„Ma inkább Mária rádió és gregorián énekek” – kommentálta az Öt Csillag Mozgalom alapítója pártja lebőgését

Szerző: Illés Gergő
2019.05.27. 19:18

Beppe Grillo ironikusan odaszúrt a választási győzelme után feszületet csókolgató Salvininek.

„Ma inkább Mária rádió és gregorián énekek” – kommentálta az Öt Csillag Mozgalom alapítója pártja lebőgését

Míg Matteo Salvini 34,3 százalékos eredményével aránylag elégedett lehet a szélsőjobboldali Lega teljesítményével a vasárnapi EP-választáson, a párt koalíciós partnere, az elitellenes Öt Csillag Mozgalom (M5S) nagyon leszerepelt:

a nemrég még egy elitellenes európai pártcsalád létrehozásáról álmodozó párt a szavazatok csupán 17,1 százalékát szerezte meg,

és még a sebeit nyalogató balközép Demokrata Párt is leelőzte az ötcsillagosokat 22,7 százalékos eredményével.

Vagyis immár egy valós választáson is bebizonyosodott, a 2018-as parlamenti választásokat még megnyerő M5S támogatottsága megcsappant, helyét pedig az élen koalíciós partnere, a Liga és Salvini vette át. Nem csoda tehát, hogy míg Salviniéknál rózsás volt a hangulat a milánói külvárosban tartott eredményvárón (Techet Péter a helyszínről folyamatosan szállította a legfrissebb infókat az Azonnali percről percre tudósításába), addig az M5S nem lehetett ennyire boldog.

Beppe Grillo, a párt alapítója két és fél milliós követőtáborral rendelkező Twitter-oldalán kommentálta az EP-választások eredményét.

A választás utáni reggelen csak annyit írt: „Ma inkább Mária rádió és gregorián énekek.”

Ezzel egyrészt odaszúrhatott saját pártjának is, másrészt, üzenhetett a választás utáni sajtótájékoztatón feszületet szorongató és azt megcsókoló Salvininek is, írja a Corriere della Sera.

AZ OLASZ EP-VÁLASZTÁS VÉGEREDMÉNYE. FORRÁS: EUROPE ELECTS

Az Öt Csillag egyébként még Grillo lakóhelyének körzetében, Genova Sant'Ilario-ban is csúnyán kikapott: itt épp a balközép Demokrata Párt kapta a legtöbb szavazatot (34,5 százalékkal), utánuk jött a Liga (26,7 százalék), és csúnyán lemaradva az M5S a voksok 13 százalékával. 

Illés Gergő
Illés Gergő az Azonnali újságírója

Európai politikáról, Közép-Európáról ír. Magyar belpolitikáról pedig akkor, ha ideges.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek