Én Viktor helyében nem örülnék

Ésik Sándor

Szerző:
Ésik Sándor

2019.05.27. 00:24

A Néppárt Orbánnal együtt sincs meg, vagyis egy szocikkal összerakott nagykoalícióval sincs többsége az EP-ben. Be kell venni az ALDE-t, vele együtt Macront. Az ALDE pedig, Verhofstadttal az élen, és a DK-val, Momentummal a soraikban, nem fogja elfelejteni a plakátokat.

Ez a véleménycikk (ami szokás szerint nem tükrözi feltétlenül a szerkesztőség állásponjtát) az európai parlamenti választásról szóló percről percre tudósításunk része, amelyben vasárnap egész nap Budapest mellett Londonból, Milánóból és Kolozsvárról jelentkezünk! Ha tudni szeretnéd, hogy hogy dönt idén Európa, kattints ide!

Kijöttek az eredmények, lefekvés előtt egy gyorskommentár.

Fidesz

Egy mandátum plusz (12 helyett 13) itthon, két mandátum mínusz Erdélyben és a Felvidéken. Alapvetően én Viktor helyében nem örülnék.

Iszonyatos pénz ment bele a kampányba, tényleg mindenki, a médiagépezet, a csicskaintézmények a választási irodától az alkotmánybíróságig be voltak izzítva. A vidéki polgármesterek mozgósítottak, és meg is mozdult az 1,8 millió törzsszavazó. De senki más. Egyrészt jó, mert működött a gép, összehozta, amit tud.

Másrészt az összeurópai eredmény azt mutatja, hogy az EPP Orbánnal együtt sincs meg, vagyis egy szocikkal összerakott nagykoalícióval sincs többsége az EP-ben. Be kell venni az ALDE-t, vele együtt Macront. Macron tehát, noha kikapott Le Pentől, tényező lesz Európában. Az ALDE pedig, Verhofstadttal az élen, és a DK-val, Momentummal a soraikban, nem fogja elfelejteni a plakátokat. Orbánnak ha nem is ez a vég, de az eddigieknél sokkal kevésbé toleráns EU-ra kell felkészülnie.

MSZP

A Fidesz milliárdokból kampányolt, az MSZP harminc ezüstpénzből. Az eredmény ez.

DK

A nagy áttörés. Dobrev Klárát meg kellett volna lépni már évek óta, most végre megtették. Agresszív kampány, biztos alapbázis, pro-EU témák, MSZP-től elszipkázott mandátumok. Az egy tanítani való kommunikációs húzás, hogy tudták azonosítani az erős EU-t az Orbán-gyűlölettel. Nyilván nem interjúztam ezerfős reprezentatív mintával, de valamiért azt gondolom, hogy az átlag DK-s szavazó azért szereti annyira az EU-t, mert úgy gondolja, hogy az erős EU majd jól büntetni fogja a „csúti törpét” (vagy mi most a menő DK-s gúnynév Orbánra). Dobrev Klára meg egy kifogástalan pro-EU párttal (na meg a nyelvtudásával, műveltségével és kiváló politikai érzékével) nagyot futhat Brüsszelben.

Jobbik

Őket sikerrel megtorpedózta a Fidesz... egy mandátumért.

Momentum

A párt, amelyiknek a teljes szavazótábora internethasználó, soha nem olvasnak Mediaworks-lapokat, nem néznek tévét, csak sportot, Netflixet és HBO Go-t. A Momentum, akárcsak a DK, dolgozott, keményen dolgozott, és a munkája eredményes lett. Megmutatták, amiről mi itt téptük a szánkat, hogy ezen a választáson érdemes dolgozni. Én most Karácsony Gergely helyében nagyon elgondolkoznék azon, hogy egy Budapesttel, XIII. kerülettel, tokkal-vonóval 7 százalék alatti párt jelöltje vagyok.

A politikai térképet átrajzolták. Lehet nem szeretni a Momentumot és a DK-t, de ezek ketten megmutatták, hogy a befektetésnek hozama, a munkának eredménye van. Az osztozkodásnak, az előválasztáson marakodásnak meg nincsen.

Mit fog mondani ezek után az MSZP, a PM, Karácsony, Puzsér, ha a DK azt mondja, hogy XY legyen a főpolgármester-jelölt? Hiszen rájuk összesen nem volt annyi ember kíváncsi, mint Fletó pártjára. És ugyanez a Momentummal.

LMP

Oda kerültek ők is, ahova programjuk, munkájuk, komolyan vehetőségük alapján valók. Kár érte, szépen induló párt volt, de ott se dolgozott senki, mindenki nagyon elvi és emelkedett volt. Nyíregyházán, a Hímesben viszont senki nem dobott be a szüleimhez LMP-s szórólapot. Pedig az egy olyan környék, ahol mindenki elmegy szavazni.

Mi Hazánk

Remélem, legalább rendesen kifizették őket.

Elsőre ennyi. Most komoly koalíciós egyezkedések jönnek. Sok új tényező van, erős zöldek, a vártnál gyengébb szélsőjobb. Én nyugodtan alszom. Megtettem, amit tudtam a mozgósításért, szavaztam, ígéretemhez híven szavazás után felbicikliztem a Hármashatárhegyre. Ja, meg vettem két sört a kisboltban, miután leértem. Azon viszont nem lennék meglepve, ha máshol a ma esti vörösbor nem esne olyan jól.

Ésik Sándor cikke megjelent a Diétás Magyar Múzsán is.

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek