+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
2019. május 26. vasárnap, 09:55
A Magyar Nemzet számai szerint a Fidesz győzelme mellett a DK és Momentum nagyot ment itthon, az LMP kiesett. Ausztriában a Strache-videó hatására bezuhant a Szabadságpárt, erősödött Kurz kancellár; Szlovákiában kiestek a magyar pártok; Németországban taroltak a Zöldek és bukott az AfD. Az Egyesült Királyságban nagyot nyert Farage, buktak a konzervatívok, Franciaországban Le Pen verheti Macront. Percről percre!

Hogy mi az az EP-választás? Itt tényleg mindent megtudsz róla.

CIKKÜNK GYAKRAN FRISSÜL, NYOMD MEG AZ F5-ÖT, ÉS LÁTNI FOGOD!

 

összesen: 167 db | 20 db/oldal

1 2 3 4 5 6 7 8 9

Techet Péter

Nem tört át nagyon a Lega
2019. május 26. 23:26

Tizenegykor végre az olaszoknál is bezártak a szavazóhelységek, már ideje volt, mert kaja sincs már a milánói Lega-központban. Az eredmények szerint Ausztria vagy Németország után itt sincs széljobbos áttörés. Igen, a Lega lesz az első párt, ez nem is volt kérdéses. A kérdés az volt, hogy a belügyminiszter pártja megugorja-e – esetleg nagyon megugorja-e – a harminc százalékos lélektani határt. Ez nem következett be: az exit-poll szerint, ami persze az olaszoknál nem szokott annyira pontos lenni,

 

a Lega huszonhét-huszonkilenc százalék között szerezhetett, azaz jóval a várakozásai (és ellenfeleinek félelmei) alatt.

 

A második helyrre jöhettek fel a balközép Demokraták, ezzel az ellenzék vezető ereje megelőzte az Öt Csillagot. A Demokraták az exit-pollok szerint huszonegy-huszonhárom százalék között hoztak, az Öt Csillag pár százalékkal lemaradva áll mögöttük a harmadik helyen. Berlusconi izgulhat, hogy meglesz-e a tíz százaléka: az exit poll kilenc és tizenegy közé mérte, míg a neofasiszta Olaszország Fivérei párt megugrotta a küszöböt öt és hét közötti eredménnyel.

Az összesített részvételi adatok még nincsenek meg, de az eddigi számok alapján 37 százalék körülire saccolja a brit sajtó a részvételt, ami egy kicsivel több, mint a 2014-es. Eszerint nem nagyon vette el a kedvüket az, hogy már csak pár hónapra választanak EP-képviselőket – már ha összejön a kilépés október végéig. Sokakat nyilván pont a brexit befejezése vagy épp megakadályozása motiválhatott a szavazásra. (Erről meg is kérdeztük őket, itt nézheted vissza.)

Bukovics Martin

Tóth Bertalan MSZP-pártelnök/listavezető magyarázza az egymandátumos bizonyítványt. Vagyis dehogyis teszi: arról beszél inkább, hogy az EP.-választáson számos helyen legyőzte az ellenzéki összefogás a Fideszt. Az MSZP elnöksége ezért nem is mond le: a cél az, hogy az őszi önkormányzati választáson minél több helyen legyőzzék a Fideszt. Mint mondta, nincs bennük harag a többi ellenzéki párt felé, azt remélik, hogy a gyümölcs majd őszre beérik. Jávor Benedek arról beszélt: bár itthon nem ez látszik, de Európában lényegében a baloldal és a zöldek erősödtek meg.

 

Fekő Ádám

Ez itt az a sor, amit még Fekete-Győr András beszéde sem akasztott meg. Utoljára szerintem a Sziget nagyszínpadánál álltam ennyit sorba piáért. 

 

 

A miniszterelnök éppen a Bálnánál értékeli az EP-választások eredményét. Orbán kitért arra, hogy a teljes nemzet – tehát a határon túliak érdekeit is – képviselni fogják Brüsszelben (valójában főleg Strasbourgban).

