+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
2019. május 26. vasárnap, 09:55
A Magyar Nemzet számai szerint a Fidesz győzelme mellett a DK és Momentum nagyot ment itthon, az LMP kiesett. Ausztriában a Strache-videó hatására bezuhant a Szabadságpárt, erősödött Kurz kancellár; Szlovákiában kiestek a magyar pártok; Németországban taroltak a Zöldek és bukott az AfD. Az Egyesült Királyságban nagyot nyert Farage, buktak a konzervatívok, Franciaországban Le Pen verheti Macront. Percről percre!

Hogy mi az az EP-választás? Itt tényleg mindent megtudsz róla.

CIKKÜNK GYAKRAN FRISSÜL, NYOMD MEG AZ F5-ÖT, ÉS LÁTNI FOGOD!

 

összesen: 167 db | 20 db/oldal

1 2 3 4 5 6 7 8 9

Bukovics Martin

Ha valaki van olyan hülye, mint én, hogy Londonban automatikusan a nagykövetségre megy szavazni, azt ott csak eligazítják azért.

 

 

Nincsenek illúzióim, a választók döntő többségére semmi hatással nincsenek ma már a programok, de azért hasznos tudni, hogy amúgy valójában ki mit képvisel. Hogy mondjuk ki vezetné be az eurót, ki mire akarná használni az európai hadsereget, ki és hogyan képzelné el az EU mélyítését, vagy hogy mi az a téma, amiben amúgy mindenki egyetért, a Fidesztől a DK-ig. És ki tudja, ez a táblázat néhány még hezitáló olvasónknak segíthet is a döntésben.

 

JELMAGYARÁZAT, EGYBEN HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ: A ZÖLD PIPA AZT JELENTI, HOGY AZ ADOTT PÁRT TÁMOGATJA A TÉMÁT, A PIROS X AZT, HOGY ELLENZI, A SZÜRKE PONT PEDIG AZT, HOGY SEMLEGES A KÉRDÉSBEN. EZ UTÓBBI VAGY AZT JELÖLI, HOGY AZ ADOTT TÉMÁBAN A PÁRT KÖZTES, FELEMÁS ÁLLÁSPONTOT FOGLAL EL, ANNAK EGY RÉSZÉT TÁMOGATJA, MÁS RÉSZÉT ELLENZI, VAGY AZT, HOGY NINCSEN VÉLEMÉNYE A TÉMÁBAN, NEM FOGLALKOZIK AZZAL.

Az idei EP-választáson is több szavazatszámláló bizottsági delegáltja lesz a Fidesznek (14 894), mint a többi pártnak összesen (11 992) – derül ki a Nemzeti Választási Iroda összesítéséből. Az öt évvel ezelőtti adatokhoz képest azt látni: érdemben a DK tudta növelni a delegáltjai számát (1266-ról 2848-ra), míg a Jobbik küldötteinek száma majd a felére esett vissza (5467-ről 2878-ra).

Stúdióban Ülő Szakértő

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség szemmel láthatóan kissé kétségbeesetten próbál mozgosítani:

 

 

A déli adatokban az látszik, hogy Kovászna (az egyik székely) megye a második legrosszabbul teljesítő az országban Vaslui megye után. Ez nagyon rossz hír lehet az RMDSZ-nek. Másrészt jelenleg Romániában országosan 15 százalékos a részvételi arány.

Olaszország öt választási régióra van felosztva, az arányosan elosztandó mandátumokért itt versenyeznek a pártok, számos esetben egyes pártokat majdnem minden régióban ugyanaz a politikus vezet: például Berlusconi áll az összes Rómától északra fekvő régió Forza Italia-listáinak élén.

Nézzük, kik is indulnak, és mi a céljuk a választáson! Milyen eredménnyel lennének az egyes olasz pártok elégedettek? Olvasd el a cikkünket róla!

 

Bukovics Martin

Londonban a tavaly áprilisi 9000 helyett mindössze 1728 magyar állampolgár jelezte, hogy szavazna az EP-választáson, vagyis eszerint sok angliai magyar már leszavazott inkább csütörtökön a brit listákra, a hétvégét pedig nem azzal tölti, hogy bejusson valahogy London legturistásabb részére, a Westminster-apátsággal szembeni Methodist Central Hallba.

