+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
2019. május 26. vasárnap, 09:55
A Magyar Nemzet számai szerint a Fidesz győzelme mellett a DK és Momentum nagyot ment itthon, az LMP kiesett. Ausztriában a Strache-videó hatására bezuhant a Szabadságpárt, erősödött Kurz kancellár; Szlovákiában kiestek a magyar pártok; Németországban taroltak a Zöldek és bukott az AfD. Az Egyesült Királyságban nagyot nyert Farage, buktak a konzervatívok, Franciaországban Le Pen verheti Macront. Percről percre!

Hogy mi az az EP-választás? Itt tényleg mindent megtudsz róla.

CIKKÜNK GYAKRAN FRISSÜL, NYOMD MEG AZ F5-ÖT, ÉS LÁTNI FOGOD!

 

összesen: 167 db | 20 db/oldal

1 2 3 4 5 6 7 8 9

Techet Péter

Nem tört át nagyon a Lega
2019. május 26. 23:26

Tizenegykor végre az olaszoknál is bezártak a szavazóhelységek, már ideje volt, mert kaja sincs már a milánói Lega-központban. Az eredmények szerint Ausztria vagy Németország után itt sincs széljobbos áttörés. Igen, a Lega lesz az első párt, ez nem is volt kérdéses. A kérdés az volt, hogy a belügyminiszter pártja megugorja-e – esetleg nagyon megugorja-e – a harminc százalékos lélektani határt. Ez nem következett be: az exit-poll szerint, ami persze az olaszoknál nem szokott annyira pontos lenni,

 

a Lega huszonhét-huszonkilenc százalék között szerezhetett, azaz jóval a várakozásai (és ellenfeleinek félelmei) alatt.

 

A második helyrre jöhettek fel a balközép Demokraták, ezzel az ellenzék vezető ereje megelőzte az Öt Csillagot. A Demokraták az exit-pollok szerint huszonegy-huszonhárom százalék között hoztak, az Öt Csillag pár százalékkal lemaradva áll mögöttük a harmadik helyen. Berlusconi izgulhat, hogy meglesz-e a tíz százaléka: az exit poll kilenc és tizenegy közé mérte, míg a neofasiszta Olaszország Fivérei párt megugrotta a küszöböt öt és hét közötti eredménnyel.

Az összesített részvételi adatok még nincsenek meg, de az eddigi számok alapján 37 százalék körülire saccolja a brit sajtó a részvételt, ami egy kicsivel több, mint a 2014-es. Eszerint nem nagyon vette el a kedvüket az, hogy már csak pár hónapra választanak EP-képviselőket – már ha összejön a kilépés október végéig. Sokakat nyilván pont a brexit befejezése vagy épp megakadályozása motiválhatott a szavazásra. (Erről meg is kérdeztük őket, itt nézheted vissza.)

Bukovics Martin

Tóth Bertalan MSZP-pártelnök/listavezető magyarázza az egymandátumos bizonyítványt. Vagyis dehogyis teszi: arról beszél inkább, hogy az EP.-választáson számos helyen legyőzte az ellenzéki összefogás a Fideszt. Az MSZP elnöksége ezért nem is mond le: a cél az, hogy az őszi önkormányzati választáson minél több helyen legyőzzék a Fideszt. Mint mondta, nincs bennük harag a többi ellenzéki párt felé, azt remélik, hogy a gyümölcs majd őszre beérik. Jávor Benedek arról beszélt: bár itthon nem ez látszik, de Európában lényegében a baloldal és a zöldek erősödtek meg.

 

Fekő Ádám

Ez itt az a sor, amit még Fekete-Győr András beszéde sem akasztott meg. Utoljára szerintem a Sziget nagyszínpadánál álltam ennyit sorba piáért. 

 

 

A miniszterelnök éppen a Bálnánál értékeli az EP-választások eredményét. Orbán kitért arra, hogy a teljes nemzet – tehát a határon túliak érdekeit is – képviselni fogják Brüsszelben (valójában főleg Strasbourgban).

Orbán szerint a választók azzal bízták meg őket, hogy állítsák meg a bevándorlást, védjék meg a nemzetek Európáját és a keresztény kultúrát, ők pedig ezt is fogják tenni.

