+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
2019. május 26. vasárnap, 09:55
A Magyar Nemzet számai szerint a Fidesz győzelme mellett a DK és Momentum nagyot ment itthon, az LMP kiesett. Ausztriában a Strache-videó hatására bezuhant a Szabadságpárt, erősödött Kurz kancellár; Szlovákiában kiestek a magyar pártok; Németországban taroltak a Zöldek és bukott az AfD. Az Egyesült Királyságban nagyot nyert Farage, buktak a konzervatívok, Franciaországban Le Pen verheti Macront. Percről percre!

Hogy mi az az EP-választás? Itt tényleg mindent megtudsz róla.

CIKKÜNK GYAKRAN FRISSÜL, NYOMD MEG AZ F5-ÖT, ÉS LÁTNI FOGOD!

 

összesen: 167 db | 20 db/oldal

1 2 3 4 5 6 7 8 9

Illés Gergő

Hivatalosan este 7-kor vége az EP-választásnak Magyarországon, a Választás.hu pedig közölte is a 18:30-as részvételi adatokat: eszerint fél órával urnazárás előtt

 

a szavazók 41,74 százaléka ment el arról dönteni,

 

hogy ki legyen az a 21 EP-képviselő, aki magyar részről kijut a strasbourgi Európai Parlamentbe. Ilyen sokan egyébként soha nem mentek még itthon EP-választani, 2014-ben még csak 27,64 százalék volt a részvétel fél 6-kor. 

Amint lesznek adataink az eredményekről természetesen rögtön közöljük őket, addig is maradjatok velünk!

 

A József körút 43. szám alatti központi irodájába hirdette meg eredményváróját a Mi Hazánk Mozgalom. A hely nem éppen egy wellneskomplexum, mint a képeken látható, egy garzonlakásnyi méretű, galériás iroda képezi a taval augusztusban bejegyzett párt főhadiszállását. Az épület viszont szépen berendezett, nem fennhéjázó, ami nekem személy szerint tetszik. Az emeleten található amúgy egy adománydoboz, kíváncsi vagyok, hogy lehozzák-e majd a földszintre, ahol minden bizonnyal értékelni fogja a párt az eredményeket.

 

Hutter Marianna

El kell ismerni, hogy a Kutyapártnál finom chilis babot keszítenek! Én azonban most megyek tovább az LMP-hez!

 

Bukovics Martin

Megvan a nap vesztese :(((
2019. május 26. 18:51

Kendernay János az, aki az LMP-lista harmadik helyére cserélte a német Zöldek listájának kb. 16. helyét. Hutter Marianna már úton van az LMP-eredményváróra a Kétfarkúaktól, megkérdezi majd a politikust arról, hogy 10-es skálán mennyire bánta ezt meg. (Nincs meg a sztori? Itt írtunk róla, btw csak mi egyedül a magyar sajtóban.)

Bukovics Martin

Kurz: A közép erősödött meg
2019. május 26. 18:49

Sebastian Kurz már este hét előtt megünnepeltette magát Bécs belvárosában. Mint mondta, az ÖVP eredménye nem csupán erősebb Néppártot jelent (mind osztrák, mind európai pártcsaládi értelemben), de azt is, hogy a bajor Manfred Webernek nagyobb esélye lett arra, hogy bizottsági elnök legyen. Az osztrák kancellár szerint az osztrák EP-választások történetében valaha elért legjobb eredmény kellő muníciót ad majd nekik a szeptemberi választáshoz. A rendezvényen az ÖVP választ adott arra is, mit csinálnak majd hétfőn 16 órától, amikor arra készülnek az ellenzéki pártok, hogy egy bizalmatlansági indítvánnyal megbuktatják Kurzot: élőben nézik a parlamenti szavazást a bécsi belvárosban, jó sokan, szimpátiatüntetve Kurz mellett.

 

Szakács András

A politikatudomány másik legtúlértékeltebb állítása a szavazatféltés – amellett a közhely mellett, hogy a nagy részvételi arány a kis pártoknak kedvez, miközben 2018-ban is láthattuk, hogy ez nincs így. A szavazatféltés elméletileg az a jelenség, amikor a választópolgárok – attól való félelmükben, hogy a szavazatuk nem hasznosul, azaz nem eredményez mandátumot – inkább a biztos befutó pártokra adják a voksukat. Tehát az 5 százalék körül táncoló pártok helyett olyanra szavaznak, akik 8-10 százalék feletti biztos befutók.

