföldi választókörzetben (majdnem 370 ezer szavazótól) 42,1 százalékot kaptak. A PSD összességében annyira rosszul teljesített, hogy még egy független jelölt, az úzvölgyi katonai temetőben állítólag bántalmazott ultranacionalista George Simion is többet kapott náluk.

Aki részletesebben kíváncsi az eredményekre, ezt a térképet nézze át.

Kulcsár Árpád
Kulcsár Árpád az Azonnali újságírója

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek