+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Illés Gergő
2019. május 27. hétfő, 00:08
Megváltozott a politikai paletta Görögországban, a miniszterelnöknek pedig a gazdasági problémák mellett a macedón névvita kezelése sem tett jót. Jönnek az előrehozott választások.

Ahogy arról az Azonnali percről percre tudósítása már beszámolt, csúnyán kikapott Alekszisz Ciprasz szélsőbalos görög kormányfő Sziriza pártja a görög európai parlamenti választásokon vasárnap.

 

Az első helyen 33 százalékkal a jelenleg ellenzékben ülő, középjobbos Új Demokrácia végzett, és csak mögöttük 24 százalékkal jött a Sziriza. 

 

A vereség után a 2015-ben megszorításellenes programjával hatalomra jutott miniszterelnök azt mondta, az eredmény „nem felelt meg az elvárásaiknak”. Ciprasz azt mondta, nem akarja figyelmen kívül hagyni ezt az eredményt, ezért rögtön az EP- és helyi választások után felkéri arra a Nemzetgyűlést, hogy írjanak ki előrehozott választásokat, minderről a helyi média alapján a Politico tudósít

 

Kora este, miután egyértelművé vált az Új Demokrácia győzelme, a jobboldali párt vezetője,

 

Kyriakos Mitsotakis is előrehozott választásokat követelt arra hivatkozva, hogy Görögországban teljes változás következett be vasárnap a politikai palettán.

 

A gazdasági kérdések mellett a macedón névvita megoldása is hátráltatta Ciprasz kampányát: a jobboldal ugyanis erősen ellenzi azt, hogy a baloldali kormányfő tavaly megegyezett Zoran Zaev macedón miniszterelnökkel arról, hogy Görögország nem blokkolná tovább Macedónia nemzetközi és regionális szervezetekhez való csatlakozását abban az esetben, ha utóbbi Észak-Macedóniára változtatja a nevét. A névváltás idén januárban meg is történt, melyet komoly politikai mérföldkőként emlegetnek a több évtizedes névvita lezárásaként, ugyanakkor a jobboldal nem támogatja azt.

 

Az előrehozott választásokra már júniusban sor kerülhet, eredetileg ősszel járultak volna az urnák elé a görögök.

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A nagyszabású tervvel az EP-s mainstreamet sikerült lecsitítani, de a legfőbb kérdés továbbra is az: mit szólnak ehhez az általában szűkmarkú nettó befizetők? Mutatjuk az erőviszonyokat!

Az olasz külügyminiszter június közepétől megnyitná az összes belső európai határt. Június 3-tól az olaszokhoz már eleve lehet utazni, de ez nehézkes, mert az osztrák határszakaszon a beutazást Bécs nem engedi.

Montenegróban már május 5-e óta nem rögzítettek új megbetegedést, az aktív fertőzöttek száma pedig nulla: jövő hétfőtől a magyarok is beutazhatnak.

Az aktív esetszám kevéssel, de ismét csökkent, kórházi ápolásra 430, lélegeztetőgépes kezelésre 25 fő szorul csak.

A magyarok körében is 61 százalék gondolja ezt egy friss, 21 EU-tagállamban elvégzett közvélemény-kutatás szerint.

A főpolgármester szerint Budapestnek több tízmilliárdos bevételkiesést jelent a jövő évi költségvetés tervezete, ami nem indokolható a járvány okozta általános recesszióval.

És még véletlenül sem a Fideszről beszélünk: a máltai Munkáspárt a közelmúlt legnagyobb politikai botránya ellenére visz mindent a közvélemény-kutatásokban.

A hét kérdése

Hiába vagyunk EU-tagok, a járvány előtti határforgalmat először nem valamelyik uniós szomszéddal, hanem a nem EU-tag Szerbiával állítottuk vissza. Mi ennek az oka? Szavazz!

Azért ide elnéznénk

Ki nyerheti az amerikai elnökválasztást? Szakértők vitatják meg az American Corner május 28-i eseményén!

Saját kézzel lehet levendulát szedni a kevélyhelyi levendulamezőn. Aki kipróbálná, június 5. és 14. között teheti
meg Pilisborosjenő mellett!

Ezt is szerettétek

Sepsiszentgyörgy polgármestere, Antal Árpád szerint nem igaz, hogy a székelyek még nem értek meg az önállóságra. Podcast!

Mi áll Klaus Johannis román államelnök magyarellenes kirohanása mögött? Podcast.

Akár az egészségügynek, akár a gazdaságnak akarnak kedvezni a politikusok, katasztrofális következményekbe futnak bele.

Fogadják el a munkavállalók, hogy a közelgő válság miatt komoly áldozatokat kell hozniuk az állásukért – legalábbis az Iparkamara elnöke, Parragh László szerint. De mit szólnak ehhez a szakszervezetek?

Sok felvidéki városba a magyar polgármesterek hívták be a megszálló csehszlovák katonákat. Itt a Trianon 100 podcast harmadik része.

És a koronavírus-járvány, vagy az azt követő válság kezelése lehet majd a 2022-es kampány fő témája? Böcskei Balázs és Mráz Ágoston Sámuel a Helyzetben!

Hogyan élik meg a koronavírus-járványt a különböző generációk? Kiknek a legnehezebb most, és miért jött elő a nyugdíjasbashing?

Twitter megosztás Google+ megosztás