+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Kulcsár Árpád
2019. május 26. vasárnap, 22:48
Az exit pollok szerint bejutott az Európai Parlamentbe az RMDSZ, de a listavezető Winkler Gyula azért óvatosan nyilatkozik. Azért megkérdeztük arról, hogy mennyiben segített Orbán Viktor robothangja a kampányban, és hogyan tervezik visszacsábítani az őket cserbenhagyó erdélyi értelmiséget.

Ez a cikk az európai parlamenti választásról szóló percről percre tudósításunk része, amelyben vasárnap egész nap Budapest mellett Londonból, Milánóból és Kolozsvárról jelentkezünk! Ha tudni szeretnéd, hogy hogy dönt idén Európa, kattints ide!

 

Mennyire bízik az exit poll eredményében?

 

Ez egy exit poll. Láttunk trendeket, számoltunk, de akkor is. Meg kell köszönni, és meg is köszönjük a támogatást, de meg kell várni a hivatalos eredményeket, amelyek majd mutatni fogják, mi történt az utolsó másfél órában.

 

A számok alakulásából fantasztikus volt látni, hogy a közösség mellettünk áll, és hogy a kampány eredményes volt.

 

Feltételes módban mondom, de a szavazók felé is meg kell fogalmazni a köszönetet, és meg is fogalmazom. Illetve jár ez a kampánystáb, a kollégák, megyei elnökök, területi elnökök, polgármesterek felé is, hiszen nélkülük a mozgósítás nem lett volna lehetséges.

 

Azért beszélek ennyire hangsúlyosan a mozgósításról, mert most kirívóan magas választási részvétel volt, ez pedig óriási kihívást helyezett a szervezeteink elé. Ha a végleges számok ugyanúgy alakulnak, mint az exit poll, akkor az azt jelenti, hogy megmozdultak a szervezetek, de tulajdonképpen inkább azt, hogy megmozdult a közösség, megértette ennek a választásnak a tétjét, és azt is, hogy amit mi a hét hónap előkészítő munka során megfogalmaztunk, azok nem politikai célkitűzések, hanem a valóságban gyökereznek. Ebben is különböztünk – és részemről itt óriási kiábrándulás volt feléjük – a román pártoktól, akik a belföldi hatalmi harcot élezték ki. Náluk nem hangzott el sok szó az Unióról, vagy amikor elhangzott, akkor megtévesztően, a valóságtól parhuzamos módban.

 

Azt mondja, a román pártok belpolitikával kampányoltak. Az RMDSZ nem? Folyamatosam az hangzott el, hogy ne hagyjuk, hogy a románok döntsenek a sorsunkról. Nem volt ez etnikai síkokra kiélezve az európai témák helyett?

 

Mi egy etnikai képviselet vagyunk, az RMDSZ a Romániai Magyar Demokrata Szövetség, és mi a romániai magyar etnikai közösséget kívánjuk képviselni.

 

Ez bele van kódolva az önmeghatározásunkba és programunkba. Másrészt úgy vélem, hogy volt egy egészen komoly szakmai tartalom a kampányainkban, nem csak a felszólalásainkban, hanem dokumentumokkal is alátámasztva ezt, az Unió kompetenciáival foglalkozva, tematizálva a közös agrárpolitikát, regionális fejlesztéseket, ifjúságpolitikát, turizmust, stb. Vannak más dokumentumok is, amelyek túlmutatnak a kampányon, amelyeket a kolozsvári kongresszuson fogadtunk el, és közösségfejlesztéssel, jövőképpel foglalkoznak. Szerintem elvégeztük a dolgunkat, az etnikai képviseletet, másrészt komoly szakmai tartalmat hoztunk a kampányra.

 

Visszatérnék a kampányra: szerintem volt olyan erdélyi magyar párt Erdélyben, amely nagyon komoly ellenkampányt folytatott ön irányába. Kommentálná így utólag?

 

Nem.

 

Semmi gond azzal, hogy sorositázták, és iuliuzták önt? Ez ön szerint nem ártott a kampányának?

 

Az a nevem, hogy Winkler Iuliu, ezt nem titkolom el. A Iuliu annyit jelent, hogy Gyula.

 

Nem hiszem, hogy az eredményvárás melegében, akkor, amikor még nem tudunk hivatalos eredményt, nem történt meg a kampány politikai tartalmak kielemzése, nem hiszem, hogy nekem most ezzel kéne foglalkozni.

 

Nagyon sok mindenkinek megköszönte a munkát. Nem maradt ki Orbán Viktor robothangja? A kampányfinisben sokat hívta az erdélyi magyarokat.

