+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
2019. május 26. vasárnap, 09:55
A Magyar Nemzet számai szerint a Fidesz győzelme mellett a DK és Momentum nagyot ment itthon, az LMP kiesett. Ausztriában a Strache-videó hatására bezuhant a Szabadságpárt, erősödött Kurz kancellár; Szlovákiában kiestek a magyar pártok; Németországban taroltak a Zöldek és bukott az AfD. Az Egyesült Királyságban nagyot nyert Farage, buktak a konzervatívok, Franciaországban Le Pen verheti Macront. Percről percre!

Hogy mi az az EP-választás? Itt tényleg mindent megtudsz róla.

CIKKÜNK GYAKRAN FRISSÜL, NYOMD MEG AZ F5-ÖT, ÉS LÁTNI FOGOD!

 

összesen: 167 db | 20 db/oldal

1 2 3 4 5 6 7 8 9

A Lega azért annyira még nem lett össz-olasz, hogy Milánóból Rómába költözzék, de Milánóban is eléggé kint vannak. Már elnézést – de tényleg halálfaszán van Milánóban a párt központja. Pont ez a környék amúgy eléggé rómais. Egy kis mellékutca legvégén, már majdnem a mező szélén van a kívülről teljesen feltűnésmentes épület, amelyen még egy egyszerű Lega-felirat sincs. Bent persze annál több, mindenhonnan Salvini ragyogó fogaival mosolyog ránk.

 

 

De ehhez először be kellett jutni, ami úgy ment, hogy egy kicsi fémajtón át tuszakolták be az újságírókat egyesével vagy kettesével. Hogy egy percig se féljünk a hanyatló Nyugaton, két fegyveres őr és egy katonai jármű is védett minket. A bejelentkezésnél nagyon örültek az Azonnalinak, bár inkább csak az országnak: „Ungheria? Forza Orban!”. A magyarországi kormánypropaganda csatornái amúgy már megjelentek a helyszínen. Ha eddig minden európai országban bedőlni látszik Orbánuk elemzői és előrelátási zsenialitása, abban bízhatnak: talán a Lega megmenti az M1 és a HírTv európai körképét.

 

 

Úgyhogy bent vagyok, kaja tömérdek, és elég jók. De este tizenegyig ezen kívül nagyon ne is számítsak másra – nyugtatott meg a Lega egyik kedves sajtósa. Tessék enni menni – mondta egy igazi olasz mama stílusában. Az Azonnali olvasóit pedig üdvözli: egyszer járt Budapesten, és nagyon tetszett neki.

Megkérdeztem Harangozó Tamást, az MSZP frakcióvezető-helyettesét, hogy kudarc lenne-e a két mandátum, hiszen lényegében 2014-ben is két mandátumot szereztek. Azt válaszolta, hogy a politikai értékelést majd ráhagyná a vezető politikusokra, de minden erővel azon voltak, és azt szerették volna, hogy három mandátumuk legyen, és Jávor Bendek is kijusson az EP-be.

Nem csak önös érdekből: ez az együttműködés azért volt, mert a Párbeszédnek amúgy nem lett volna egyedül esélye kijutni. Így, ezzel az összefogással láttak esélyt erre. Hiszen szerinte Jávor a legjobb, nagyon aktív EP-képviselő volt. Hozzátette, hogy még nem tudni, mi lesz az LMP-vel, de ha Jávor nem kerül ki, és az LMP se, akkor „az a csúfság is megtörténhet” hogy Magyarországról egyetlen zöld politikus se jut ki. Ami szerinte az egész országnak nagy kudarc. Szóval három mandátumot akartak, de majd meglátják a végeredményt.

 

Illés Gergő

Vannak exit pollok Spanyolországból is, itt a kormányzó balközép PSOE örülhet a legjobban, 30,3 százalékot gyűjtöttek be, nagyot javítva öt évvel ezelőtti eredményükhöz képest.

 

 

A jobbközép Néppárt egyáltalán nem lehet ilyen boldog, öt éve még 26 százalékkal nyerték a választásokat, azóta viszont megbukott a néppárti kormány egy korrupciós botrányban, most meg már csak 19,5 százalékos eredménnyel mehetnek az EP-be.

A szélsőbaloldali Podemos sem repeshet az örömtől, hiszen 2014-ben még 18 százalékot gyűjtöttek, a szavazóik egy részét viszont elszívták az erősödő szocdemek, így 11,8 százalékot értek el. A liberális Ciudadanos viszont jobban járt, 14,2 százalékot gyűjtöttek a korábbi 9,7 helyett. 