Erre a 21. században azonban nincs különösebb bizonyíték, és pont amiatt, mert a választók valójában nem gondják annyira fontosnak és értékesnek a szavazatukat, és simán megkockáztatják a voksolást a bejutási küszöb körül lévő pártokra. Ezért van értelme olyan meglepő „méréseknek”, mint amilyet a Fidesz-közeli Nézőpont is közölt a választások előtt. Ebben ugyanis mindenki másnál magasabbra mérte a Momentumot (7 százalék) és 3 százalékra az LMP-t. Egy ilyen mérés, ha elfogadjuk azt, hogy a szavazók valójában nem féltik a szavazatukat és szívesen leadják küszöb körüli pártokra is azt, könnyen előidézheti, hogy elindul az átjárás a két szavazótábor között.

Azaz azok, akik ingadoznak az LMP és a Momentum között látván, hogy az egyik pártjuk bent van, leadják a szavazatukat a másik pártra, hogy hátha bejuttathatják azt is. De végül aztán ahelyett, hogy az egyik bejutna 6-7 százalékkal és a másik kiesne 2-3-al, mindkettő kiesik 4-4,9 százalékkal.

Illés Gergő

Legalábbis ha a bajor Keresztényszociális Uniót (CSU) nem számoljuk, akkor a Kramp-Karrenbauer-féle Kereszténydemokrata Unió (CSU) és a német Zöldek/Bündnis 90 pártja ugyanannyi képviselőt delegálhat majd az Európai Parlamentbe, mindketten huszonkét mandátumot vittek el.

 

 

A CSU 6 mandátumot kapott, így a jobbközép uniópártok összesen 28 mandátumot hoztak el. A német szocdem SPD-nek csak 16-ot sikerült, a Zöldek erősödése részben őket is érzékenyen érintette.

Eddig a szuverenista áttörés sem alakul túlságosan erősen, a radikáljobbos német AfD például csak 10 helyet szerzett. Persze még mindig jobban állnak, mint a szélsőbalos Die Linke és a liberális-konzervatív szabaddemokraták (FDP) 5-5 mandátumukkal. 

A német viccpárt három mandátumot szerezhet, a kisebb pártok – lásd lentebbi posztunkban – pedig összesen hetet vihetnek el.

Most fontos ezért, hogy a szavazók a populizmus jelentette veszélyekre, úgyis mint a populizmusra például, rámutassanak!

A német választásokon szokás a CDU-t és a CSU-t közösen számolni mindig, de alapvetően két külön pártlistáról van szó: a CSU csak a bajoroknál indul, ahol nincs ezért CDU; míg a CDU mindenütt másutt indul, ezért ott meg CSU nincs.

Ha a pártok versenyét nézzük, akkor a német választást fej-fej mellett nyerték a Zöldek és a kereszténydemokraták (CDU). Míg persze a húsz százalék körüli eredmény a Zöldeknel történelmi siker, a CDU-nak történelmi mélypont. A bajor CSU eközben hat százalék körül hozott, ami jó eredmény Markus Söder csapatának. Ez hat mandátumot jelenthet nekik, azaz Bernd Posselt, Habsburg Ottó egykori titkára, aki az előző ciklust a brüsszeli és strasbourgi parlament képviselői bárjából nézhette csak (soha egyetlen egy ülést nem hagyott ki, mindig ott vendégeskedett), úgy néz ki: visszakerülhet a parlamentbe.

Petróczi Rafael

Országosan a fideszes megyékben jóval nagyobb arányban nőtt a részvétel, mint mondjuk Budapesten, a fővároson belül viszont a fideszes kerületek a passzívabbak. Reiner Roland, az Integrity Lab kutatásvezetője érdekes grafikonokat juttatott el az Azonnalihoz a délután 3 órás részvételi adatok alapján. Íme az egyik, amelyen a százalékok a 2014-es részvételhez képesti eltérést mutatja. A másikért és a részletekért katt ide!

 

Kovács Gergő az Azonnalinak arról beszélt, hogy a Fidesz a részvételi adatok alapján úgy tűnik, 175 mandátumot szerez az EP-választáson. Hogy nekik meglesz-e az EP-képviselőség, arra azt mondta, bármi lehet, de a legtöbb, amit eddig felmérés nekik mért, az 4 százalék volt. Ha viszont az LMP-s Vágó Gábor kijutna, annak az MKKP-elnök örülne, már csak azért is, mert a kutyáik rokonok.

Kovács szerint míg az ellenzéki pártok elsősorban a kormány iránti gyűlölködést próbálják kihozni az emberekből, addig az MKKP egy csomó hasznos dolgot épített az utóbbi időben. Szerinte óriási hazugság az elveszett szavazattal riogatni az embereket, és ezt például szívesen elmondta volna az ATV-ben is, de oda valamiért nem hívták valami gyakran a kampányban. Nem úgy a Hír TV-be: a választási műsort majdnem a pártelnök szerkesztette, valaki ugyanis azt hitte odabent, hogy az egyik szerkesztő Kovács Gergőt hívja be dolgozni a tévéhez, nem a kutyapártost.

