+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Illés Gergő
2019. május 27. hétfő, 00:08
Megváltozott a politikai paletta Görögországban, a miniszterelnöknek pedig a gazdasági problémák mellett a macedón névvita kezelése sem tett jót. Jönnek az előrehozott választások.

Ahogy arról az Azonnali percről percre tudósítása már beszámolt, csúnyán kikapott Alekszisz Ciprasz szélsőbalos görög kormányfő Sziriza pártja a görög európai parlamenti választásokon vasárnap.

 

Az első helyen 33 százalékkal a jelenleg ellenzékben ülő, középjobbos Új Demokrácia végzett, és csak mögöttük 24 százalékkal jött a Sziriza. 

 

A vereség után a 2015-ben megszorításellenes programjával hatalomra jutott miniszterelnök azt mondta, az eredmény „nem felelt meg az elvárásaiknak”. Ciprasz azt mondta, nem akarja figyelmen kívül hagyni ezt az eredményt, ezért rögtön az EP- és helyi választások után felkéri arra a Nemzetgyűlést, hogy írjanak ki előrehozott választásokat, minderről a helyi média alapján a Politico tudósít

 

Kora este, miután egyértelművé vált az Új Demokrácia győzelme, a jobboldali párt vezetője,

 

Kyriakos Mitsotakis is előrehozott választásokat követelt arra hivatkozva, hogy Görögországban teljes változás következett be vasárnap a politikai palettán.

 

A gazdasági kérdések mellett a macedón névvita megoldása is hátráltatta Ciprasz kampányát: a jobboldal ugyanis erősen ellenzi azt, hogy a baloldali kormányfő tavaly megegyezett Zoran Zaev macedón miniszterelnökkel arról, hogy Görögország nem blokkolná tovább Macedónia nemzetközi és regionális szervezetekhez való csatlakozását abban az esetben, ha utóbbi Észak-Macedóniára változtatja a nevét. A névváltás idén januárban meg is történt, melyet komoly politikai mérföldkőként emlegetnek a több évtizedes névvita lezárásaként, ugyanakkor a jobboldal nem támogatja azt.

 

Az előrehozott választásokra már júniusban sor kerülhet, eredetileg ősszel járultak volna az urnák elé a görögök.

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Kommunikációs félreértés történt a Jobbik és a Momentum között Pesterzsébeten.

Inkább ellene voltak, mint mellette, az utolsó pillanatban döntött a lengyel kormánypárt: ha nem támogatják, bukott is volna Ursula von der Leyen.

Az Európai Bizottság megválasztott elnöke 2011-ben még föderatív alapon szervezte volna át Európát.

Szakításig feszült a helyzet a római kormányban. Az ötcsillagos vezér lehazugozta Matteo Salvinit.

Trieszt környékén jelentős számú szlovénnyelvű kisebbség él, a helyi közigazgatás mégis meg akarja tiltani számukra Szlovénia zászlaját.

A hét kérdése

Föld alá vinnék a HÉV-et, de már idéntől 5-ös metrónak hívnák. Ilyen alapon bármi lehetne a hatos metró: mi legyen az?

Azért ide elnéznénk

Fesztivál, szabadegyetem, tábor a Felvidéken július 15-21. között.

A Művészetek Völgye legizgalmasabb borai július 19-28. között, esténként.

Az új-zélandi fiatalokból álló Alien Weaponry július 24-én a Dürerben meg is mutatja, hogy mennyire. Vendég: Cryptodira.

Hogyan érintette a Strache által felvásárolni akart Kronen Zeitungot az Ibiza-gate? Erről lesz szó. Bécs, július 25.

Tanúság? Cinkosság? Kortárs művészek fejtik meg a pannonhalmi főapátság galériájában. Egész nyáron!

Ezt is szerettétek

Hogyan sikerülhetett véget vetni csúcsoligarcha hatalmának, és mi vár most Európa legszegényebb országára? Mizsei Kálmán leírta!

Különböző nemzetiségű és párthovatartozású EP-képviselők mondták el az Azonnalinak, hogyan érintette őket a csúcsjelölti rendszer meghekkelése. Videó!

Akihez több botrány fűződik, mint önálló gondolat. A hétgyerekes családanya az egyik legsikertelenebb politikus: igaz, ahányszor megbukott, azt mindig felfelé tette.

Van mit ünnepelni az előválasztás után. Videó!

Twitter megosztás Google+ megosztás