Megvan a Strache-videó hatása: bezuhant a Szabadságpárt, történelmi csúcson Sebastian Kurz pártja

Szerző: Techet Péter
2019.05.26. 17:26

Hatalmasat tarolt az osztrák választáson Sebastian Kurz pártja, a Szabadságpárt bezuhant. A Zöldek pedig mindenki meglepetésére tíz százalék felett szerepeltek.

Megvan a Strache-videó hatása: bezuhant a Szabadságpárt, történelmi csúcson Sebastian Kurz pártja

Ez a cikk az európai parlamenti választásról szóló percről percre tudósításunk része, amelyben vasárnap egész nap Budapest mellett Londonból, Milánóból és Kolozsvárról jelentkezünk! Ha tudni szeretnéd, hogy hogy dönt idén Európa, kattints ide!

 

Ausztriában már öt órakor bezártak a szavazóhelyiségek, és általában már kevéssel öt után nagyon pontos becsléseket szokott közzé tenni a közszolgálati ORF csatorna. Ez most is így történt.

Ausztriára azért figyeltek sokan, mert a múlt pénteken robbant Strache-videóba belebukott a szabadságpárti alkancellár, és mostanra szét is esett Sebastian Kurz kormánya. A választók egyértelmű döntést hoztak:

a korábban még bőven húsz százalék feletti eredményre mért Szabadságpárt (FPÖ) beomlott: tizenhét százalékkal harmadik.

Eközben Sebastian Kurz Néppártja (ÖVP), amelyet egy közismert Orbán-kritikus konzervatív politikus vezet, történelmi csúcsot ért el:

a szavazatok majdnem harmincöt százalékát seperte be Kurz pártja.

Feltámadtak az osztrák Zöldek

Szintén nagy meglepetés, hogy a 2017-ben a bécsi parlamentből kizúgott Zöldek több mint tizenhárom százalékot kaptak.

A szocdemek és a liberálisok viszont nem tudtak se a Strache-videóból, se a klimakérdésből profitálni, gyakorlatilag az öt évvel ezelőtti eredményüket ismételték meg, még picit veszítve is. A szociáldemokraták (SPÖ) huszonhárom, a Momentummal szövetséges NEOS pedig nyolc százalékot kapott.

Nem ugrotta meg az ötszázalékos küszöböt, az osztrák Schiffer András, Peter Pilz pártja, amely 2017-ben szakadt le a Zöldekről. Pilzék két százalékot, a mindig is parlamenten kívüli kommunisták (KPÖ) pedig egy százalékot hoztak.

Techet Péter
Techet Péter az Azonnali főmunkatársa

Doktori jogból és történelemből, külpolitika érdeklődésből, Közép-Európa hobbiból. Münchentől New Yorkig sok helyen volt otthon. Többet élt Triesztben, mint a NER-ben.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Cikkek a témában

Van még itt cikk a témában

Kommentek