+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Ésik Sándor
2019. május 28. kedd, 11:12
A mostani európai változások alapvetően megváltoztathatják azt a status quo-t, amelyben a Fidesz stabilizálta magát, és ez felgyorsíthatja az erjedést. De ezt pontosan kiszámolni, megjósolni lehetetlen. Viszont készülni kell rá.

Ez itt egy véleménycikk, ami nem feltétlenül tükrözi az Azonnali álláspontját, de itt van, mert szeretjük a jól érvelő és érdekes szövegeket. Ha vitáznál vele, vagy küldenél egyet te is, csak bátran!

 

A Momentum és a DK sikere a választásokon szép, de nem áttörés, ráadásul a lehetőségeik korlátozottak. 1990 nagyon régen volt. De érdemes visszanézni az akkori választások eredményére. Az MDF 42 százalékot szerzett, a kisgazdák 11 százalékot, a kereszténydemokraták épp hogy átugrották az 5 százalékot. Összesen 58 százalék. A legnagyobb nem jobboldali erő az SZDSZ lett 24 százalékkal, az MSZP valamivel több, mint 8 százalékot szerzett, a Fidesz pedig becsúszott épp 5 százalék fölött. 37 százalék.

 

Minden korszaknak megvan a maga Fidesze

 

Ez a nagyjából 6:4 a jobboldali-keresztény-nemzeti-konzervatív pártok javára a baloldali-liberális pártokkal szemben a magyar politika egyik régi jellegzetessége.

 

Valószínűleg még abból az időből származik, amikor még Budapesthez sokkal több vidéki terület tartozott, és ez képezte az országot. A másik jellegzetesség a korszakos nagy gyűjtőpárt. Tisza Kálmán Szabadelvű Pártjától kezdve Bethlen Egységes Pártján és Kádár MSZMP-jén át vezet az út Orbán Fideszéig. A magyar politika szeret nyugvópontra jutni, a korszakos politikusok szeretnek egy nagy, lehetőleg sokféle nézetet és nagy létszámú csoportokat integráló, egy kézből irányítható gyűjtőpártot csinálni. Tisza mamelukjai és Orbán arctalan képviselői között nagyon sok különbség van, de nagyon sok hasonlóság is.

 

Orbán 1994-es kudarca után ezt látta meg (vagy ezt láttatta meg vele Tölgyessy). Az MDF rövid úton összeomlott, a kisgazdapárt sorsa az örök veszekedés, Torgyán, aztán az összeomlás volt. Orbánék rájöttek, hogy a baloldali-urbánus-liberális 40 százalék se lehet teljesen az övék, megkezdték hát a nagy áthelyeződést a jobboldal szétzilált terébe és

 

mára Orbán kiépítette a nagy jobboldali gyűjtőpártot, amely kíméletlenül szétszed mindent, és mindenkit, aki a centrumtól jobbra merészkedik és egykori közkatonáikat beépíti saját seregébe.

 

Eddig a kisegyszeregy.

 

Kádár és Horn értelmiségének annyi

 

Van egy további tényező a magyar politikában, pontosabban egyre inkább csak volt. Ez pedig a fővárosi értelmiség, annak is a Kádár alatt kezdett és karrierjét a Horn-kormány alatt kiteljesítő generációja. Az ezt követő generációk alapvetően más karriereket jártak be. Egyrészt kinyílt ez a csoport (a felsőoktatási létszámok meredek emelkedése az ezredfordulóig, ami engem is Pestre hozott), másrészt pedig a magánszférában megnyíló karrierutak elvágták (szerencsére) annak az elkorcsosult csoportnak az utánpótlását, aki egész mostanáig magát mint Magyarország vezető polgári-európai vezető rétegét állította be.

 

Ez, a most nagyjából hatvan-hetven éves társaság az, akinek az a mintája, hogy az értelmiségi állami (kormány-) szolgálatba áll, és egy csereüzletet köt. Privilegizált helyzetéért cserébe ellátja az államot szakértelemmel, és ami a fő: legitimációval. A budapesti értelmiség engesztelhetetlen gyűlölete Orbánnal szemben innen fakad. Egyrészt bőven hozzáférhető szakértelem más forrásból (hiszen mára bőven van, akár külföldön végzett ember is a megfelelő pozíciókra, annyi amennyit akarnak, a baj inkább az, hogy nem akarnak eleget), és Orbánnak momentán nincs szüksége a magát 2002-2010 között teljesen leégető réteg legitimációjára se, hiszen pont vele szemben (elmúltnyolcév) határozza meg a saját politikai identitását.