Az Azonnali megtudta: 11 óráig (ez otthon már 12 óra) a londoni magyarok egyharmada leszavazott. Rendkívüli esemény, baleset eddig nem volt, hacsak nem vesszük annak a rendkívül jó időjárást. A UK-ben a főváros mellett Manchesterben és Edinburghban lehet szavazni.

 

 

Minden választáskor előjön a végső érv, miszerint „nincs kire szavazni, hát milyen már ez a választék!?” Odáig sajna még nem jutottunk el, hogy összeurópai listákra, vagy más tagállamok pártjaira lehessen szavazni az EP-választáson, de legalább már van egy teszt, ami az összes tagállam pártjainak ígéreteit összesítve megmutatja neked, hogy – ha már a saját országodban nincs ilyen – melyik külföldi párt az, amelyik a legközelebb áll hozzád. Magyarul is elérhető a teszt, és kábé 5-6 perc alatt ki lehet tölteni.

Nekem egészen Észtországig kéne emigrálnom, ha a szívem szerint akarnék szavazni, ugyanis az észt Reformpárt jött ki. Most már csak azért is figyelni fogok rájuk, szóval ígérem, este beszámolok az eredményeikről!

Petróczi Rafael

11 óráig a választásra jogosultak 17,16 százaléka járult az urnák elé. A magyar EP-választások történetében ez rekordnak számít: ebben az időpontban a legmagasabb részvételi arány 2009-ben volt, akkor 11 óráig a választók 13,77 százaléka szavazott. A jóval nagyobb érdeklődésre számot tartó tavalyi országgyűlési választáson 23,23 százalék szavazott 11 óráig. 

 

RÉSZVÉTELI ARÁNYOK A MAGYAR EP-VÁLASZTÁSOKON A POLITICAL CAPITAL GRAFIKONJÁN

 

A kérdés persze, hogy ez kinek kedvez. Tavaly az ellenzék befürdött ezzel, azt hitte, a napközbeni részvételi adatok az ő szavazóiknak köszönhető, majd az első beérkező eredmények már alacsony feldolgozottság mellett is megmutatták: a kormánypártok tudtak hatékonyan mozgósítani mindenekelőtt vidéken. A történelem most megismétli önmagát?

Ha ezt most nem is tudjuk még eldönteni, annyi bizonyos: ha ez a részvételi tendencia folytatódik, akkor idén rekordot fog dönteni az EP-választási részvétel Magyarországon. A Political Capital becslése szerint, ha tartós marad ez a részvételi kedv, akkor a nap végére elérhetjük a 42,6 százalékos részvételi arányt.

Stúdióban Ülő Szakértő

Az Olaszországtól délre található kis szigetországban lényegében kétpártrendszer van: az S&D frakcióban ülő Munkáspárt küzd meg a néppárti Nacionalista Párttal. Most az előbbiek örülhetnek, hiszen nagyon úgy tűnik, hogy

 

Málta szolgáltatja majd az idei EP-választás legnagyobb arányú szocialista győzelmét, a Munkáspárt akár 4 mandátumot is elvihet az országnak járó 6-ból,

 

a maradék kettőt a jobboldal hozhatja, tudósít a Malta Today. Joseph Muscat miniszterelnök 55 százalékos munkáspárti győzelemmel számol, ez a valaha volt legnagyobb győzelem a párt számára. A Nacionalista Párt mélyponton van, csupán 37 százalékot kaphatnak, a maradék a kisebb pártok között oszlik el. Clyde Puli, a nacionalisták főtitkára azt is megerősítette, hogy ellenfelüknek biztosan meglesz a négy EP-mandátum.

 

Máltán egy párt sikerességének kulcsát a másik párthoz viszonyított szavazatszám különbsége határozza meg. A mostani választáson pedig a Munkáspárt 45 000-el több szavazatot zsebelt be a jobboldalnál, ami nem kis fegyvertény a 460 ezres lakosságú szigetországban.

