Strache tényleg nyerhetett egy EP-mandátumot!

Szerző: Illés Gergő
2019.05.27. 17:50

​Simán lehet, hogy az az ember az osztrák EP-választás legnagyobb nyertese, aki miatt szétesett az egész bécsi kormány. Persze kérdés, hogy a volt alkancellár valóban be is ül-e az EP-be.

Strache tényleg nyerhetett egy EP-mandátumot!

Ahogyan arra számítani lehetett, hétfő délután az osztrák parlament alsóházában a szabadságpártiak (FPÖ), a szociáldemokraták (SPÖ) és a Liste Jetzt (Peter Pilz exzöld politikus pártja) megszavazták a Sebastian Kurz elleni bizalmatlansági indítványt.

Szakértői kormány, előrehozott választások

Ezzel a szélsőjobbos FPÖ után tehát Sebastian Kurz és az FPÖ-s miniszterek távozását követő kisebbségben kormányzó néppárti-szakértői kabinet is belebukott az ibizai videóbotrányba, melyről az Azonnali rengeteget írt már nektek, itt egy válogatás a témában írt cikkeinkből. Röviden a lényeg: az Orbánnal május elején a Karmelita kolostor teraszán még kedélyesen cigiző osztrák szélsőjobbos alkancellár, Heinz-Christian Strache belebukott egy róla kiszivárgott videófelvételbe, melyen egy magát egy orosz oligarcha lányának kiadó hölggyel Ibizán igen ittasan arról beszél, ha az oroszok megvennék neki a legnagyobb osztrák napilapot, a Kornen Zeitungot, akkor Strache kormányra kerülése esetén zsíros közbeszerzésekkel látná el őket.

A botrány nem maradt következmények nélkül: először Strache mondott le az EP-választás előtt csupán nyolc nappal, most pedig az egész osztrák kormányt is magával rántotta.

Kurzék helyét az őszi előrehozott választásokig ezzel egy tisztán szakértői kabinet veszi át.

Bécsből Ibizára, Ibizáról Strasbourgba?

Strache tehát jó nagy kavarodást hagyott hátra maga mögött az osztrák belpolitikában, mégis lehet, hogy nyertesként kerül ki az egész perpatvarból. Három napja ugyanis épp az Azonnali írta meg a magyar sajtóban egyedüliként, hogy az osztrák választási rendszer sajátosságai miatt simán lehet, hogy az FPÖ-s politikus az EP-választásokon mandátumot szerez még akkor is, ha a pártlista jelképes, egyik hátsó helyén szerepelt csak.

Az osztrák EP-választáson ugyanis lehetősége van a szavazóknak arra, hogy az adott pártra való szavazáson túl kiválasszanak valakit a listáról, akit különösen szívesen látnának az Európai Parlamentben a következő öt évben. Ehhez a Strache-rajongóknak csak annyit kell tenniük, hogy a szavazólapon az FPÖ-re húzzák be az ikszet, majd a pártlista mellé odaírják HC Strache nevét.

Elég, ha csak a párt szavazóinak öt százaléka írja oda a lemondott alkancellárt, ha ez teljesül, a kiválasztott politikus automatikusan a lista elejére ugrik, EP-mandátumot szerezve ezáltal.

Éppen ezért az osztrák szélsőjobboldalon gyorsan el is terjedt az akció híre, #votestrache hashtaggel elkezdtek záporozni a preferenciális szavazással HC Strache bejuttatását szorgalmazó posztok. Az APA osztrák hírügynökség információi szerint (melyről a Der Standard adott hírt) az akció sikeres volt: ahhoz, hogy a politikus közvetlen mandátumot szerezzen, 33 ezer preferenciális szavazatra volt szükség. Eddig Bécsben, Alsó-Ausztriában és Salzburgban számolták össze a preferenciális szavazatokat, ahol 22 ezer ajánlás szükséges, az APA szerint pedig ezt a küszöböt Strache már megugrotta. 

Kurz pártja nyerte a legnagyobbat a botrányon

A preferenciális szavazásban egyébként Harald Vilimsky FPÖ-s EP-képviselő sem teljesít rosszul, ő 25 500 voksot szerzett eddig, így ha HC Strache nem is előzi meg, de a lista második, szintén befutó helye még kinézhet neki. A három mandátumot szerző szabadságpártiak csapata –amennyiben Strache tényleg elutazna Strasbourgba – teljes mértékben férfiakból állna, ugyanis ezzel Petra Stegernek nem jutna befutó hely a listán. A legnagyobb kérdés persze, hogy Strache valóban beülne-e az Európai Parlamentbe, erről megkérdeztük a párt sajtóosztályát, amint válaszolnak, tudósítunk!

Ausztriában egyébként leginkább a Kurz-féle Néppárt (ÖVP) tudott profitálni az Ibiza-botrányból,

ők 34,9 százalékot és 7 mandátumot nyertek el a vasárnapi EP-választáson. A szociáldemokrata SPÖ 23,4 százalékot és 5 széket kapott, őket követi a Strache-féle FPÖ 17,2 százalékkal és 3 mandátummal.

Nagyot erősödtek a zöldek nyugati szomszédunknál, 14 százalékos eredményük 2 helyre volt elég, de bejutott a Momentum osztrák partnere, a NEOS is 8,7 százalékkal és egy székkel.

Illés Gergő
Illés Gergő az Azonnali újságírója

Európai politikáról, Közép-Európáról ír. Magyar belpolitikáról pedig akkor, ha ideges.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek