+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
2019. május 26. vasárnap, 09:55
A Magyar Nemzet számai szerint a Fidesz győzelme mellett a DK és Momentum nagyot ment itthon, az LMP kiesett. Ausztriában a Strache-videó hatására bezuhant a Szabadságpárt, erősödött Kurz kancellár; Szlovákiában kiestek a magyar pártok; Németországban taroltak a Zöldek és bukott az AfD. Az Egyesült Királyságban nagyot nyert Farage, buktak a konzervatívok, Franciaországban Le Pen verheti Macront. Percről percre!

Hogy mi az az EP-választás? Itt tényleg mindent megtudsz róla.

CIKKÜNK GYAKRAN FRISSÜL, NYOMD MEG AZ F5-ÖT, ÉS LÁTNI FOGOD!

 

összesen: 167 db | 20 db/oldal

1 2 3 4 5 6 7 8 9

A Kétfarkúaknál a korai időpont ellenére már jó a hangulat, készül a chilis bab. Ingyen sör van és még Soros-pénz is!

 

A Mérce élő tudósítása szerint Cipruson már közép-európai idő szerint délután ötkor urnazárás volt, az Európai Unió leginkább keleten fekvő országában hat képviselői hely sorsáról dönthettek vasárnap, itt – ahogy a 2004-es csatlakozás óta mindig – a Cybc exit poll tudósítása szerint a jobboldali Demokratikus Gyűlés (DISY) győzött 32 százalékos eredménnyel.

Szorosan mögöttük a radikális baloldali Dolgozók Haladó Pártja (AKEL) végzett 26 százalékos eredménnyel. A középbalos Mozgalom a Szociáldemokráciáért (EDEK) a voksok 10 százalékát kapta. A szintén baloldali Demokrata Párt (DIKO) 12 százalékot szerzett. A szélsőjobboldali nacionalista Népi Nemzeti Front 9 százalékot szerzett, a zöldpárti Környezetvédő Mozgalom – Állampolgári Szövetség (KOSK/SP) pedig 3 százalékra számíthat.

Luxemburgból is megjöttek az első felmérések: a Jean Claude Juncker-féle Keresztényszociális Párt kettő képviselőt küldhet majd az EP-be, a szociáldemokraták, a zöldek, a liberálisok és a nemzeti-konzervatívok egyet.

Pintér Bence

Továbbra is magas a részvétel Magyarországon is, idén délután öt órakor a választópolgárok 37 százaléka szavazott. 2014-ben ilyenkor 24, 2009-ben 30 százalék szavazott. 2009-ben összesen szavaztak 36,28 százaléknyian, így ezt az eredményt is beállította már az idei választás.

Szakács András

Csehország már túl van a választási lázon, miközben a voksolás rendhagyó módon kétnapos. Idén ugyanis péntek és szombat lehetett leadni a voksokat, ráadásul nem is egész nap, szombaton csak délután kettő óráig lehetett szavazni. A csehországi magyarok tehát a cseh választási láz elülte után mehettek szavazni a magyar nagykövetségre. Tumultusról nem lehetett beszélni a nagykövetségen, pár perc alatt le lehetett tudni magát a szavazást.

Ugyanakkor lehet, hogy a következő választáson ez már másképp lesz. 2017-ben ugyanis Csehországban bővült a magyar bevándorlók száma a legnagyobb arányban, közel 30 százalékkal. A szavazatok leadását egyes prágai magyarok természetesen csehesen ünnepelték meg, egy korsó sörrel a nagykövetségtől nem messze található Břevnov Monasteryben.

 

 

Stúdióban Ülő Szakértő

Illés Gergő

„Büszke vagyok Szlovákiára! Mindenkinek köszönöm, hogy szavazott. Megmutattuk, hogy nekünk is fontos Európa jövője. Úgy tűnik, az Európai Parlamentben Európa-párti erők fognak minket képviselni. A félelem terjesztése sohasem lesz megoldás a problémákra” – írja Facebook-oldalán Zuzana Čaputová, a szlovák EP-választásokat megnyerő Progresszív Szlovákia párt politikusa, egyben északi szomszédunk leendő elnöke. 

Persze hivatalos végeredmény még sehol – így a választásokat tegnap tartó Szlovákiában – sincs, ugyanakkor, mint arról az Azonnali is beszámolt, a Denník N újsághoz kiszivárgott adatok szerint Čaputová joggal örülhet. Ennél kevésébé lehetnek boldogak a magyar pártok, a Bugár-féle Híd bőven, az MKP pedig hajszálnyival csúszott le a bejutásról.

Pintér Bence

„Tisztelt Választóim! Az eredménytől függetlenül szeretnék megköszönni minden, az MKP-ra leadott szavazatot és személyemre leadott preferenciaszavazatot. Megyünk tovább az utunkon – együtt!” – írta a Facebookon a szlovákiai magyar párt, az MKP EP-listavezetője.