A miniszterelnök szerint a magyarok azt is jelezték, hogy Brüsszelben változásra van szükség, olyan vezetőkre, akik tisztelik Európa kétezer éves keresztény kultúráját, és akik meg akarják állítani a bevándorlást.

Ezután nagyon hamisan elénekelték a fideszes politikusok a Himnuszt.

Illés Gergő

Cseh Katalin után megszólaltattuk a Momentum-lista második helyezettjét, a kisebb meglepetésre bejutó Donáth Annát is, aki szerint a Momentumnak mostantól négyszer annyit kell dolgoznia, mint eddig ahhoz, hogy kormányt lehessen váltani.

 

„Ez az eredmény csak egy lépcsőfok, ettől még narancs színű az ország” – mondta a politikus lapunknak.

 

De ami még ennél is fontosabb: Donáth Anna megvalósítaná gyerekkori álmát – amiről még egy hete beszélt nekünk –, vagyis utazna egy kukásautó hátulján!

A briteknél annyira nem érdekel senkit az EP-választás, hogy a pártok nem is csináltak eredményvárókat. Egyetlen központi rendezvény van a londoni városházán, oda viszont csak azokat a bennfenteseket engedték be, akik regisztráltak azon az oldalon, amit még az ajtónálló beengedőemberek sem ismertek, nem ám mi (pedig mi három napig gugliztuk). Ehhez képest a kormányinfóra bejutni gyerekjáték, szóval az ilyen európai megoldásaikkal tényleg húzzanak csak el az EU-ból – ez volt az első gondolatom, miután az ajtónállóval lefolytatott második tízperces vitakört is föladtam.

És mennyivel jobb volt ezen bosszankodni, mint az időközben befutott magyar eredményeken: hogy tulajdonképpen a DK és a Momementum együttes szereplésével olyan, mintha lenne egy 25 százalékos SZDSZ, és megint lesz alapja a Gyurcsánnyal való riogatásnak. Ezek után nehéz eldönteni, hogy hazamenni érdemes-e, vagy itt maradni brexitföldön.

Bukovics Martin

A Brexit Párt Victoria Streeten lévő pártközpontja akkora pártközpont, hogy semmi sem utal arra, hogy ott bármi is van: se tábla, se csengő, se égő villany. A Labour HQ pár házszámmal arrébb annyival nyújt többet, hogy a biztonsági őr elmondta, épp tanácskozik az elnökség a harmadik emeleten, szóval se ki, se be. A tanácskozás helyszíne a lenti képen a jobboldali épület. London belvárosát egyébként semennyire se rázta meg se az EP-választás, sem az eredmények, a város sokkal inkább ég a Charlton Athletic vs Sunderland meccs lázában.

 

A magas röptű gondolatokat egy erre járó férfi osztotta meg a Mi Hazánk pártirodája előtt. Dúró Dóra úgy kommentálta az esetet, hogy végülis az állampolgári szólásszabadságba tartozik ez a megszólalás. Más mi hazánkosok azt kezdték el találgatni, hogy talán egy elkeseredett LMP-s lehet a tettes.

A Mi Hazánk bukása azonban most még nem fog bekövetkezni, ugyanis Dúró Dóra szerint az adatok 99,9 százalékos feldolgozottsága mellett a párt 3,33 százalékkal zárta a 2019-es EP-választást.

Kulcsár Árpád

Az exit pollok szerint bejutott az Európai Parlamentbe az RMDSZ, de listavezető Winkler Gyula azért óvatosan nyilatkozott az Azonnalinak Azért megkérdeztük arról, hogy mennyiben segített Orbán Viktor robothangja a kampányban, és hogyan terveznek visszacsábítani az őket cserbenhagyó értelmiséget.

Petróczi Rafael

A Mi Hazánk központi irodájában már elég biztosra veszik, hogy meglesz nekik a 3 százalék. 

Szakács András

Holnaptól az LMP és az MSZP-P politikusainál csak a közvélemény-kutatók és politológusok fognak jobban izzadni a médiában. Várhatóan páran most hasból mondani fognak pár „megoldást” a mai este nem várt eredményeire, mert kínosan hallgatni mégsem lehet élő adásban. Valódi válaszokat azonban csak hetek múlva fogunk kapni.