Orbán szerint a választók azzal bízták meg őket, hogy állítsák meg a bevándorlást, védjék meg a nemzetek Európáját és a keresztény kultúrát, ők pedig ezt is fogják tenni.

A miniszterelnök szerint a magyarok azt is jelezték, hogy Brüsszelben változásra van szükség, olyan vezetőkre, akik tisztelik Európa kétezer éves keresztény kultúráját, és akik meg akarják állítani a bevándorlást.

Ezután nagyon hamisan elénekelték a fideszes politikusok a Himnuszt.

Illés Gergő

Cseh Katalin után megszólaltattuk a Momentum-lista második helyezettjét, a kisebb meglepetésre bejutó Donáth Annát is, aki szerint a Momentumnak mostantól négyszer annyit kell dolgoznia, mint eddig ahhoz, hogy kormányt lehessen váltani.

 

„Ez az eredmény csak egy lépcsőfok, ettől még narancs színű az ország” – mondta a politikus lapunknak.

 

De ami még ennél is fontosabb: Donáth Anna megvalósítaná gyerekkori álmát – amiről még egy hete beszélt nekünk –, vagyis utazna egy kukásautó hátulján!

A briteknél annyira nem érdekel senkit az EP-választás, hogy a pártok nem is csináltak eredményvárókat. Egyetlen központi rendezvény van a londoni városházán, oda viszont csak azokat a bennfenteseket engedték be, akik regisztráltak azon az oldalon, amit még az ajtónálló beengedőemberek sem ismertek, nem ám mi (pedig mi három napig gugliztuk). Ehhez képest a kormányinfóra bejutni gyerekjáték, szóval az ilyen európai megoldásaikkal tényleg húzzanak csak el az EU-ból – ez volt az első gondolatom, miután az ajtónállóval lefolytatott második tízperces vitakört is föladtam.

És mennyivel jobb volt ezen bosszankodni, mint az időközben befutott magyar eredményeken: hogy tulajdonképpen a DK és a Momementum együttes szereplésével olyan, mintha lenne egy 25 százalékos SZDSZ, és megint lesz alapja a Gyurcsánnyal való riogatásnak. Ezek után nehéz eldönteni, hogy hazamenni érdemes-e, vagy itt maradni brexitföldön.

Bukovics Martin

A Brexit Párt Victoria Streeten lévő pártközpontja akkora pártközpont, hogy semmi sem utal arra, hogy ott bármi is van: se tábla, se csengő, se égő villany. A Labour HQ pár házszámmal arrébb annyival nyújt többet, hogy a biztonsági őr elmondta, épp tanácskozik az elnökség a harmadik emeleten, szóval se ki, se be. A tanácskozás helyszíne a lenti képen a jobboldali épület. London belvárosát egyébként semennyire se rázta meg se az EP-választás, sem az eredmények, a város sokkal inkább ég a Charlton Athletic vs Sunderland meccs lázában.

 

A magas röptű gondolatokat egy erre járó férfi osztotta meg a Mi Hazánk pártirodája előtt. Dúró Dóra úgy kommentálta az esetet, hogy végülis az állampolgári szólásszabadságba tartozik ez a megszólalás. Más mi hazánkosok azt kezdték el találgatni, hogy talán egy elkeseredett LMP-s lehet a tettes.

A Mi Hazánk bukása azonban most még nem fog bekövetkezni, ugyanis Dúró Dóra szerint az adatok 99,9 százalékos feldolgozottsága mellett a párt 3,33 százalékkal zárta a 2019-es EP-választást.

Kulcsár Árpád

Az exit pollok szerint bejutott az Európai Parlamentbe az RMDSZ, de listavezető Winkler Gyula azért óvatosan nyilatkozott az Azonnalinak Azért megkérdeztük arról, hogy mennyiben segített Orbán Viktor robothangja a kampányban, és hogyan terveznek visszacsábítani az őket cserbenhagyó értelmiséget.

