Miután vesztett az EP-választáson, előrehozott választást ír ki Ciprasz

Szerző: Illés Gergő
2019.05.27. 00:08

Megváltozott a politikai paletta Görögországban, a miniszterelnöknek pedig a gazdasági problémák mellett a macedón névvita kezelése sem tett jót. Jönnek az előrehozott választások.

Miután vesztett az EP-választáson, előrehozott választást ír ki Ciprasz

Ahogy arról az Azonnali percről percre tudósítása már beszámolt, csúnyán kikapott Alekszisz Ciprasz szélsőbalos görög kormányfő Sziriza pártja a görög európai parlamenti választásokon vasárnap.

Az első helyen 33 százalékkal a jelenleg ellenzékben ülő, középjobbos Új Demokrácia végzett, és csak mögöttük 24 százalékkal jött a Sziriza. 

A vereség után a 2015-ben megszorításellenes programjával hatalomra jutott miniszterelnök azt mondta, az eredmény „nem felelt meg az elvárásaiknak”. Ciprasz azt mondta, nem akarja figyelmen kívül hagyni ezt az eredményt, ezért rögtön az EP- és helyi választások után felkéri arra a Nemzetgyűlést, hogy írjanak ki előrehozott választásokat, minderről a helyi média alapján a Politico tudósít

Kora este, miután egyértelművé vált az Új Demokrácia győzelme, a jobboldali párt vezetője,

Kyriakos Mitsotakis is előrehozott választásokat követelt arra hivatkozva, hogy Görögországban teljes változás következett be vasárnap a politikai palettán.

A gazdasági kérdések mellett a macedón névvita megoldása is hátráltatta Ciprasz kampányát: a jobboldal ugyanis erősen ellenzi azt, hogy a baloldali kormányfő tavaly megegyezett Zoran Zaev macedón miniszterelnökkel arról, hogy Görögország nem blokkolná tovább Macedónia nemzetközi és regionális szervezetekhez való csatlakozását abban az esetben, ha utóbbi Észak-Macedóniára változtatja a nevét. A névváltás idén januárban meg is történt, melyet komoly politikai mérföldkőként emlegetnek a több évtizedes névvita lezárásaként, ugyanakkor a jobboldal nem támogatja azt.

Az előrehozott választásokra már júniusban sor kerülhet, eredetileg ősszel járultak volna az urnák elé a görögök.

Illés Gergő
Illés Gergő az Azonnali újságírója

Európai politikáról, Közép-Európáról ír. Magyar belpolitikáról pedig akkor, ha ideges.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek