+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
2019. május 26. vasárnap, 09:55
A Magyar Nemzet számai szerint a Fidesz győzelme mellett a DK és Momentum nagyot ment itthon, az LMP kiesett. Ausztriában a Strache-videó hatására bezuhant a Szabadságpárt, erősödött Kurz kancellár; Szlovákiában kiestek a magyar pártok; Németországban taroltak a Zöldek és bukott az AfD. Az Egyesült Királyságban nagyot nyert Farage, buktak a konzervatívok, Franciaországban Le Pen verheti Macront. Percről percre!

Hogy mi az az EP-választás? Itt tényleg mindent megtudsz róla.

CIKKÜNK GYAKRAN FRISSÜL, NYOMD MEG AZ F5-ÖT, ÉS LÁTNI FOGOD!

 

összesen: 167 db | 20 db/oldal

1 2 3 4 5 6 7 8 9

Egyre nagyobbat nyer a szélsőjobbos Nemzeti Tömörülés (RN), Macron pártja pedig gyengébb Franciaországban az előzetes eredményekhez képest – írja az Europe Elects a francia EP-választási szavazatok 46 százalékos feldolgozottsága mellett.

Így Marine Le Pen pártja már 26,9 százalékon áll, a Macron-féle Köztársaság Lendületben (LREM) pedig csak 20,5 százalékon. A jobb eredményt váró Macronnál boldogabbak lehetnek a Zöldek, akik 12 százalékot szerezhettek az eddigi adatok alapján. 

 

 

A hagyományos bal- és jobboldal viszont csúnyán leszerepelt, a Republikánusok csak 8,5, a Szocialisták pedi csak 5,7 százalékot kaptak. A radikális baloldali Jean-Luc Mélenchon pártja viszont 6,2 százalékkal befutó helyen van. (Europe Elects)

Eredetileg az LMP azt kommunikálta, hogy este 11 óra után tartanak sajtótájékoztatót az EP-választás eredményéről, ám most szóltak a párt sajtósai az újságíróknak, hogy már negyed óra múlva sajtótájékoztatót tart Vágó Gábor EP-listavezető. Utóbbi nem meglepő, hiszen ha igazak a kormányhoz bekötött Magyar Nemzet értesülései, akkor 88 százalékos feldolgozottságnál a Fidesz 53 százalékon áll, a DK 16-on, a Momentum 9-en, a Jobbik és az MSZP-P 7-en, míg a maradék százalékokon osztozik az LMP, Kétfarkú Kutya Párt, a Mi Hazánk és a Munkáspárt. Vagyis ez esetben az LMP kudarcot szenvedett, és nem lesz EP-képviselője.

 

A sajtótájékoztatót élőben közvetítjük az Azonnali Facebook-oldalán!

Hutter Marianna

Egyáltalán nem bánja az LMP-s Kendernay János, hogy végül a hatalmas sikert arató német zöldek listája helyett a magyar pártén indult, mert bízik abban, hogy ők is jól szerepeltek. Interjúnk!

Fekő Ádám

„9 százalék bazdmeg”!
2019. május 26. 21:39

– szólalt meg valaki a Momentum eredményváróján a rendezvényteremben, erre ordítva ujjongás kezdődött.

 

 

Ezzel valószínű, hogy a Momentum két EP-képviselőt is küldhet Strasbourgba: Cseh Katalin és Donáth Anna is bejutó helyen van. Így ünnepel a két bejutó jelölt:

 

Szanyi Tibort sikerült elcsípni az MSZP buliján, aki elmondta:

 

ha valóban csak egy mandátumot szerez az MSZP, akkor az nem biztos, hogy Ujhelyi Istváné lesz.

 

Azt ugyanis akkor „jolly joker” mandátumnak fogják kezelni, amit ugye papíron Tóth Bertalan szerez meg, és utána ez a mandátum visszakerül a választmányhoz, ahol döntenek arról, hogy kié lesz. Elvileg bárkié lehet, de közte meg Ujhelyi között fog valószínűleg eldőlni, de nem automatikusan Ujhelyié a mandátum, hiába ő van Tóth Bertalan mögött a listán.

 

Jimi Ogunnusi-val, a Brexit Párt londoni listájának ötödik helyezettjével futottunk össze a londoni City Hall előtt: arra a kérdésre hogy mekkora győzelemre számít, lesz-e neki mandátuma, azt mondta, arra biztosan lesz mandátumuk, hogy megcsinálják a brexitet.

A párt országgyűlési képviselőjével készítettünk egy gyorsinterjút.

Stúdióban Ülő Szakértő

Tehát a Dürer rendezvényházában a bálteremben Barkasból árulnak piát, ráadásul meglepően jó áron! Szimpla Kert-hangulat, félhomány, Dürer, fröccs, hát lassan el is felejtjük a DK öreg politikuisszagát!

 

FOTÓ: RUTTKAY LILI

 

FOTÓ: RUTTKAY LILI

Petróczi Rafael

Egyre-másra szivárognak az eredmények a Mi Hazánk irodájában is. Dúró Dóra, a párt elnökhelyettese szerint 80 százalékos feldolgozottságnál a következő a helyzet országos szinten:

+ A Fidesz 52 százalékot kapott.

+ A DK 16-ot.

+ A Momentum 10-et.

+ A Jobbik és az MSZP-P osztozik a negyedik helyen 6-6 százalékkal.

+ A Mi Hazánk 3 százalékot szerzett.

A többi párt eredményéről még nem tudnak a Mi Hazánknál. Az adatokat Dúró úgy kommentálta, hogy ezek több forráson keresztül jöttek, így csak fenntartásokkal érdemes nekik hitelt adni.

Az eredmény kapcsán érdemes hangsúlyozni azt is, hogy vidéken, a falvakban gyorsabban dolgozzák fel a szavazatokat, így ezekben az adatokban a vidéki szavazatok esnek nagyobb lattal súlyba.

 

A nagyvárosi és budapesti eredmények, ahol az eddigi tendenciák alapján a DK és az Momentum tarolhatott, még csak ezután fognak igazán megjelenni az eredményekben.

 

Kilenc után tették közzé az első hivatalos exit poll-t a lengyel médiában. Az IPSOS felmérése szerint három százalékkal nyert a kormányzó nacionalista-konzervatív Jog és Igazságosság (42,4%). Az széles ellenzéki összefogás az Európai Koalíció pedig 39,1%-ot ért el. Robert Biedroń baloldali Wiosnája csak 6,6%-ot kapott. A széljobbos szövetség, a Konföderáció 6,1%-al bejutott. Az EP-be viszont nem kerül be a populista-protestpárt Kukiz'15 (4,1%) és az újbalos Lewica Razem (1,3%).
Az előrejelzések szerint a PiS-nek 24 képviselője lesz, az Európai Koalíciónak 22, a Wiosnának 3, a Konföderációnak pedig 3.

A Magyar Nemzet 88 százalékos feldolgozottságnál újabb állítólagos számokat közölt. Ez alapján a Fidesz 53 százalékon áll, a DK 16 százalékon, a Momentum 9 százalékon, az MSZP és a Jobbik 7-7 százalékon.

Techet Péter

Az újságírók nagy erőkkel pusztítják a kajás asztalt. Salvini néz le mindenütt ránk, még a klozett mellett is kint van a plakát: „Először az olaszok”. Nem tudom, tényleg elöre kell-e öket még itt is engedni.