 

Kulcsár Árpád

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség eredményváróján egyelőre politikusok nincsenek, csak néhány sajtós lézeng. Cserébe lehet enni meg inni.

 

Illés Gergő

Németországban már csak azért is jó dolog az EP-választás, mert így egy csomó olyan párt is bejuthat az Európai Parlamentbe, akiknek egyébként egy bejutási küszöb mellett semmi esélyük nem lenne, ugyanis az EP-választáson Németországban ilyen nincsen.

Például ott van a német viccpárt Die Partei (akik a magyar Kétfarkúakkal közösen konferenciáztak nemrég), az Infratest Dimap exit pollja szerint a párt 2,6 százalékot szerzett, így nem kevesebb, mint három német viccpárti képviselő lehet majd az EP-ben. Csak viszonyításképpen: ez valószínűleg több, vagy ugyanannyi, mint a legnagyobb magyar ellenzéki párt EP-delegációja.

De bejutott a Bajorországban erős Szabad Választók pártja is 2,1 százalékkal, ott lesznek a radikálbalos frakcióban ülő állatvédők is 1,4 százalékkal. Az európai konzervatívok tagjának számító Családpárt és a zöldpárti ÖDP is ott lesznek 1-1 százalékkal az EP-ben. Bejutott továbbá a páneurópai Volt és a Kalózpárt 1-1 képviselője 0,8, illetve 0,7 százalékkal.

Kiestek viszont a neonácik: az NPD ezúttal nem nyert mandátumot. 

A radikálbalos Janisz Varufakisz egykori görög pénzügyminiszter sem mehet majd vitázni Strasbourgba.

 

Na de a nagyobb pártok közül kik jutottak be Németországban? Azt itt írtuk le nektek!

Stúdióban Ülő Szakértő

Közép-európai idő szerint este 6-kor Görögországban is publikált exit pollt az EP-választások eredményéről a MARC/Alco/Metron Analysis/MRB, tudósít az Europe Elects.

Az első helyen a felmérés szerint 36 százalékkal a jelenleg ellenzékben ülő, középjobbos Új Demokrácia van. A második az Alekszisz Ciprasz-féle radikálbalos kormánypárt, a Sziriza, ők 27 százalékot kaphatnak. A harmadik a balközép Mozgalom a Változásért pártszövetség lesz, melynek többek között a tagja a görög válság előtti kormánypárt, a Paszok is, ők 8 százalékot értek el.

A szélsőséges erők csúnyán leszerepeltek, a szélsőjobbos neonáci Arany Hajnal, és a Görög Kommunista Párt is 6-6 százalékra voltak csak jók, habár számukra ez is elég a bejutáshoz.

Pintér Bence

A jobbközép-konzervatív CDU/CSU pártszövetség nyeri a német választást a ZDF előrejelzése szerint 27,5 százalékkal, a második helyen a Zöldek 20,5 százalékkal, a hamradik helyen a balközép SPD 15,5 százalékkal. A szélsőjobboldali AfD 10,5 százalékot ért el. Részletek mindjárt Techet Pétertől, grafikon meg itt:

 

Techet Péter

Ez a legbaloldalibb nyugat-német városállam (azaz önmagában egy tartomány), amelyet emberemlékezet óta a szocdemek vezetnek. Most azonban megremeghet a hatalmuk, sőt, a számos szociális problémával küszködő városállamban a Zöldek mellett a szélsőjobboldali AfD is előretörhet. Urnazárás és nagyon pontos eredmények hatkor.

Bukovics Martin

A német zöldpárt egyik EP-beli alapemberének, Reinhard Bütikofernek van egy kifejezetten őszinte hangvételű hírlevele, és a legújabban egy csomó vicces, fontos és érdekes pletykát is megemlít benne!

+ Guy Verhofstadt attól fél, hogy az új, közös ALDE-Macron-frakcióban már nem ő lesz a frakcióvezető, ezért mindenáron meg akarja szerezni az Európai Parlament elnöki székét.

+ A zöldfrakció most 52 képviselőt számlál, a következő ciklusban már csak a német zöldpárt szárnyalása miatt is tuti, többen lesznek, kérdés, mennyivel: a Politico 54-58 mandátumot jósol nekik, az Európai Parlament mandátumkalkulátora 59-et. Ők maguk 62-t. (Bütikofer 60-at.)