Petróczi Rafael

A Mi Hazánk központi irodájában már elég biztosra veszik, hogy meglesz nekik a 3 százalék. 

Szakács András

Holnaptól az LMP és az MSZP-P politikusainál csak a közvélemény-kutatók és politológusok fognak jobban izzadni a médiában. Várhatóan páran most hasból mondani fognak pár „megoldást” a mai este nem várt eredményeire, mert kínosan hallgatni mégsem lehet élő adásban. Valódi válaszokat azonban csak hetek múlva fogunk kapni.

Az elmúlt hónapokban nem csak a közvélemény-kutatók, de az elemzők, politikai kommentátorok, politikai kommunikációs szakemberek is elsiklottak a felett, hogy a kiszivárgott eredmények szerint az LMP és az MSZP-P brutálisan gyenge, a Momentum és a DK elképesztően jó kampányt nyomhatott. Nem csak azt lesz érdemes megnézni, hogy mit és hogyan mértek rosszul a kutatók, hanem azt is, hogy miért működött úgy a Momentum és a DK kampánya, hogy végül csak a választás napján érte be a munkájuk gyümölcse.

 

Pintér Bence

Jávor Benedek állást keres
2019. május 26. 22:41

Az Index megkérdezte Jávor Benedeket, aki eddig a Párbeszéd EP-képviselője volt, hogy mi következik most.

 

„Állást keresek”

 

– válaszolta az MSZP-P listájának negyedik helyén lévő politikus, mivel a pártszövetség a jelenleg ismert adatok szerint egy képviselőt küldhet az Európai Parlamentbe.

Hutter Marianna

Három százalék körüli eredményt érhetett el a párt, ezért a vezetőség az eredetileg meghirdetettnél korábban tartott sajtótájékoztatót, hogy bejelentsék: lemondanak. Részletek itt

Illés Gergő

Rengeteget beszéltünk már tagállami eredményekről, de arról, hogy hogy fog kinézni a 751 tagú Európai Parlament az EP-választás után, még nem annyira.

 

 

Pedig az Európai Parlament hivatalos oldala folyamatosan teszi közzé a hivatalos becsléseket a parlamenti patkóról, 22:01-es adatok alapján így néznek ki a pártcsaládok:

  • Az Európai Néppárt maradt a legerősebb pártcsalád 177 mandátummal
  • Őket továbbra is a Szocialisták és Demokraták (S&D) frakciója követi 147 képviselői hellyel
  • A harmadik helyet átvette az ALDE helyére alapítani kívánt liberális-progresszív Macron-frakció, azt találgatják, ennek Európai Reneszánsz lesz a neve. Ők 101 helyet várhatnak.
  • A jelenlegi felhozatalból a negyedikek a Zöldek/Európai Szabad Szövetség 70 mandátummal
  • Mögöttük a szélsőjobbos frakciók vívnak szoros harcot, 60 hellyel az Európai Konzervatívok és Reformisták (ECR),
  • 57 hellyel a Le Pen-féle Nemzetek és Szabadság Európája (ENF),
  • 56 hellyel pedig a Farage-féle Szabadság és Közvetlen Demokrácia Európája (EFDD) állnak. 
  • 42 mandátumot szerez csupán a radikális baloldali GUE/NGL frakció.

Fontos azonban megjegyezni, hogy az EP hivatalos adatai még nem számolnak a frakciókon belüli mozgással, többek között a Salvini által alapítandó szélsőjobbos szuperfrakció sincs még benne a becslésben. A pártcsoportok tehát a jobboldalon valószínűleg jelentősen át fognak alakulni. 

Szerintem azóta nem láttam még ennyi könnytől csillogót szemet politikai rendezvényen, mikor Orbán Viktor 2006-ban lement kezet fogni a nyugdíjas nénikkel egy miskolci kampányeseményen. Kicsit fura is lesz kimenni az utcára, a kampányvárón kívüli univerzumban ugyanis még mindig a Fidesz nyerte magát hülyére. 