 

Hatalmasat tarolt az osztrák választáson Sebastian Kurz pártja, a Szabadságpárt bezuhant. A Zöldek pedig mindenki meglepetésére tíz százalék felett szerepeltek. A részletekért ide kattintsatok!

 

Bukovics Martin

Egy Bayswater metrómegálló melletti pubban a tévén épp a BBC Europe correspondentje (!) tájékoztatja a brit lakosságot arról, hogy Europe is szavaz. Franciaországi szavazóköröket mutogattak, hozzátéve, hogy ők már csütörtökön leszavaztak, és hogy a migráció egy fontos topic a kontinensen. Valamelyik országban megkérdeztek pár háziasszonyt is a piacon, akik elmondták a BBC kamerájának a helyzet komolyságához mérten, hogy nem tudják, kire szavazzanak. Csak mi néztük a tévét, a helyiek a pár perces EP-választási blokk után, a gyilkosságra kapták csak fel a fejüket.

 

A kiszivárgott szlovák exit poll a bejutási küszöb körülre hozta a szlovákiai magyar MKP-t, míg az alapján tudni lehetett, hogy a Híd-Most kiesik az EP-ből.

Most Bugár Béla, az utóbbi alakulat elnöke írt Facebookon köszönetet a rájuk szavazóknak, amiben azt írta:

 

„Sajnálom, hogy a szlovákiai magyaroknak nem lesz képviseletük,

 

és hogy Nagy József a Híd európai parlamenti képviselője nem folytathatja az elkezdett munkát a kisebbségi jogok terén. Azért sajnálatos, mert ezt senki sem teszi meg majd helyettünk.”

A Parameter.sk is arról ír, hogy az MKP eredményét felfelé kerekítették, úgy jött ki az az öt százalék.

Triesztben és Padovaban elvétve lehetett látni egy-egy plakákot: az egykori osztrák kikötővárosban a Berlusconi-féle Forza Italia egy-egy megszaggatott plakátja lógott itt-ott, Padovaban pedig az egy százalék alatti eredményre esélyes, a görög sztálinistákkal az Európai Balpártból is már kiszorult Olasz Kommunista Párt plakátjait lehetett főleg az egyetem környékén látni, a főtéren pedig – venetói zászlóval az olasz helyett – a Legának volt egyetlen egy plakátja.

Milánóban a helyzet még egyértelműbb: az egész városban egyetlen plakátot se láttam, pedig több negyedében is megfordultam.

Ezzel szemben viszont mindhárom város teli van az olasz katolikus egyház plakátjaival, amelyben – Jézusom, ha ezt a a KDNP megtudja! – nem más, mint a szolidaritás és a felebaráti szeretet mellett kampányol. Hanyatló Nyugat! „Van egy ország…” – áll mindegyik plakáton öles betűkkel, és alatta különféle szociális programokat dicsér a katolikus egyház. Menekültek, egyedülálló anyák, betegek, idősek, munkások, hajléktalanok, fogyatékosok melletti szolidaritásra hív fel ezzel az olasz katolikus egyház – csupa olyan csoport mellett állva tehát ki, akik ellen a magyar kormány általában védeni szokta a „kereszténységet”.

Ehhez vesznek fel védőöltözetet a nyíregyházi Vasvári Pál Gimnáziumban kialakított 47-es szavazókör mozgóurnás szavazatszámláló bizottságának tagjai Jávor Pál főápoló segítségével az MTI fotóján:

 

Hutter Marianna

Orbán Viktor szuperdinamikusan fejlődő szülőfalujában idén is jól sikerült a mozgosítás: míg a 15.00-s adatok szerint országosan 30,52 százalék a részvétel, Budapesten pedig 36,89,

 

addig Felcsúton 41,59 százalék.

 

A mostani kampányba ugyanis majd' minden ellenzéki párt keményen beleállt. Emiatt a választás ezen pillanatában könnyen elképzelhető, hogy az ellenzéknek is sikerült mozgósítania. Elemzésem itt.

Hutter Marianna

Lassan kezdődnek az eredményvárók
2019. május 26. 16:00

Ahogy lassacskán közeleg az urnazárás, úgy szépen lassan elkezdődnek a pártok eredményváró rendezvényei is. Na de ki hol várja a szavazók ítéletét?

 

+ A Fidesz-KDNP ezúttal is a Bálnában fogja megtudni, mekkora győzelmet arat

+ Az MSZP-Párbeszéd a Villányi úti Konferenciaközpontban lesz

+ A DK a Radisson Blue Béke Hotelben fog izgulni 

+ A Momentum a Dürer Rendezvényházban lesz

+ Az LMP a Fortuna hajón tudja meg, átbukik-e az öt százalékon

+ A Mi Hazánk nyolcadik kerületi központi irodájában várakozik

+ A Munkáspárt az újpesti székházában lesz

+ A Kétfarkú Kutya Párt a zuglói irodájában várja, sikerül-e a 21 helyre 23 képviselőt kijuttatniuk

+ A Jobbiknak információink szerint nem lesz eredményvárója, ők sajtótájékoztatót tartanak az eredményről a képviselői irodaházban késő este

+ A felvidéki MKP eredményvárót nem, viszont május 27-én 13:00 órakor sajtótájékoztatót tart a saját székházában az EP-választásról

Olvasónktól kaptuk a fotót a budapesti román nagykövetség előtti sorról. Azt írta, egy órát kellett nagyjából sorbaállni a szavazáshoz. Többségében románok szavaztak, de találkozott több erdélyi magyarral is. (Hogy az erdélyi magyarok hogyan, milyen listákra szavazhatnak, azt itt magyaráztuk el.)