 

 

A sárgamellénybe öltözött, főleg a Lega ifjúsági tagozatából jött szervezők is csak fel-le járnak. A Lega-székház kertjében amúgy van egy fém lovag-szobor, kicsit montypythonos. Az irodák, ahova be lehet látni, kellemes kül-pesti önkormányzati irodák hangulatát idézi. Sok helyütt a falon még nem is Salvini, hanem korábbi, még olaszellenes alapító-elnök, Umberto Bossi bekeretezett képe lóg. Ezt kell hinnetek, mert nem engednek belül fotózni.

 

 

 

Illés Gergő

Inkább a status quo pártjai örülhetnek a svédeknél. Simán nyertek a Szociáldemokraták 25 százalékkal, a jobbközép Mérsékeltek 18 százalékot kaptak.

A helyi viszonylatban a politikai paletta jobb szélén elhelyezkedő Svéd Demokraták csak 17 százalékot szereztek. Az ALDE-ben ülő Centrumpárt 10 százalékos, a Zöldek is 10 százalékot szereztek.

A Kereszténydemokraták is örülhetnek 8 százalékkal, a radikálbalos szocialista Balpárt pedig 6 százalékkal jutott be. Befutó helyen vannak még a szintén 6 százalékos Liberálisok is, a Feminista Kezdeményezés 1 százalékot gyűjtött csak. (via Europe Elects)

Pál Benedek

Lengyel exit pollok virágnyelven!
2019. május 26. 21:10

Lengyelországban péntek óta kampánycsend van, így hivatalosan nem lehet közzétenni exit pollokat vasárnap este 9-ig. Viszont a lengyel twitteren nagyot megy egy bejegyzés, amelyben a vasárnapi bevásárlás blokkját elemzi a szerző. A tételeket megnézve azonban hamar rájövünk, hogy melyik tétel mit jelent.

Eszerint a pisztácia (PiS) 43,30 złoty, a kevert saláta (Európai Koalíció) 38,30 złoty, a kakaó (Wiosna) 6,40 zł, a krémes (Konföderáció) 5,70 złoty, a keksz (Kukiz’15) 4,10 złoty, a Góralki pedig, ami egy lengyel nápolyi szelet (Razem) 2,20 złoty.

A képen éppen a Hír TV készít interjút Dúró Dórával, a Mi Hazánk országgyűlési képviselőjével. Mással nem is nagyon tudnának, hiszen egyelőre csak ő van jelen a pártvezetésből. A hírek szerint Toroczkai este 11 magasságában érkezik sajtótájékoztatót tartani.

 

Szakács András

+ Momentum: a 2018-as kampányhoz képest nagyot változott a párt politikai kommunikációja. A korábbi közösségre (Momentum) és elvont üzenetre (remény) koncentráló üzenetet és kampánystratégiát felváltotta a személyközpontú (Cseh Katalin, Donáth Anna, Fekete-Győr András) és kézzelfogható ígéretek (mire költsünk) kampánya. A korábban az online térben való reklámozásra milliókat költő párt ezen a választáson most már az utcai jelenlétét is megerősítette.

+ LMP: az LMP talán minden eddiginél „zöldebb” kampányt folytatott, fő üzenetük végig a környezetvédelem volt. Kihagyott ziccernek tűnik ugyanakkor, hogy a klímavédelmet, ami még a kormánypárti szavazók szerint is fontos téma, nem kötötték össze a migrációval, ami viszont milliónyi szavazót mozgat meg. A politikai és más tudományos elemzések ma már egyértelmű összefüggést látnak a klímaváltozás és a népvándorlások kialakulása között. Az LMP azonban nem játszott rá arra az üzenetre, hogy a globális felmelegedés megállításával a migráció is megállítható.

+ Mi Hazánk: a pártnak nem volt sok ideje megmutatni magát, így a botránypolitizálás útjára lépett. Céljük egyedül az volt és lehetett, hogy minél többen megismerjék őket, így követték a „mindegy mit írnak rólad, csak írjanak” elvét. Ennek tudható be a törökszentmiklósi tüntetés is, ahol mindegy is volt a megjelent választópolgárok száma, sokkal fontosabb volt az, hogy hány médium lesz ott, és hány hír generálódik róluk.