+ Bütikofer a következő mandátumeloszlásokra tippel az új EP-ben: EPP 180, S&D 140-150, ALDE+Macron 100, Zöldek 60. Az EPP-hez Bütikofer már nem számolja bele sem a Fideszt, sem a szövetségeseit, mindenkit, aki Orbántól jobbra áll, szélsőjobboldalinak nevez, és legfeljebb 200 mandátumot vár tőlük.

Se a Timmermans-féle (S&D, GUE/NGL, ALDE), se az Orbán-féle (EPP és mindenki, aki tőlük jobbra áll) többségnek nem lenne többsége az Európai Parlamentben, csak kampánytrükk mindkettő, hogy saját fontosságukat felértékeljék a hangoztatóik. A legreálisabb koalíció az EPP-S&D-ALDE lenne Bütikofer szerint.

Noha kiderült: az ibizai Strache-videó után az FPÖ beomlott a mostani választásokon, a párt listavezetője, Harald Vilimsky elégedett az eredménnyel, mondván: ennél nagyobb veszteséget jósoltak nekik. Megígérte, „a történelem legnagyobb választóvisszahozási akciója kezdődik“, azaz az FPÖ vissza akarja szerezni a vélhetően Sebastian Kurzhoz ment szavazóit. Vilimsky szerint a mostani tizenhét százalék a legszorosabb bázis, márpedig szerinte ez is önmagában már nagy szám. Erre akarnak építeni. Azt a Der Standard bécsi balliberális napilap kommentátora is elismerte: az FPÖ tizenhétszázalékos törzsbázisa nem lebecsülendő.

összesen: 167 db | 20 db/oldal

1 2 3 4 5 6 7 8 9
comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A német nemzetiségi listáról bejutott parlamenti képviselő, Ritter Imre mélyen hallgat.

Olga Ljubimova óriási aranyköpéseket felejtett a régi blogján: baromira nem értem a művészfilmeket, nem akarom megnézni a Mona Lisát, a British Museum időpazarlás volt, a Louvre-ba soha nem is mennék.

További gesztusokat tenne a spanyol kormány a katalánok felé. Nem véletlenül, hiszen tőlük függ a parlamenti többség.

A hétvégi olasz tartományi választások majd megmutatják: újjáépülés, vagy végleges leépülés következik-e.

Csalódott-e az MSZP-s Pollreisz Balázs győri polgármesterjelölt, hogy egy volt párttársa nyíltan a fideszes jelölt mellé állt? Válaszolt az Azonnalinak!

Az európai labdarúgó bajnokságok első osztályainak bevételi listáján Magyarország befért a legjobb húszba, a bevételi források eloszlásában Kazahsztánhoz hasonlítunk.

Kiszivárgott a bölcsek jelentése, eszerint a Fidesz maradhatna a Néppártban, de amíg nem viselkedik jól nyilvánosan, felfüggesztve marad.

A hét kérdése

A két zöldpárt már az összefogásvitában is ugyanott áll, egybe kell-e tehát olvadniuk? Ez a hét kérdése az Azonnalin!

Azért ide elnéznénk

Mit tettek a világ vezetői, hogy megfékezzék a klímaváltozást? Erre keresik a választ a MagNet Közösségi Házban január 24-én pénteken. Filmvetítés után szakértők beszélgetnek!

Beszélgetés, britpop DJ, pezsgő. Január 31-én, mikor máskor?

Erről a Fidesz is gyakran beszél, de ez most más lesz. Jakab András jogász és Gyurgyák János történész adnak elő február 12-én.

Kiállítás Jankovics Marcell ismert és kevésbé ismert műveiből: animációktól Trianon-rajzokig. Február 2-ig a Műcsarnokban.

Politikai aspektusok a cseh és a szlovák művészetben 1989 után. Izgi kiállítás Pozsonyban egészen február 23-ig.

Ezt is szerettétek

Szerintünk az újságírókat korlátozó új szabályok nem felelnek meg az alkotmány követelményeinek, úgyhogy bepereltük az Országgyűlés Hivatalát és magát Kövért is.

Mikor lesz tárgyalás és ítélet? Mi lesz, ha nyerünk? Hogy néz ki egyáltalán egy kereset a házelnök ellen? Elmondjuk a perünk kulisszatitkait!

Eddig is csak egy-két helyen szabadott videózni a parlamentben, de mostantól még kevesebb helyen lehet, és még hangfelvételt készíteni se szabad szinte sehol a Házban.

Digital Health Summit, a digitális egészségügyi megoldásokon dolgozó szakemberek, fejlesztők, befektetők és az egészségügyi intézményvezetők fóruma.

Twitter megosztás Google+ megosztás