+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
2019. május 26. vasárnap, 09:55
A Magyar Nemzet számai szerint a Fidesz győzelme mellett a DK és Momentum nagyot ment itthon, az LMP kiesett. Ausztriában a Strache-videó hatására bezuhant a Szabadságpárt, erősödött Kurz kancellár; Szlovákiában kiestek a magyar pártok; Németországban taroltak a Zöldek és bukott az AfD. Az Egyesült Királyságban nagyot nyert Farage, buktak a konzervatívok, Franciaországban Le Pen verheti Macront. Percről percre!

Hogy mi az az EP-választás? Itt tényleg mindent megtudsz róla.

CIKKÜNK GYAKRAN FRISSÜL, NYOMD MEG AZ F5-ÖT, ÉS LÁTNI FOGOD!

 

összesen: 167 db | 20 db/oldal

1 2 3 4 5 6 7 8 9

Techet Péter

Köszöntsük az olasz választókat, de persze minden más európait is Giorgio Gaber, a mára sajnos elhunyt olasz Cseh Tamás keserédes dalával a választásokról, a demokráciáról. A választás számára „egy nagyon szép nap, majdnem tavaszias hangulat”, mert „ilyenkor még az utca is kicsit tisztább”, és „valamiért az eső sem esik”. És tényleg: a tegnapi, még jégesőt is hozó viharos milánói idő után a vasárnap eddig száraz.

Az olaszoknak van még jó tizenkét órájuk szavazni. Az urnák csak este tizenegykor zárnak, a déli körzetekben vélhetően – mint mindig – elhúzódik a zárás. Ez kihat az összes európai országra is, mert hivatalosan csak akkor lehet eredményekről beszélni, ha mindenütt Európában befejeződött a választás. Hajrá Olaszország!

 

Miután mégse léptek ki egyelőre a britek az EU-ból, náluk is kellett EP-választást tartani, amire persze senki nem számított. De volt-e értelme szavazni, és mit javasolnának a többi európainak, ők hogyan szavazzanak? Kit kellene felvenni a helyükre az EU-ba a brexit után? Csináltunk erről egy videót Londonban.

 

Ahogy a választásokkor szokásos, a politikusok szeretnék minél nagyobb nyilvánosság előtt szavazni. Íme néhány helyszín a teljesség igénye nélkül, ahol össze lehet futni a magyar politikai élet sztárjaival!

+ A magyar Underwood-házaspár, a DK-elnök Gyurcsány Ferenc és a párt EP-listavezetője, Dobrev Klára a második kerületben fognak szavazni egy általános iskolában. A lista második helyén szereplő Molnár Csaba egy tizenkettedik kerületi általános iskolában fog.

+ Ami a jobbikosokat illeti, a listavezető Gyöngyösi Márton egy nagykovácsi általános iskolában fog voksolni, a második helyezett Balczó Zoltán pedig egy budajenőiben. Sneider Tamás Jobbik elnök pedig egy hatvani általános iskolába megy majd.

+ Az LMP listavezetője, Vágó Gábor egy második kerületi gimnáziumban fog voksolni, a második helyezett Demeter Márta, a párt társelnöke pedig egy tizennegyedik kerületi kollégiumban. Az LMP másik társelnöke, Keresztes László Lóránt pedig egy pécsi óvodában.

+ A mi hazánkos Toroczkai László az ásotthalmi közösségi házban fog szavazni, Dúró Dóra és férje, Novák Előd pedig egy budaörsi általános iskolában.

Ugyan azt a Fidesz nem szokta nagy dobra verni, mikor szavaz Orbán Viktor, de a tavalyi országgyűlési választáskor a XII. kerületi lakóhelyéhez közeli Zugligeti Általános Iskolában voksolt már hét óra előtt. Ami a határon túlt illeti, az RMDSZ elnöke, Kelemen Hunor Csíkkarcfalván fog szavazni, a párt többi politikusáról pedig itt lehet megnézni, merre voksolnak.

Bukovics Martin

Jó reggelt Londonból! Bár a britek közül már mindenki leszavazott csütörtökön az EP-képviselőre, aki látta ennek értelmét a brexitfolyamat kellős közepén, Londonban egy árva EP-választási plakát sincs. Sehol semmi: mintha ez az egész csak egy olyan párhuzamos valóságban létezne, amibe akkor jut át az ember, ha vesz magának 3.20 fontért egy Guardiant. Az egész EP-választásosdinak mindössze annyi nyoma maradt, hogy a Baker Street környékén még lehetett látni pár útbaigazító táblát, miszerint ha követjük őket, polling stationhöz érkezünk. De ennyi. Este, reméljük, lesz azért valami a pártok eredményváróin!