+ Kétfarkú Kutyapárt: hagyományos kampányt ezen a választáson sem folytattak, politikai álcselekvésekkel, tehát hagyományos kampánytechnikákkal (sajtóközlemény, sajtótájékoztató, tüntetés) nem bajlódott a párt. Számukra az internet maradt a legfontosabb platform, ezen keresztül adtak hírt magukról és érték el a szavazókat.

Illés Gergő

A Magyar Nemzet kormánypárti lap a szavazatok 36 százalékos feldolgozottságánál belsős adatokat kapott a magyar EP-választás eredményéről. Ebből ugyan még nem lehet nagyon bővebb következetetéseket levonni, ráadásul az alacsony feldolgozottság általában a kistelepülések adatait adja vissza jobban. Egy biztosnak tűnik: toronymagas Fidesz-győzelem születhetett, a kormánypártok kaphatták a szavazatok 55 százalékát.

Persze ezen annyira nem is kell meglepődni, azon viszont annál inkább, hogy a Demokratikus Koalíció biztos második helyezettként jött ki, és a Magyar Nemzet szerint akár négy képviselőt is küldhet Strasbourgba 14 százalékos eredményével. 

A Jobbik és a Momentum fej-fej mellett halad 7,5 százalékkal a lap forrásai szerint, míg az MSZP-Párbeszéd óriásit zuhanhatott, csupán 6,1 százalékot kapva. Ők mind egy mandátumot nyerhetnének el, ez viszont 14 Fidesz-mandátumot jelentene.

Amint többet tudunk a magyarországi helyzetről, frissülünk, addig is maradjatok velünk!

A kampány az urnazárásig tart, főleg mióta eltörölték Magyarországon a kampánycsendet. A szavazásnak azonban vége, ideje értékelnünk: első rész.

+ Fidesz-KDNP: nulla meglepetés, maximális hatékonyság. A kormánypártok továbbfőzték a jól bevált receptet, migránsválságról kommunikáltak és kihasználva erőfölényüket izomból oldották meg a kampányt. Azaz kreatív akciók és üzenetek helyett a lehető legtöbb platformon (hagyományos és online, illetve közösségi média) ismételték folyamatosan ugyanazt az üzenetet, miközben folyamatos fizikai jelenléttel (átadókkal és fórumokkal) bombázták a legkisebb településeket is. Az utolsó héten ráadásul a legerőforrásigényesebb technikákat, az élőszavas telefonálást és a door-to-doort, azaz a kopogtatást is bevetették. 

+ MSZP-P: kampányukban semmilyen karakteres mondást, politikai vállalást nem sikerült megjeleníteni. Maradt a közös listával való kampányolás, ami kérdéses, hogy mennyire tekinthető programnak egy EP-választás esetében. Kampányukat ráadásul nehezítette, hogy egy ideig nem is az EP-ről, hanem az őszi önkormányzati választásokról kellett kommunikálniuk, köszönhetően a Puzsér Róberttel kialakult konfilktusnak. Az elmúlt hetekben és hónapokban többet hallhattunk arról, hogy mit gondol az MSZP-P a fővárosi előválasztásról, mint Európa jövőjéről és jelenéről.

+ DK: A Gyurcsány Ferenc által alapított párt buborékkampányt folytatott. Kísérletet sem tett arra, hogy újabb szavazókat fogjon meg, inkább mindent megtett azért, hogy saját, már fix táborát mozgósítsa. Mindezt úgy, hogy a Fidesz mellett, ami a nemzetállamok Európája mellett kampányol, a legmarkánsabb üzenetet, a föderatív Európa ígéretét és tervét fogalmazta meg. Ezt a markáns és jól azonosítható narratívát, amihez az általános ígéretekkel ellentétben könnyebb vonzódni (vagy éppen elutasítóan viszonyulni) nem kívánta megismertetni szélesebb választói rétegekkel.