 

Ebben a közegben értünk el a 2019-es EP választásokhoz.

 

Nem biztos, hogy le kell győzni a Fideszt

 

A DK és Momentum sikerrel szólította meg ugyanazokat, akiket 29 évvel ezelőtti sikerrel szólítottak meg az akkori kor jófej, értelmiségi, városi, nyugatos pártjai. Ebben a közönségben is jelentős különbségek vannak, nem ugyanaz a pártja (hosszú távon biztosan nem) a vidéki, adott esetben nyelveket beszélő értelmiséginek és a pesti értelmiségnek. De, ez az a réteg, amely egy értelmes, jó kampánnyal megszólítható, és el is megy szavazni, ahogy a Momentum be is bizonyította. Szép munka, de a határai valahol a mostani eredmény duplájánál vannak, és ez a mostani választási rendszerben, amely jóval kevésbé arányosít, mint az 1990-es, nagyon kevés.

 

Ez persze nem csökkenti a siker értékét, mindössze megmutatja, hogy a másik oldalon álló nagy magyar korszakos gyűjtőpártot ezzel nem lehet legyőzni. De nem is biztos, hogy le kell. Készülni kell az összeomlására. Az eddigi ilyen pártok 15-33 évig bírták, és majdnem mindnek külső behatás vetett véget. Tévedés azonban azt gondolni, hogy kizárólag a külső behatás volt az ok.

 

A külső behatás mellett a másik jellegzetesség, hogy ezek a vezérelvű pártok egy idő után elfáradnak, mert nem tudnak megújulni, a vezér egyre kevésbé hatékony, és végül szétfeszítik a belső ellentétek. A magyar politika mostani fejleménye az, hogy nagyon jó esély van rá, hogy az egykori SZDSZ és az MSZP által túszul ejtett ellenzékiség kora véget érjen. Ez hatalmas eredmény, még ha most összesen 6 EP-mandátum is az eredménye.

 

Nem jelenti ez azonban azt, hogy meg kell támadni a Fideszt. A Fidesz jelenleg még erős, akkor is, ha már sokkal kisebb eséllyel tud újítani, és falig elment a jobbratolódásban: csak a konkrét lincseléseket szervezi ki, hogy aztán jól megakadályozhassa őket.

 

Újra jönnek a miépek és kisgazdapártok

 

Bárki „mérsékelt” vagy „centrista” jobboldalit meg pillanatok alatt bedarál. Azt nem tudom megmondani, hogy ez meddig lesz így. A mostani európai változások alapvetően megváltoztathatják azt a status quo-t, amelyben a Fidesz stabilizálta magát, és ez felgyorsíthatja az erjedést. De ezt pontosan kiszámolni, megjósolni lehetetlen. Viszont készülni kell rá.

 

A Fidesszel együtt majd egyszer a szavazótábora is szét fog esni. A Jobbikot azért verték szét, mert sem a DK, sem pedig a Momentum nem alternatíva a Fidesz-szavazók jó részének.

 

Ezen szavazók egy része birka és ostorral a fülkébe terelt, függő helyzetű ember. De legalább ekkora rész világnézete az „extra hungariam non est vita” alapjain levő, konzervatív, nemzeti, keresztény(kedő) jobbos gondolkodás. A Fidesz hibáit látják, de úgy vannak vele, mint egy bántalmazó kapcsolatban rekedt asszony a férjével. Eljár a keze, de legalább nem iszik, lenyírja a füvet, eltartja a családot, másnak sincs jobb dolga, mert más férje meg iszik, gyümigépezik, kurvához jár.

 

Amikor majd a Fidesz és szavazótábora szétesik, akkor meg fog érte indulni a verseny. Újra meg fognak jelenni a kor miépjei és kisgazdapártjai. A most jó eredményt elérő párt pályája pedig egyrészt egymás torka felé vezet. Másrészt nyilván be fogják húzni a mostani inaktívakat. A kérdés, hogy melyik érti meg jobban a jobboldalon szabad vegyértékké váló szavazók gondolkodását, félelemeit, vágyait.

