+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Illés Gergő
2019. május 27. hétfő, 00:08
Megváltozott a politikai paletta Görögországban, a miniszterelnöknek pedig a gazdasági problémák mellett a macedón névvita kezelése sem tett jót. Jönnek az előrehozott választások.

Ahogy arról az Azonnali percről percre tudósítása már beszámolt, csúnyán kikapott Alekszisz Ciprasz szélsőbalos görög kormányfő Sziriza pártja a görög európai parlamenti választásokon vasárnap.

 

Az első helyen 33 százalékkal a jelenleg ellenzékben ülő, középjobbos Új Demokrácia végzett, és csak mögöttük 24 százalékkal jött a Sziriza. 

 

A vereség után a 2015-ben megszorításellenes programjával hatalomra jutott miniszterelnök azt mondta, az eredmény „nem felelt meg az elvárásaiknak”. Ciprasz azt mondta, nem akarja figyelmen kívül hagyni ezt az eredményt, ezért rögtön az EP- és helyi választások után felkéri arra a Nemzetgyűlést, hogy írjanak ki előrehozott választásokat, minderről a helyi média alapján a Politico tudósít

 

Kora este, miután egyértelművé vált az Új Demokrácia győzelme, a jobboldali párt vezetője,

 

Kyriakos Mitsotakis is előrehozott választásokat követelt arra hivatkozva, hogy Görögországban teljes változás következett be vasárnap a politikai palettán.

 

A gazdasági kérdések mellett a macedón névvita megoldása is hátráltatta Ciprasz kampányát: a jobboldal ugyanis erősen ellenzi azt, hogy a baloldali kormányfő tavaly megegyezett Zoran Zaev macedón miniszterelnökkel arról, hogy Görögország nem blokkolná tovább Macedónia nemzetközi és regionális szervezetekhez való csatlakozását abban az esetben, ha utóbbi Észak-Macedóniára változtatja a nevét. A névváltás idén januárban meg is történt, melyet komoly politikai mérföldkőként emlegetnek a több évtizedes névvita lezárásaként, ugyanakkor a jobboldal nem támogatja azt.

 

Az előrehozott választásokra már júniusban sor kerülhet, eredetileg ősszel járultak volna az urnák elé a görögök.

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A Boszniában született német író, Saša Stanišić frankfurti beszédében bírálta Handkét.

Ez úgy sikerült Csorbai Ferencnek, hogy ellenfele, a fideszes Szekó József a kampány közben meghalt. Csorbai pártja, az MSZP egyhetes nyilatkozattal válaszolt a morális kérdésre.

Borkai Zsolt a szexbotránya óta másodszor szólalt meg. Kérdésekre nem válaszolt.

Kilenc méter mély kútba esett egy kecske a fővárosban, tűzoltók kellettek a megmentéséhez. Videós cukiságkontent a politikába belefáradt olvasóknak!

Zelenszkij elnöksége óta az orosz és az ukrán közvélemény is pozitívabban tekint a másik országra, amellyel de facto egyébként háborúban áll.

És azt, hogy egy csomó nagyvárosban tarolt az ellenzék? Pedig ott van, csak keresni kell.

Azzal, hogy két női jelöltet is megbuktatott az Európai Parlament, felborult az új bizottságban a nemi egyensúly. Szerinted ki legyen a magyar női jelölt? Szavazz!

A hét kérdése

Egy kormányközeli lap népszavazást akar arról, hogy a konzervatív Debrecen legyen Magyarország új fővárosa a liberális Budapest helyett. Mit szólsz hozzá? Ez a kérdés!

Azért ide elnéznénk

A számok és olvasatok dzsungelében az Ellensúly folyóirat szerzői vágnak majd szépen rendet október 16-án.

Kömlődi Ferenc kiállításmegnyitója Barcs Miklóssal, október 18-án a Jurányi Suterene-ben!

Piactúra, szitabuli, térbeéneklés, séta és számháború a 8-ban. Október 18-19-én!

Bécsben, október 28-án!

Ezt is szerettétek

Minek folyton inspirálódni? – kérdez vissza Tarlós István, mikor arról kérdezzük, melyik kelet-európai város példájából inspirálódhatna Budapest. Nagyinterjű a főpolgival!

Elfogadna-e Tarlóstól tanácsot, és lesz-e Kálmán Olga az alpolgármestere? Azonnali-nagyinterjú Karácsony Gergellyel, az ellenzék főpolgármester-jelöltjével!

A főpolgármester-jelölt elmondja, miért foglalkozik ennyit Berki Krisztiánnal, és mit szól a Fidelitas cirkuszos plakátjaihoz, vagy Tarlós megafonozásához. Nagyinterjú!

Bécsben a lakások csaknem egyharmada önkormányzati tulajdonban van, és a város a magáncégek bérházépítési programjait is támogatja, hogy kordában tartsa az albérletárakat. Videó!

Twitter megosztás Google+ megosztás