+ Jobbik: a párt a teljes EP-kampányt dermedten nézte végig, teljesen belefagyott a jelenlegi politikai felállásba. A Mi Hazánk Mozgalom és a Fidesz közé szorult Jobbik képtelen középre, vagy éppen újra a radikálisabb térfél irányába lépni. Nem tudtak erős üzenetet megfogalmazni a kampányban, a korábbi EU-szkeptikus hozzáállás sem volt folytatható, látva, hogy a magyarok körében az Unió kifejezetten népszerű.

Stúdióban Ülő Szakértő

összesen: 167 db | 20 db/oldal

1 2 3 4 5 6 7 8 9
comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A román fővárosban kifejezetten budapesti mintára, teljes összefogással venné át a hatalmat az ottani jobboldali ellenzék. Bemutatjuk a jelöltet.

Nem a gyilkosság, hanem értékpapír-hamisítás miatt ítélték 19 évre a politikához is közelálló Marián Kočner milliárdost. De ez hogyan hat a szombati választásokra?

Hogyan értékeli a két, MSZP-től DK-ba távozó polgármester döntését, és milyen a viszonya Dobrev Klárával? Ujhelyi István, a szocialisták EP-képviselője válaszolt az Azonnalinak!

A PSD pedig húzza az időt. Az Azonnali elmondja, mi történik épp Európa legizgalmasabb politikai színházában!

Láttatok már olyat, hogy valaki bekerül egy kerületi bizottságba, majd rögtön felszámolná azt? Még mi sem, de Kovács Gergely, a Kutyapárt elnöke pontosan erre készül a Hegyvidéken. Az Azonnalinak elmesélte, miért.

A koronavírus-pánik helyett a kelet-európai kulturális értékek bemutatását tartjuk fontosnak.

Hans Peter Doskozil jó szórakozást kívánt a minimálbérre pénzt sajnáló cégeknek Orbánnál.

A hét kérdése

Szombaton új parlamentet választ Szlovákia. Te kinek drukkolsz? Ez a hét kérdése, az Azonnalin te is szavazhatsz!

Azért ide elnéznénk

Milyen lehetőségei vannak a felhasználóknak a techóriások adatszerzéseivel szemben? Milyen megoldásaink vannak, hogy ne a Facebook döntsön a demokráciánkról? Február 28-án erről lesz szó a Patyolatban.

Szász Lilla a portugál exgyarmatok lakóinak visszatelepítését fotózta végig. Tárlatvezetés február 28-án.

Moldvai és gyimesi csángó táncház Budán február 29-én.

Történelmi diorámák, Star Wars-os csatajelenetek és világháborús terepasztalok Legóból Érden, a Magyar Földrajzi Múzeumban február 29-én és március 1-jén.

Mi vár Szlovákiára és a szlovákiai magyarokra a
február 29-ei választások után? Beszélgetés a Három
Hollóban március 2-án.

Ezt is szerettétek

A Fidesz EP-delegációjának vezetője szerint az EPP-vel szemben ők a nyugodt erőt képviselik, Habonynak és Mészárosnak pedig semmi
köze hozzájuk.

Igor Matovič a szlovák politika elszabadult hajóágyúja, mégis pont ez nyerheti meg neki a választásokat Szlovákiában.

Sokadik kormányzati kísérlet után is él és virul a famaffia. Elmondjuk, miért.

Merkel nem tudja teljesen meghatározni, hogy ki kövesse a kancellári székben. Nem volt ez másképp Helmut Kohl után sem.

A Fiat Professional kiemelkedően nagy jelentőséget tulajdonít a környezetvédelemnek, így folyamatosan új, jövőorientált megoldásokon dolgozik, annak érdekében, hogy mérsékelje az embert és a természetet érő káros hatásokat.

Twitter megosztás Google+ megosztás