Szakács András

Nincs elveszett szavazat
2019. május 26. 11:45

Sokszor felmerül, hogy nincs értelme nem a győztes pártra, vagy a bejutási küszöböt el nem érő pártokra szavazni, mert csak elveszik a szavazat. Egyesek szerint olyan ez, mintha nem is szavaztál volna, és semmi hatást nem érhetsz el a szavazatoddal, ezért értelmetlen voksolni. Ez azonban nem igaz. Itt megírtam kicsit részletesebben, hogy miért nem.

A Fidesz-ellenzék vita három percben két, a Rákóczi téren söröző úrtól. Egyikőjük szereti az Orsós Viktort, mert olyan tudálékos, a másik viszont csak azt tudja, hogy Orbánra nem szavazna. Ők biztosan szavaznak. És te?

 

Először legyőzzük Európát, mielőtt bezárjuk – áll az olasz Il Foglio napilap hétvégi számának címlapján, populista politikusok szájába adva a mondást. A címlap egyben kihajtható poszterként is funkcionál. Amennyire ki lehet venni, Marine Le Pen, Orbán Viktor és Matteo Salvini van a karikatúrán. Akinek nem tetszik e három politikus, annak csak meg kell fordítania az oldalt, és máris jön egy EU-zászló különféle csillagocskákkal. Az Il Foglióról írtam már az Azonnalin: ez egy nagyon érdekes, jobboldali, berlusconista, iszlámellenes, cionista, de a jelenlegi római kormánnyal szemben felettébb kritikus napilap.

 

Petróczi Rafael

Macsó dolog marad-e EP-szavazni?
2019. május 26. 11:25

Egy érdekes adat: az EP-választást Magyarországon a férfiak dominálják, méghozzá egyre növekvő mértékben. Amíg az első magyar EP-választáson a szavazók 62 százaléka volt férfi, és 38 százaléka csupán nő, addig a szebbik nem aránya 2014-re 19 százalékra esett vissza.

 

A MAGYAR EURÓPAI PARLAMENTI VÁLASZTÁSOKON SZAVAZÓK NEMEK SZERINTI ARÁNYA

 

Ezzel szemben például Ausztriában az utóbbi két EP-választáson 40 százalékot meghaladó volt a női szavazók aránya, míg Franciaországban ez már 1999 óta így van. A magyarhoz hasonló tendenciát mutatnak a velünk együtt 2004-ben az EU-hoz csatlakozott litvánok, ahol 2004-ben még a szavazók 38 százaléka volt nő, tíz évvel később már csak 9 százalékuk. 

Vajon efelé tart Magyarország is? 

 

Bukovics Martin

Strache is EP-képviselő lehet
2019. május 26. 11:16

Az osztrák szélsőjobb kampányt indított: az FPÖ szavazói írják rá Strache nevét külön is a szavazólapra, így bejuttatva az Európai Parlamentbe az FPÖ listájának szimbolikus 42. helyén álló expártelnök-exalkancellárt.

Ausztriában ilyet lehet, mi több: még figyelembe is veszik a listás helyek elosztásakor. Az EP-választáson a pártlistán való előresorolódáshoz mindössze 5 százalék a küszöb, azaz ha HC Strache nevét – és másét nem – minden huszadik FPÖ-szavazó ráírja a szavazólapra az FPÖ mellé, akkor a volt pártelnök automatikusan az FPÖ-lista élére kerülne, ezáltal mandátumot nyerne. Ehhez persze az kell, hogy más, az FPÖ-listán szereplő politikusokat a párt szavazói 5 százaléknál kisebb arányban preferáljanak, ugyanis a szavazás során az 5 százaléknál nagyobb arányú preferenciális szavazatokat kapott jelöltek a szavazataránynak megfelelő sorrendben kerülnek a listára.

Az már persze Strache döntése, hogy felveszi-e az EP-mandátumot, ha lesz annyi FPÖ-s rajongója, aki az ő nevét írja oda a voksa mellé.