Persze a legnagyobb kérdőjel a szélsőjobbos Vox eredménye volt, akik kicsit alulteljesítettek: bár 8,2 százalékot gyűjtve biztos résztvevői lehetnek az EP-nek, a pár hónappal ezelőtti parlamenti választáson még 10 százalék fölötti eredménnyel zárt a párt.

Hutter Marianna

Hajón várja végzetét az LMP
2019. május 26. 20:39

A Fortuna hajón tartja eredményváró rendezvényét az LMP. A politikusok, ahogy az a legtöbb pártrendezvényén megszokott, az újságíróktól elkülönítve várják, sikerült-e a pártnak kijuttatnia valakit Brüsszelbe.

 

 

Az mindenesetre biztos, hogy a párt vezető arcai, az EP-lista első helyén álló Vágó Gábor és a két társelnök, Demeter Márta (aki egyébként az EP-lista második helyezettje) és Keresztes László Lóránt csak az esti 11 órás eredményhirdetés után állnak a sajtó rendelkezésére.

 

 

Egyébként a sajtónak fenntartott részen az M1 választási műsorát lehet figyelemmel követni.

 

Illés Gergő

A brexit atyjaként is ismert euroszkeptikus EP-képviselő újdonsült pártja, a Brexit Párt 31,6 százalékot szerzett a május 23-án tartott brit EP-választáson, amely 24 képviselői székre elég a brilépéspárti alakulatnak.

A kilépési káoszban kicsit tanácstalan Munkáspárt éppen második lett, 19,1 százalékot kapott Jeremy Corbyn pártja, ez 14 helyet jelenthet nekik. Tőlük nem sokkal lemaradva, 18,9 százalékot kaptak a maradáspárti Liberális Demokraták, akik a Munkáspárt tanácstalanságából tudtak erőt meríteni, ők az exit poll szerint 15 képviselőt vihetnek el.

És hogy mi lett Theresa May konzervatívjaival? Semmi jó: a párt csúnyán leszerepelt, csak 12,4 százalékot szerzett, vagyis keményen büntették a szavazók a jobboldali alakulatot a kilépés kudarcáért, így csupán 10 mandátumot nyertek el. 

A Zöldek is nagyon örülhetnek, ők is profitálni tudtak a Munkáspárt gyengüléséből, 9,8 százalékukkal 4 képviselői helyük lehet majd. A Skót Nemzeti Párt 2, a Plaid Cymru walesi alakulat pedig 1 helyet szerezhetett meg. A felmérést a BritainElects szállította, és az Europe Elects publikálta, emitt érhető el.

A román szociáldemokrata PSD és a jobboldali Nemzeti Liberális Párt (PNL) is 25,8 százalékot szerzett a romániai EP-választáson a CURS-Avangarde exit pollja szerint. Az eredmény még távolról sem végleges, ugyanis a felmérésben az igen jelentős román diaszpóra szavazatai még nem szerepelnek.

 

 

Mindenesetre így is meglepőek a számok, ugyanis a közvélemény-kutatók egyértelmű PNL-győzelmet, és PSD-vereséget vetített elő az EP-választások előtt, ugyanakkor a szocdemek visszaesése így is jelentős, 12 százalékos 2014-hez képest.

Nagyon elégedettek lehetnek a román liberális erők, vagyis az USR-PLUS szövetség, akikről Guy Verhofstadt épp pár napja erősítette meg, hogy az európai liberálisok egyetlen partnerei lesznek Romániából, nagyon erős, 23,9 százalékos eredményt értek el.

Az európai ALDE korábbi szövetségese, a pár napja kidobott román ALDE ezzel szemben 4,9 százalékkal éppen kieshet az EP-ből.

Siker lehet az RMDSZ számára is a választás, a magyar párt rácáfolt az előzetesen kiesést jósoló kutatásokra, jól mozgósított, és 5,4 százalékos eredménnyel újra lehet romániai magyar képviselő az EP-ben.  (Bár a diaszpóra szavazatai itt még erősen közbejátszhatnak.)

A Victor Ponta-féle Pro Romania  5,7 százalékkal, a Traian Băsescu-féle nacionalista Népi Mozgalom Párt (PMP) 5,2 százalékkal juthat majd Strasbourgba. (via Europe Elects)

Stúdióban Ülő Szakértő

Pál Benedek

A lengyel választási iroda adatai szerint délután ötig a lengyel választók 32,5 százaléka szavazott. Ez nagyjából a 2009-es és a 2014-es EP-választások részvételi adatainak a duplája. Az OKO.press független lengyel hírportál szerint a részvételi arány az este 9 órás zárásra 42,4-45,8 százalékra is nőhet. A legmagasabb részvételi arányokat a varsói, a krakkói és a gdański körzetekben mérték.