Hutter Marianna

Kik azok, akik 8 008 739-en vannak?
2019. május 26. 10:20
Hát a magyar EP-választáson szavazásra jogosultak száma!

 

Közülük 7 873 125 fő belföldi szavazókörökben szavazhat, 20 290 fő külképviseleteken, míg 115 324 fő levélben teheti ezt. 

Összeomló honlap, kígyózó sorok az urnák előtt – nem volt éppen a legzökkenőmentesebb a tavalyi országgyűlési választás lebonyolítása. Ezért az Azonnali rákérdezett a Nemzeti Választási Irodánál (NVI), idén is kell-e hasonló izgalmakra számítani.

 

„A Nemzeti Választási Iroda (NVI) értékelése szerint a választási szakapparátus felkészült az EP-választások sikeres lebonyolítására”

 

– állították. Hogy ez valóban így lesz-e, ma kiderül.

Jó reggelt! Ma választ Európa, de ez semmit nem változtat azon, hogy ma is legalább 20 Karácsony Gergelynek, 15 Nigel Farage-nak, 10 Orbán Viktornak és 1 Németh Szilárdnak elegendő full english breakfastet lehet benyomni egy átlagos londoni hotelben némi felárért cserébe. Onnan lehet tudni, ki a helyi, hogy bátran vetet magának a babból is. Brexiters breakfast nincs :(((

 

összesen: 167 db | 20 db/oldal

1 2 3 4 5 6 7 8 9
comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Ez még nem dőlt el, mert attól függ, milyen kimenetellel járnak a most beindult folyamatok. Horváth Csaba Barnabás nézi végig a lehetséges visszatekintéseket.

A magyar származású üzletember davosi beszédében azt állította, a Facebook azon dolgozik, hogy idén újraválasszák Donald Trumpot.

A német nemzetiségi listáról bejutott parlamenti képviselő, Ritter Imre mélyen hallgat.

Olga Ljubimova óriási aranyköpéseket felejtett a régi blogján: baromira nem értem a művészfilmeket, nem akarom megnézni a Mona Lisát, a British Museum időpazarlás volt, a Louvre-ba soha nem is mennék.

További gesztusokat tenne a spanyol kormány a katalánok felé. Nem véletlenül, hiszen tőlük függ a parlamenti többség.

A hétvégi olasz tartományi választások majd megmutatják: újjáépülés, vagy végleges leépülés következik-e.

Az európai labdarúgó bajnokságok első osztályainak bevételi listáján Magyarország befért a legjobb húszba, a bevételi források eloszlásában Kazahsztánhoz hasonlítunk.

A hét kérdése

A két zöldpárt már az összefogásvitában is ugyanott áll, egybe kell-e tehát olvadniuk? Ez a hét kérdése az Azonnalin!

Azért ide elnéznénk

Mit tettek a világ vezetői, hogy megfékezzék a klímaváltozást? Erre keresik a választ a MagNet Közösségi Házban január 24-én pénteken. Filmvetítés után szakértők beszélgetnek!

Beszélgetés, britpop DJ, pezsgő. Január 31-én, mikor máskor?

Erről a Fidesz is gyakran beszél, de ez most más lesz. Jakab András jogász és Gyurgyák János történész adnak elő február 12-én.

Kiállítás Jankovics Marcell ismert és kevésbé ismert műveiből: animációktól Trianon-rajzokig. Február 2-ig a Műcsarnokban.

Politikai aspektusok a cseh és a szlovák művészetben 1989 után. Izgi kiállítás Pozsonyban egészen február 23-ig.

Ezt is szerettétek

Szerintünk az újságírókat korlátozó új szabályok nem felelnek meg az alkotmány követelményeinek, úgyhogy bepereltük az Országgyűlés Hivatalát és magát Kövért is.

Mikor lesz tárgyalás és ítélet? Mi lesz, ha nyerünk? Hogy néz ki egyáltalán egy kereset a házelnök ellen? Elmondjuk a perünk kulisszatitkait!

Eddig is csak egy-két helyen szabadott videózni a parlamentben, de mostantól még kevesebb helyen lehet, és még hangfelvételt készíteni se szabad szinte sehol a Házban.

Digital Health Summit, a digitális egészségügyi megoldásokon dolgozó szakemberek, fejlesztők, befektetők és az egészségügyi intézményvezetők fóruma.

Twitter megosztás Google+ megosztás