Techet Péter

Mindjárt indulok a magyar konzulátusra, körbenézni, mi van arrafelé. Mivel közel fekszik a belvároshoz, eleve útba esik. Most még kávézom egy bárban Milanó egyetemi városában, hozzá ferro di cavallot eszem, kiváló tésztaminőség, minden lekvár nélkül, ami azért van benne, szintén perfetto lenne. A rádióban pedig meghallottam egy rég elfeledett dalt, Toto Cutugno számát még 1990-ből. Mivel aktuális – talán ezért játszotta a rádió is – hallgassátok ti is.

Cutugno olasz énekes az 1990-es euróviziós dalfesztiválra egy nagyon politikai dallal jelentkezett be, amely az EU 1992-es alapítását üdvözölte – jóval megelőzve Bajnaiék mozgalmának nevét – az „Együtt 1992” címen. „Érted, határok nélküli asszony; érted, ugyanazon zászló alatt; én és te, egyazon ég alatt, ugyanazon ég alatt; együtt, egyesülj, egyesülj, Európa”. Majd: „Európa nincs messze, itt van egy olasz dal nektek“

1992-ban jött létre az Európai Unió, Olaszország pedig az egyik legelkötelezettebb társadalom volt. Azóta történt sok minden, a mai választásokon már az is siker, ha az EU-ellenes Lega nem kúszik nagyon harminc százalék felé, a balközép és liberális erők pedig legalább a szavazatok egynegyedét azért elhozzák. De ezt este majd meglátjuk a város másik felén fekvö Lega-székházban. Ciao a tutti!

 

 

Petróczi Rafael

Meglepetést okozhat a Mi Hazánk?
2019. május 26. 11:00

Nem beszélünk róla sokat, de a Mi Hazánk sem megkerülhetetlen ezen a választáson. A közvélemény-kutatók között abban egyetértés van, hogy Toroczkai tavaly augusztusban bejegyzett pártja aligha esélyes még csak egy EP-mandátumra is, ám egy meglepően jó eredményt még így is hozhatnak.

A Mi Hazánk ugyanis egy radikális rendszerellenes párt, a szónak legalábbis abban az értelmében, hogy a mind témáiban, mind hangvételében a hajdanvolt Jobbikot idéző párt a jelenlegi pártrendszert szeretné derékba törni. Erről szól – az ő szóhasználatuk szerint – a Fidesszel és az egyesült liberális baloldal szemben képzendő harmadik pólus üzenete. Ez kísérteties hasonlóságot mutat a 2009-es Jobbik ígéretével.

És ahogy tíz éve az akkori jobbikos, úgy 

 

könnyen lehet, hogy a mostani Mi Hazánk-szavazók sem szívesen mondták el a közvélemény-kutatásokat végző kérdezőbiztosnak, hogy erre – a mainstream álláspont szerint – vállalhatatlan, cigányozó, antiszemita, szibériai bérrabtartást és kémiai kasztrálást emlegető pártra szavaznak.

 

A közvélemény-kutatók az ilyesfajta elhallgatást ugyan tudják súlyozással némileg korrigálni, ám látni kell azt is, hogy a Mi Hazánk fel vagy fel nem vállalásáról eddig nem állt rendelkezésünkre semmilyen empirikus adat, így az elhallgatás mértékét is nehéz becsülni. Arról nem is beszélve, hogy mindezidáig arról sem lehetett valós tudásunk, hogy Toroczkaiék valójában mekkora sikerrel szipkázhattak el szavazókat a radikális múltjának teljesen hátat fordító Jobbiktól. Az biztos, hogy az 56 ezer lájkolóval rendelkező Mi Hazánk a facebookos hirdetéseiben mindenekelőtt a jobbikos szavazókra mozdult rá, ami teljesen logikus is a részükről. 

Az Azonnali természetesen ott lesz a Mi Hazánk eredményváróján is, és frissen szállítja majd a híreket onnan.