 

Kiss Brigi

Elkaptuk az MSZP-Párbeszéd eredményváróján Barabás Richárdot, a Párbeszéd szóvivőjét, akit a várható óriási Fidesz-győzelemre reagáltattunk. Szerinte először is érdemes még kivárni az eredményt, másodszor viszont az embereknek elege van abból, hogy egymás ellen indulnak az ellenzeki pártok, és nem tudtak közös alternatívát felmutatni, hanem „külön-külön ordibálnak a rendszer ellen”.

Mint mondta: nem akartak Kasszandrák lenni, de igazuk lett abban, hogy az emberek megbüntették az ellenzéket, és amíg nincs közös alternatíva, és együttműködés helyett a versengés hallatszik a nyilatkozataikból, addig nem is fog ez változni. Megkérdeztem tőle azt is, hogy lesz-e valami uniós B-terve Jávornak, ha nem szerez mandátumot, a szocik kiviszik-e valahogy az EP-ben valamilyen munkakörben. Erre Barabás azt mondta, hogy megérti, hogy ez érdekli a sajtót, de erre majd az eredmények ismeretében válaszolnak. Később.

Pintér Bence

A Europe Elects által ismertetett előrejelzés szerint Marine Le Pen szélsőjobboldali pártja, a Nemzeti Tömörülés 24, Emmanuel Macron francia elnök pártja, az En Marche 22,5 százalékot szerzett. Harmadik helyre meglepetésre a helyi zöldek futottak be 12,5 százalékkal, a konzervatív Republikánusok 8,5 százalékot szereztek.

Petróczi Rafael

Dúró Dóra, a Mi Hazánk országgyűlési képviselője szerint Szombathelyen megverték a Jobbikot: míg az anyapárt Dúró értesülései szerint 2,5, addig a Mi Hazánk 4 százalékot kapott.

Pál Benedek

Mi forog kockán Lengyelországban?
2019. május 26. 19:46

Miről szólt az EP-kampány Lengyelországban? Mekkora esélye van az összefogósdit játszó ellenzéknek legyőzni Orbán Viktor lengyel barátját, Jarosław Kaczyńskit? Mire megy az új baloldali párt, a Wiosna? Gyorstalpaló!

A Mi Hazánk országgyűlési képviselője, Dúró Dóra az imént árulta el az eredményvárón összegyűlt újságíróknak, hogy a Jász-Nagykun-Szolnok megyei Kunmadaras két szavazóköri eredményeit már tudják: az egyikben 6, a másikban 15 százalékot szerzett a Mi Hazánk. Hogy pontosan melyek ezek a szavazókörök, azt Dúró Dóra nem tudta megmondani.

Horvátországban is kijött az első exit poll az Ipsos jóvoltából: déli szomszédunknál a jobboldali nacionalista (és néppárti) Horvát Demokratikus Közösség (HDZ) győzött a szavazatok 23,43 százalékával. Őket a szociáldemokrata SDP követi 18,38 százalékkal.

 

 

Bejutó helyet nyert a Horvát Konzervatív Párt is, ők a voksok 6,43 százalékát szerezték meg. Mandátumot nyert az európai szinten az olasz elitellenes Öt Csillag Mozgalommal szövetséges Živi zid (azaz Élő Fal) párt is, 6,25 százalékkal.

A liberális pártokat tömörítő Amszterdami Koalíció 5,59 százalékot szerzett, a jobboldali Függetlenek Horvátországért (NHR) is épp benn van még 5,09 százalékkal. (Europe Elects)

Fekő Ádám

Megjöttünk a DK-hoz
2019. május 26. 19:40

Pachmann Péter in action! Egyértelműen Európát védi ebben a terpeszben a migránsoktól. A politikusok közül egyelőre csak Arató Gergelyt láttam.

 

Petróczi Rafael

A minden eddiginél magasabb részvétel kifejezetten rosszul jöhet a Mi Hazánknak. Mint egy-két beszélgetésből elcsíptem, a pártban úgy kalkulálnak, hogy egy 43-45 százalékos végső részvétel mellett olyan 180 ezer szavazat hozhat egy EP-mandátumot, ami eléggé elérhetetlennek tűnik a Mi Hazánk számára. A Mi Hazánk Facebook-posztja szerint

 

már az egy százalék fölötti eredmény is sikernek tekinthető egy olyan alulról szerveződő pártnál, mely pusztán kilenc hónapja alakult meg.

 

Ahogy a közleményben áll: „Kilenc hónap arra elegendő, hogy egy magzat kifejlődjön az anyaméhben. Kilenc hónap alatt felépült a Mi Hazánk Mozgalom. Nincs is példa rá az elmúlt évtizedekből, hogy egy párt ilyen rövid idő alatt megvesse a lábát. A balliberális össztűz és cenzúra ellenére folyamatosan erősödünk, három év múlva megkerülhetetlen erő leszünk.“

A pártiroda amúgy egyelőre még eléggé kihalt vezető politikusok tekintetében is. Dúró Dóra elnökhelyettes mellett Kisberk Szabolcs, a Mi Hazánk sajtófőnöke tartózkodik a helyszínen. 