Az elmúlt hónapokban nem csak a közvélemény-kutatók, de az elemzők, politikai kommentátorok, politikai kommunikációs szakemberek is elsiklottak a felett, hogy a kiszivárgott eredmények szerint az LMP és az MSZP-P brutálisan gyenge, a Momentum és a DK elképesztően jó kampányt nyomhatott. Nem csak azt lesz érdemes megnézni, hogy mit és hogyan mértek rosszul a kutatók, hanem azt is, hogy miért működött úgy a Momentum és a DK kampánya, hogy végül csak a választás napján érte be a munkájuk gyümölcse.

 

Pintér Bence

Jávor Benedek állást keres
2019. május 26. 22:41

Az Index megkérdezte Jávor Benedeket, aki eddig a Párbeszéd EP-képviselője volt, hogy mi következik most.

 

„Állást keresek”

 

– válaszolta az MSZP-P listájának negyedik helyén lévő politikus, mivel a pártszövetség a jelenleg ismert adatok szerint egy képviselőt küldhet az Európai Parlamentbe.

Hutter Marianna

Három százalék körüli eredményt érhetett el a párt, ezért a vezetőség az eredetileg meghirdetettnél korábban tartott sajtótájékoztatót, hogy bejelentsék: lemondanak. Részletek itt

Illés Gergő

Rengeteget beszéltünk már tagállami eredményekről, de arról, hogy hogy fog kinézni a 751 tagú Európai Parlament az EP-választás után, még nem annyira.

 

 

Pedig az Európai Parlament hivatalos oldala folyamatosan teszi közzé a hivatalos becsléseket a parlamenti patkóról, 22:01-es adatok alapján így néznek ki a pártcsaládok:

  • Az Európai Néppárt maradt a legerősebb pártcsalád 177 mandátummal
  • Őket továbbra is a Szocialisták és Demokraták (S&D) frakciója követi 147 képviselői hellyel
  • A harmadik helyet átvette az ALDE helyére alapítani kívánt liberális-progresszív Macron-frakció, azt találgatják, ennek Európai Reneszánsz lesz a neve. Ők 101 helyet várhatnak.
  • A jelenlegi felhozatalból a negyedikek a Zöldek/Európai Szabad Szövetség 70 mandátummal
  • Mögöttük a szélsőjobbos frakciók vívnak szoros harcot, 60 hellyel az Európai Konzervatívok és Reformisták (ECR),
  • 57 hellyel a Le Pen-féle Nemzetek és Szabadság Európája (ENF),
  • 56 hellyel pedig a Farage-féle Szabadság és Közvetlen Demokrácia Európája (EFDD) állnak. 
  • 42 mandátumot szerez csupán a radikális baloldali GUE/NGL frakció.

Fontos azonban megjegyezni, hogy az EP hivatalos adatai még nem számolnak a frakciókon belüli mozgással, többek között a Salvini által alapítandó szélsőjobbos szuperfrakció sincs még benne a becslésben. A pártcsoportok tehát a jobboldalon valószínűleg jelentősen át fognak alakulni. 

Szerintem azóta nem láttam még ennyi könnytől csillogót szemet politikai rendezvényen, mikor Orbán Viktor 2006-ban lement kezet fogni a nyugdíjas nénikkel egy miskolci kampányeseményen. Kicsit fura is lesz kimenni az utcára, a kampányvárón kívüli univerzumban ugyanis még mindig a Fidesz nyerte magát hülyére. 

Fekő Ádám

A valószínűleg nagyot nyerő Momentum már biztosan EP-képviselővé vált listavezetőjével beszélgettünk az első kiszivárgott eredmények után.

Szakács András

Szinte minden európai országból szivárognak napok óta az exit pollok. Magyarországon azonban évek óta se híre, se hamva ennek a fajta közvélemény-kutatásnak, de ennek két oka is van. Egyrészt ez a fajta módszer igen költséges, nagy emberi erőforrást igényel, az kérdezőbiztosoknak személyesen kell felkeresniük a szavazóköröket és ott kitöltetniük a felmérést a kijövő választókkal ezres nagyságrendben. 