 

Kulcsár Árpád

Nagyon magas a részvételi arány Romániában 16:00 órakor: már 31,29%-os, ami, ha megnézzük az öt évvel ezelőtti 18,41 százalékot, brutális arány. 

Az RDMSZ-nek nem jó hír ez: a jelentős magyar lakosságú megyék közül Kovászna megyében (27,26%) a részvétel országosan a hatodik legalacsonyabb, de Máramaros (28,40%), Maros (30,56%), Hargita (30,78%), Beszterce-Naszód (31,23%) megyékben sem éri el az országos átlagot. 

Itt van egy jó ábra az egészről.

összesen: 167 db | 20 db/oldal

1 2 3 4 5 6 7 8 9
comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Egész Európában egyedülálló módon korlátozásokkal engedik vissza a nézőket hétvégén a magyar stadionokba, így összejött az, amiről élő ember nem hitte, hogy összejöhet!

Mármint azután, hogy a felek közös menetrendben állapodtak meg az ukrán nyelvtörvény miatt kialakult konfliktus rendezésére.

A 21. kerületi önkormányzat szerint míg a kormány a világ egyik leghatékonyabb védekezését mutatta fel a koronavírussal szemben, addig Karácsony politikája olyannyira diktatórikus, hogy az még Demszky idején is elképzelhetetlen volt.

Könnyen lehet, hogy a kívánt spórolás helyett az egész egy felesleges ráfizetés lesz. Elmagyarázzuk, hogy miért.

Miért fontos, hogy kié ez a pozíció? Elmondjuk ezt is.

A miniszterelnök nincs oda a 750 milliárd eurós uniós mentőcsomag ötletétől se, a közös hiteltől „berzenkedik”, a pénzek elosztása szerinte „abszurd és perverz”.

Noha a horvát belügyminisztérium továbbra se engedélyezné a tengerparti városnak a magyar időkben használt trikolórt, a baloldali többségű közgyűlés egy trükkel megkerülte Zágrábot.

A hét kérdése

Hiába vagyunk EU-tagok, a járvány előtti határforgalmat először nem valamelyik uniós szomszéddal, hanem a nem EU-tag Szerbiával állítottuk vissza. Mi ennek az oka? Szavazz!

Azért ide elnéznénk

Június 2-án, a Magyar Szociológiai Társaság által szervezett, online beszélgetésen szakértők próbálják feltárni a vidék-város közti, sokrétű egyenlőtlenség hátterét.

A Republikon Intézet június 2-i, online konferenciáján, ha nem is élőben, csak az otthoni kamerák előtt, de leül egymással vitázni a Fidesz és az ellenzék.

Még ha online is, de június 5. és 6. között a Rosalia borfesztivál keretében lesznek élő interjúk borászokkal, művészekkel és a gasztronómia képviselőivel.

Saját kézzel lehet levendulát szedni a kevélyhelyi levendulamezőn. Aki kipróbálná, június 5. és 14. között teheti
meg Pilisborosjenő mellett!

DrMáriás festményeit Győrfi Pálról, a nyugalomhipnózis nagymesteréről, vagy Müller Cecíliáról, Baby Yoda megmentőjéről június 6-tól nézheted meg Szentendrén.

Ezt is szerettétek

Sepsiszentgyörgy polgármestere, Antal Árpád szerint nem igaz, hogy a székelyek még nem értek meg az önállóságra. Podcast!

Mi áll Klaus Johannis román államelnök magyarellenes kirohanása mögött? Podcast.

Akár az egészségügynek, akár a gazdaságnak akarnak kedvezni a politikusok, katasztrofális következményekbe futnak bele.

Fogadják el a munkavállalók, hogy a közelgő válság miatt komoly áldozatokat kell hozniuk az állásukért – legalábbis az Iparkamara elnöke, Parragh László szerint. De mit szólnak ehhez a szakszervezetek?

Sok felvidéki városba a magyar polgármesterek hívták be a megszálló csehszlovák katonákat. Itt a Trianon 100 podcast harmadik része.

És a koronavírus-járvány, vagy az azt követő válság kezelése lehet majd a 2022-es kampány fő témája? Böcskei Balázs és Mráz Ágoston Sámuel a Helyzetben!

Hogyan élik meg a koronavírus-járványt a különböző generációk? Kiknek a legnehezebb most, és miért jött elő a nyugdíjasbashing?

Twitter megosztás Google+ megosztás