Stúdióban Ülő Szakértő

Petróczi Rafael

Így várja a sajtót a Mi Hazánk
2019. május 26. 19:10

Bár a Mi Hazánk eredményvárója hivatalosan már 17 órától elkezdődött, a médiaérdeklődés két órával később is elég alacsonynak mondható. 19 órakor a Hír TV stábján túl egy 24.hu-s és egy népszavás kolléga tartózkodik a helyszínen. Valószínűleg ennek megfelelően a párt sem készült tonnyáni étellel a vendégségre. 

A kaja egy asztalon is elfér, amin szendvicsek, pogácsa, víz, üdítők és kávé található. Mint egy kedves úr megjegyezte, a kávé mostanra már picit kihűlt, de meg tudják melegíteni, ha kérem. Még nem kértem, de ez egy hosszú este, úgyhogy eljöhet még annak is az ideje. Ellentétben a Gyurcsány-féle pogácsákkal a Mi Hazánk pogácsái egészen jók, még félig sem szárazak.

 

Kiss Brigi

Ilyen a szocialista catering
2019. május 26. 19:06

Elég kiábrándító az ún. sajtóterem az MSZP-Párbeszédnél: egy könyvtárba lettek betéve székek, és ennyi. Valahol állítólag víz és kávé is van. 23 órára ígértek sajtótájékoztatót, egy-egy politikus talán már azelőtt is idemerészkedik az újságírók közé.

 

Az FGW korcsoportos exit poll-adatai alapján, amit a Europe Elects is ismertetett itt, itt és itt, kijelenthetjük, hogy

 

minél fiatalabb valaki, annál zöldebb:

 

a 18-29-es korosztályban 33, a 30-44 korosztályban 25, a 45-59 korosztályban pedig szintén 25 százalékot értek el a német Zöldek. Csak ez utóbbi korosztályban előzte meg a CDU/CSU a Zöldeket, itt ők 26 százalékot kaptak. A legfiatalabbak között azonban a nyomukba se ért senki.

összesen: 167 db | 20 db/oldal

1 2 3 4 5 6 7 8 9
comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Ha Trócsányi megbukna az EP-meghallgatáson, és a kormány a helyére egy másik fideszes EP-képviselőt jelölne, azt a momentumosok nem szavaznák meg – mondta Fekete-Győr.

Megszüntette volna a Madrid központjába behajtó autókat büntető intézkedést a város jobboldali polgármestere, civilek szerint emiatt sokat romlott nyáron a levegőminőség.

Több utcát is letakarítottak állítólag a Csarnoknegyedben szombaton, legalábbis ezzel dicsekszik a VIII. kerületi önkormányzat. Mutatjuk, mennyi látszik belőle most.

Csak egy kis áramszünet volt a támadás eredménye, de kiderült: valószínűleg nem ez volt a támadók célja.

Minél mérgesebb, annál erősebb: nem épp úgy történik a zöld fordulat a brit miniszterelnöknél, ahogy arra számítanánk.

A hét kérdése

Megjelent a nyomtatott Mandiner, de mellette van még Magyar Hang, Figyelő, Demokrata, és sok minden más is. Te melyikre rabolsz rá az újságosnál? Ez a hét
kérdése az Azonnalin!

Azért ide elnéznénk

Kőváry Zoltán pszichológus válaszol a kérdésekre szeptember 19-én este.

Közlekedéstörténet minden mennyiségben szeptember
21-én, szombaton!

Naná, ahogy azt az ausztrál gyökerű Rumjacks be is fogja mutatni szeptember 25-én a Dürer Kertben. További fellépők: The Crazy Rogues, Loch Nesz.

Milyen volt az erdélyi Magyar Autonóm Tartomány? Szeptember 27-én a Kutatók éjszakáján szó lesz róla.

Szeptember 28-án végig lehet kóstolni egy csomó gőzgombócot. Mellé koncertek.

Ezt is szerettétek

Ha már elkezdődött a tanév, itt az ideje kitombolni magunkat!

Kik azok, akikről első ránézésre nem mondaná meg az ember, hogy hosszú évek óta fideszesek? Összeszedtük!

Ugyan az ország nagy részében összefog az ellenzék, de ez nem jött össze Mosonmagyaróváron.

Összeszedtünk pár fideszest, akik vidéki létükre mégis befutottak karriert a fővárosban!

Twitter megosztás Google+ megosztás