Stúdióban Ülő Szakértő

Szakács András

Sokan szavaztak reggel, de kik?
2019. május 26. 10:45

Magasak lettek a reggeli részvételi adatok, kezdhetnek izgulni az ellenzéki pártok. 2018-ig a közbeszédben úgy bölcselkedtek, hogy a magas részvétel az ellenzéknek kedvez. Tavaly azonban megdőlt ez az elmélet, és a magas részvétel a kormánypártoknak hozott szavazatokat. Bár kevesen hitték ezt még akkor reggel, és örülni kezdtek az ellenzéki áttörésnek, valójában egyértelmű volt a helyzet. A választások előtt ugyanis már a közvélemény-kutatások is jelezték, hogy – bár ez nem ütötte meg a média és a közvélemény ingerküszöbét – a Fidesz lecserélte a szavazóbázisát, és a kisebb települések lakosságára építkezik. Ők pedig inkább a nap korábbi szakaszában szeretnek szavazni. Most megint megismétlődni látszik a forgatókönyv, hiszen a Fidesz azóta is a kisebb településeken előket célozza erősen a kampányával, onnan várhatnak rengeteg szavazatot.

összesen: 167 db | 20 db/oldal

1 2 3 4 5 6 7 8 9
comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A Smer korábbi miniszterelnöke, Peter Pellegrini bejelentette: megvan az elegendő aláírás, így megkezdik az új pártjának, a Hlas-SD-nek a bejegyzését. De mi a célja az új párttal?

Guttenbergnek 2011-ben kellett lemondania, mert kiderült: jogi doktori dolgozatának jelentős része plágium. Azóta egy brit egyetemen doktorit szerzett megint.

Illetve az „udvarias embereknek”, ahogyan a köznyelvben a Krímet is megszálló, felségjelzés nélküli csapatokat is hívták.

Bármennyire is meglepően hangzik ez így elsőre, évtizedes vízitúrás tapasztalatokra épül!

2022-ben minden egyéni körzetben közös jelöltet akarnak állítani, országosan pedig egyetlen közös programmal vágnának neki a választásoknak.

Az IT-szektor emigrációval fenyeget, ha tovább folytatódik az erőszak, de már az orvosok is beálltak tüntetni. Mutatjuk, mi történt éjjel Belaruszban.

Kristálytiszta érvelés: dolgozni nem dolgoznak, így van idejük lázadozni, korzózni az utcán.

A hét kérdése

Nem csak a Balatonnál magasabbak a szokottnál az árak, a horvát sajtó a dalmáciai árakon háborog. Szavazz: te fizetnél 1000 forintot érte?

Azért ide elnéznénk

Láttál már hullócsillagot? És mikroszkópon át? Vagy fogtad már kézbe az anyagát? Most kipróbálhatod mindezt a Svábhegyi Csillagvizsgálóban augusztus 11-e és 13-a között.

Végre minden kiderül,
amit csak Budapest legelegánsabb sugárútjáról tudni lehet, avagy séta az Andrássy úton az Oktogontól a Ligetig augusztus 15-én.

Ingyenes fesztivál
borokkal és ételekkel
Egerben az Érsekkertnél augusztus 20-23. között.

Hogyan telnek egy állatkert lakóinak éjszakái? Kiderül Pécsett augusztus 28-29. között!

Nézd meg az esti fényeket a libegőről! Budapesttől kezdve Eplényen át egészen Sástóig összesen hat helyszínen
várnak augusztus 29-én.

Ezt is szerettétek

Mi köze a belarusz diktátornak az oroszokhoz? Miért belarusz, miért nem Fehéroroszország?

Mit szól ahhoz Pacher Tibor, a tudóscsapat vezetője, hogy Magyarország is beszállt az űrversenybe? Podcast!

Mi lesz a jogállamisághoz kötött kifizetésekkel? Jó-e nekünk az EU által közösen vállalt hitel? Akkor most győzött Orbán Brüsszelben az EU-csúcson, vagy lebőgött?

Kulturáltabb szórakozónegyeddé válik-e a Belső-Erzsébetváros, vagy valóban keresztet lehet vetni az ottani éjszakai életre? Riport és interjúk a bulinegyedből. Podcast!

Miért tüntetnek a Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatói és oktatói? Mit mond a megválasztott, de a kormány által kinevezett rektor? És a politika? Körbejártuk.

Vajon a francia helyhatósági választásokon meglepő győzelmeket arató zöldeket meddig repítheti a siker?

A sugárzástól nem kell félnünk, nem úgy a környezeti károktól és a privátszféránk szűkülésétől.

Twitter megosztás Google+ megosztás