Másrészt ezeket a pollokat leginkább egy -gy médium szokta megrendelni, hogy a hírversenyt megnyerve minél hamarabb, mindenki előtt beszámolhasson a választási eredményekről.

 

Magyarországon pedig pont a média az, ami olyan mértékű forráshiánnyal küzd, hogy elvétve engedhet meg magának ennél olcsóbb kutatásokat is. Rendszerint a pártok szoktak átcsúsztatni nekik egy-egy mérést.

 

A választások estéjén azonban nem fűződik érdeke a pártoknak ahhoz, hogy ilyet készítsenek, nekik elegendőek a konkrét eredmények is a nap végén, nem vesztegetik a pénzüket exit pollokra.

Stúdióban Ülő Szakértő

összesen: 167 db | 20 db/oldal

1 2 3 4 5 6 7 8 9
comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Sokan mondjuk nem voltak, de legalább csináltattak maguknak Trianont éltető pólókat. Volt trianonozás, román himnusz és kulturális műsor is. Videóriport!

A brit titkosszolgálatok már régóta a kínai kapcsolatok újraértékelését szorgalmazzák, de Nagy-Britannia sok szempontból együttműködik az országgal, így kényes a helyzet.

Nem ez az első eset, hogy rátámadtak az iszlám vallást betiltani akaró Stram Kurs vezetőjére, Rasmus Paludanra.

Eddig mi kérdeztünk, most viszont a ti koronavírus-járvánnyal kapcsolatos instagramos kérdéseitekre válaszolnak a politikusok.

Karácsonyék szerint rengeteg pénzt vonnak el jövőre a fővárostól, ezért mielőtt leül a kormánnyal, meg akarja várni a június 10-re esedékes belügyminiszteri egyeztetést az önkormányzati szövetségekkel.

Jó hír: már nem kell sem negatív koronavírus-teszt, sem pedig kéthetes karantén akkor, ha Csehországba, Szlovákiába vagy Ausztriába utazunk.

Ugyan sajnos három krónikus beteg ismét elhunyt, de összesen 2245 fő meggyógyult.

A hét kérdése

Egy etnikailag sokszínűbb Nagy-Magyarországban a politikai térkép is egészen más lenne, mint most. Hogy mennyire, arról csináltunk egy szavazást!

Azért ide elnéznénk

Még ha online is, de június 5. és 6. között a Rosalia borfesztivál keretében lesznek élő interjúk borászokkal, művészekkel és a gasztronómia képviselőivel.

Saját kézzel lehet levendulát szedni a kevélyhelyi levendulamezőn. Aki kipróbálná, június 5. és 14. között teheti
meg Pilisborosjenő mellett!

DrMáriás festményeit Győrfi Pálról, a nyugalomhipnózis nagymesteréről, vagy Müller Cecíliáról, Baby Yoda megmentőjéről június 6-tól nézheted meg Szentendrén.

Mi fog történni az albérletpiaccal a koronavírus-járvány miatt kibontakozó gazdasági válság hatására? Június 9.

Ipari stílusű bútorok, munkavédelmi plakátok és sok más június 13-án.

Ezt is szerettétek

Járvány utáni munkaerőpiaci körkép a Helyzetben.

Sepsiszentgyörgy polgármestere, Antal Árpád szerint nem igaz, hogy a székelyek még nem értek meg az önállóságra. Podcast!

Mi áll Klaus Johannis román államelnök magyarellenes kirohanása mögött? Podcast.

Akár az egészségügynek, akár a gazdaságnak akarnak kedvezni a politikusok, katasztrofális következményekbe futnak bele.

Fogadják el a munkavállalók, hogy a közelgő válság miatt komoly áldozatokat kell hozniuk az állásukért – legalábbis az Iparkamara elnöke, Parragh László szerint. De mit szólnak ehhez a szakszervezetek?

Sok felvidéki városba a magyar polgármesterek hívták be a megszálló csehszlovák katonákat. Itt a Trianon 100 podcast harmadik része.

És a koronavírus-járvány, vagy az azt követő válság kezelése lehet majd a 2022-es kampány fő témája? Böcskei Balázs és Mráz Ágoston Sámuel a Helyzetben!

Twitter megosztás Google+ megosztás