 

Ez pedig előrevetíti a feladatokat az önkormányzati és a két év múlva esedékes parlamenti választásokra. A feladat most még nem győzni, hanem építkezni, és megérteni minél több választót. Növekedésre van esély a mostani eszközökkel, de annak 40 százalék környékén vége lesz, akkor is, ha a Fidesznek nem lesz ereje közbelépni. De még van. Az oroszlán öregszik, de a fogai még megvannak.

 

Ésik Sándor írása megjelent a Diétás Magyar Múzsán is, olvassátok!

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A szerecsenekről elnevezett berlini metrómegálló, a Mohrenstraße a jövőben egy olyan környékbeli utca nevét fogja viselni, ami egy orosz zeneszerzőről emlékezik meg.

A függetlenként politizáló Bencsik János könyöradománynak tartja azt, és nemet nyomott a kezdeményezésre. Az okokat megkérdeztük tőle!

Az SZFE hallgatói táncoltak és énekeltek, mialatt az Országgyűlés megszavazta egyetemük alapítványi kézbe vonását, a tüntetésen megjelent Karácsony Gergely is. Fotók!

Rögös út vezetett a jobbikos német nemzetiségű politikus, Brenner Koloman parlamenti alelnökké választásáig.
Mutatjuk a részleteket!

Macron veszélyes játékot játszik, hiszen eddigi miniszterelnöke népszerűbb volt, mint ő maga. A friss kormánnyal újragondolhatja magát.

A Kovászna megyei kétezer fős Nagybaconban balkáni hangulat uralkodik: a regnáló polgármesterrel szemben elinduló független jelöltet a polgármester fia fenyegeti, míg a polgármester szerint ellene indult lejáratókampány és igaziból őt fenyegették meg.

Ötszáznál is több óriáscég véli úgy, hogy a Facebook nem tesz eleget a gyűlöletbeszéd terjedése ellen, ezért többé nem költenek pénzt reklámra a közösségi oldalon. A Facebook-alapító Mark Zuckerberg ennek ellenére nem esett kétségbe.

A hét kérdése

Szeptemberig pihenőre megy a parlament, kell is, mert sok minden történt: összegyűjtöttünk 10+1 emlékezetes pillanatot, te pedig szavazhatsz a kedvencedről!

Azért ide elnéznénk

A túrák csütörtökön 16 órakor és vasárnap 14 órakor indulnak, a félórás körbevezetés rövid koncerttel zárul.

A Magyar Asztronautikai Társaság 1994 óta tartó táborát ezúttal online rendezik meg július 9-én. Jelentkezési határidő: július 3.

Hogyan kéne támogatni a válság és az automatizáció miatt munkájukat veszített embereket? A Friedrich Ebert Stiftung és az Új Egyenlőség online rendezvénye. Július 9.

Mi köti össze Kozma Lajost, a fényképész házát és Nagy Imrét? Mi volt Karády Katalin Amerikából való hazatérésének titokban tartott feltétele és mi köze ennek a Rózsadombhoz? Kultúrtörténeti séta július 11-én.

Július 30-án újra vitáznak az újságírók: most Pető Péter, a 24.hu, és Békés Márton, a Kommentár főszerkesztője fog „összecsapni” a MagNet Közösségi Házban.

Ezt is szerettétek

A sugárzástól nem kell félnünk, nem úgy a környezeti károktól és a privátszféránk szűkülésétől.

Milyen lehet elindulni egy olyan ország választásán, ahol az egyik ellenzéki vezető szerint „minden kibaszott rossz”?

Donald Trump annyira rosszul kezelte a koronavírus-járványt, hogy azt már a Fox News sem hagyja szó nélkül. Hatással lehetett ez a George Floyd halálát követő tüntetésekre és az elszabaduló indulatokra?

Járvány utáni munkaerőpiaci körkép a Helyzetben.

Sepsiszentgyörgy polgármestere, Antal Árpád szerint nem igaz, hogy a székelyek még nem értek meg az önállóságra. Podcast!

Mi áll Klaus Johannis román államelnök magyarellenes kirohanása mögött? Podcast.

Akár az egészségügynek, akár a gazdaságnak akarnak kedvezni a politikusok, katasztrofális következményekbe futnak bele.

Twitter megosztás Google+ megosztás