 

Orbán Viktor, Kelemen Hunor, megyei és területi elnökök jelentkeztek személyesen is. Orbán Viktor erdélyi jelenléte különben sem egy premier, 2014-ben is itt volt. És azt se feledjük, hogy az erdélyi magyarság elsöprő többsége bizalommal fordul Orbán Viktor felé, szavaztak is bizalmat neki többször. Az, hogy modern kampánytechnikákkal és elemekkel fordultunk a magyar közösség felé, egyáltalán nem probléma. Másfél-két éve Porcsalmi Bálint bejelentette, hogy modernizálni kell ezt a szervezetet ilyen szempontból, az folyamatban van. Sok teendő van még, de az, hogy beindult, az pozitív elem.

 

Jó, de az a kérdés, hogy ment-e volna vajon Orbán nélkül is.

 

Megismétlem, hogy egy exit pollt elemzünk most, majd, ha számokban elemezzük ki a kampányt, és megnézzük, hogy ki állt az RMDSZ mellé akkor, amikor Magyarország miniszterelnöke erre szólított fel, akkor kiderül.

 

Addig is meg vagyok győződve róla, hogy ez egy pozitív elem volt a kampányban,

 

mint ahogy azok voltak a bennünket fenntartó személyiségek, emberek, kezdve sportemberektől, mint Bölöni László, olyanokig, mint Böjte Csaba, aki nagy közösségmegtartó erővel bír. Kiderült, hogy itthon az RMDSZ társadalmi beágyazottsága megkérdőjelezhetetlen, ugyanakkor a Kárpát-medencében is konkrét, erős kapcsolatrendszerünk van.

 

És mi van azokkal a közösségi alapemberekkel, akik elfordultak az RMDSZ-től? Úgy tűnik, elég sok értelmiségi van.

 

Amikor ez a beszélgetés elhangzik, pontosan 74 perce jelent meg az exit-poll...

 

De attól még létezhet egy stratégia visszaterelni őket a nyájba…

 

A listavezetőnek vagy bármilyen jelöltnek nem programot kell ennyi idő után elmondania. Ennek a választásnak le fogjuk vonni a következtetéseit számokban levonatkoztatva. Akkor majd azok a következtetések is meg kell szülessenek, hogy volt egy RMDSZ-től elforduló csoport, és egy másik, amely teljesen alaptalanul akasztotta rá az eredménytelenséget, amelyet nagyon sok minden másra, szervezetre, helyzetre, okozatra lehet visszavezetni, de ez nem a ma este témája.

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Pollreisz Balázs postaládájába valószínűleg Borkai Zsolt legnagyobb rajongója dobott be egy irodalmi igényű fenyegető levelet, ami miatt a politikus a rendőrséghez is fordult azóta.

És miért várja ezt hatalmas tömeg a bastogne-i városháza előtt a hidegben? A furcsa népszokásnak a második világháborúhoz van köze.

Rod Stewart nagyon örül Boris Johnson győzelmének, a korábban őt istenként tisztelő Celtic drukkereinek egy része viszont jelezte, hogy a továbbiakban nem szívesen látott vendég náluk.

Türkmenisztán elnöke megunta, hogy a közvetlen beosztottjai bevallottan korrumpálódtak, ezért mostantól ő maga sem kegyelmezhet meg senkinek, akikhez elér a botrány.

Miért van műanyagból a volt főpolgármester karácsonyfája? Tarlós István az Azonnali karácsonyi körkérdésében!

A pártelnök azért lemondásával megvárja, amíg a katasztrofális választási eredménnyel záró Labour rendezi sorait.

A hét kérdése

Végre kilépnek a britek? Vagy folytatódik a komédia? Esetleg az egész brexit csak egy kitűnő médiahekk volt arra, hogy végre figyeljen a britekre valaki? Ez a hét kérdése az Azonnalin!

Azért ide elnéznénk

Végre megtelik élettel az egyik legszebb budapesti vásárcsarnok. December 14.

Magyar topédesek december 20-án, Budakeszi, Kálvária Pince.

Nem csak szurkolóknak. Budapesten, az Ellátóházban, december 21-én.

Ez ilyen zene lesz. Pécsen, a Szabadkikötőben. December 29.

Az év egyik legjobb évnyitó bulija: Pécs komplett belvárosában koncertek délelőtt 10-től éjfélig. Január 4.

Ezt is szerettétek

Szerintünk az újságírókat korlátozó új szabályok nem felelnek meg az alkotmány követelményeinek, úgyhogy bepereltük az Országgyűlés Hivatalát és magát Kövért is.

Mikor lesz tárgyalás és ítélet? Mi lesz, ha nyerünk? Hogy néz ki egyáltalán egy kereset a házelnök ellen? Elmondjuk a perünk kulisszatitkait!

Eddig is csak egy-két helyen szabadott videózni a parlamentben, de mostantól még kevesebb helyen lehet, és még hangfelvételt készíteni se szabad szinte sehol a Házban.

Twitter megosztás Google+ megosztás