Fekő Ádám

A valószínűleg nagyot nyerő Momentum már biztosan EP-képviselővé vált listavezetőjével beszélgettünk az első kiszivárgott eredmények után.

Szakács András

Szinte minden európai országból szivárognak napok óta az exit pollok. Magyarországon azonban évek óta se híre, se hamva ennek a fajta közvélemény-kutatásnak, de ennek két oka is van. Egyrészt ez a fajta módszer igen költséges, nagy emberi erőforrást igényel, az kérdezőbiztosoknak személyesen kell felkeresniük a szavazóköröket és ott kitöltetniük a felmérést a kijövő választókkal ezres nagyságrendben. 

Másrészt ezeket a pollokat leginkább egy -gy médium szokta megrendelni, hogy a hírversenyt megnyerve minél hamarabb, mindenki előtt beszámolhasson a választási eredményekről.

 

Magyarországon pedig pont a média az, ami olyan mértékű forráshiánnyal küzd, hogy elvétve engedhet meg magának ennél olcsóbb kutatásokat is. Rendszerint a pártok szoktak átcsúsztatni nekik egy-egy mérést.

 

A választások estéjén azonban nem fűződik érdeke a pártoknak ahhoz, hogy ilyet készítsenek, nekik elegendőek a konkrét eredmények is a nap végén, nem vesztegetik a pénzüket exit pollokra.

Stúdióban Ülő Szakértő

összesen: 167 db | 20 db/oldal

1 2 3 4 5 6 7 8 9
comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Az angol Crystal Palace egészen egyedülálló módon próbálja segíteni a környék nehezebb sorsú lakosait, akik a szállás mellett reggelit is kapnak.

A németek és a franciák nem támogatják különösebben a többi NATO-tagállam megvédését egy orosz támadás esetén, a britek és az USA viszont sokkal tettrekészebb egy új felmérés szerint.

Gazdaságpolitikusuk szerint ha már a választók 25-30 százaléka ki akar lépni, akkor ideje minderről társadalmi
vitát kezdeményezni.

Tényleg Dézsi Csaba András kardiológus, önkormányzati képviselő lesz a Fidesz jelöltje.

A héten egy újabb civil jelölt jelentkezett be. Mutatjuk, ki.

Csak a két magyar többségű megyében csökken jelentősen a népességfogyás, Erdély többi régiójában viszont óriási a különbség a halálozások és az élveszületések száma között, mutatja ki egy friss statisztika.

Joe Biden túl öreg ahhoz, hogy elnök legyen – erre válaszul hívta ki fekvőtámaszpárbajra az elnökjelölt a 83 éves férfit.

A hét kérdése

Miközben Matolcsy György, a Párbeszéd, az LMP és a Momentum azon vitázik, jó vagy rossz lenne-e Magyarországnak az euró minél előbbi bevezetése, az Azonnali az olvasókhoz fordul: kell-e nektek magyar euró?

Azért ide elnéznénk

Nem is akárhol: a híres Pezsgőházban! December 7-én fél Közép-Európa ott lesz Baranya fővárosában!

Hogyan amerikanizálódtak a hazai ideológiai viták, a kampánytechnikák, a politikai intézményrendszer? Dec. 10.

Kifejezetten érdekesnek tűnő konferencia a budapesti Goethe Intézetben december 12-én.

November 22-től egészen december 15-ig a PIM-ben!

Ezt is szerettétek

Szerintünk az újságírókat korlátozó új szabályok nem felelnek meg az alkotmány követelményeinek, úgyhogy bepereltük az Országgyűlés Hivatalát és magát Kövért is.

Mikor lesz tárgyalás és ítélet? Mi lesz, ha nyerünk? Hogy néz ki egyáltalán egy kereset a házelnök ellen? Elmondjuk a perünk kulisszatitkait!

Eddig is csak egy-két helyen szabadott videózni a parlamentben, de mostantól még kevesebb helyen lehet, és még hangfelvételt készíteni se szabad szinte sehol a Házban.

Twitter megosztás Google+ megosztás