+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
2019. május 26. vasárnap, 09:55
A Magyar Nemzet számai szerint a Fidesz győzelme mellett a DK és Momentum nagyot ment itthon, az LMP kiesett. Ausztriában a Strache-videó hatására bezuhant a Szabadságpárt, erősödött Kurz kancellár; Szlovákiában kiestek a magyar pártok; Németországban taroltak a Zöldek és bukott az AfD. Az Egyesült Királyságban nagyot nyert Farage, buktak a konzervatívok, Franciaországban Le Pen verheti Macront. Percről percre!

Hogy mi az az EP-választás? Itt tényleg mindent megtudsz róla.

CIKKÜNK GYAKRAN FRISSÜL, NYOMD MEG AZ F5-ÖT, ÉS LÁTNI FOGOD!

 

összesen: 167 db | 20 db/oldal

1 2 3 4 5 6 7 8 9

Bukovics Martin

Viszlát, la revedere, goodbye, ciao
2019. május 27. 01:27

Hát ez most ennyi volt, a közvetítést lezárjuk, köszönjük a figyelmet, óriási öröm ennyi és ilyen jó olvasóknak írni.

Akit még mindig aktívan foglalkoztat az EU jövője, olvassa továbbra is gyakran az Azonnalit, most pedig még ezt a három cikket.

+ Ésik Sándor gyorselemzése: Orbán ne örüljön annyira.

+ Manfred Weber lényegében kirakta a Fideszt a Néppártból.

+ Hiába nyerte szét magát Sebastian Kurz Ausztriában az EP-választáson, a Strache-videó miatti osztrák kormányválság is napirenden van, a szocdem SPÖ pedig pár sör után közölte a választás éjszakáján: már nem csak Kurz, hanem a komplett osztrák kormány ellen benyújtják a bizalmatlansági indítványukat. Szóval hétfő délután óriási buli várható Bécsben!

Jó éjszakát! És ne felejtsétek: hétfő reggel jön is a Reggeli fekete!

Techet Péter

Salvini elfelejtette Orbánt
2019. május 27. 00:58

„Holnap korán kelnek a híveink, ezért előrehoztuk a sajtótájekoztatót. Mi egy felelős erő vagyunk” – kezdte sajtótájékoztatóját Matteo Salvini 00:53-kor, majd elfelejtette megdicsérni Orbán Viktort: „Mi vagyunk Dél-Olaszország első pártja is. Ahogy Le Pen a franciaké, és Farage a briteké. Le Pen, Farage megmutatta, változik Európa. Mi hárman megváltoztatjuk Európát.” Bejelentette, hogy nem szakít az Öt Csillaggal, marad a kormány, nem lesznek előrehozott választások, mint sokan várták: „Holnaptól visszatérünk a kormányzati munkához, sok még a teendő: csökkenteni kell az adókat, növelni kell a családtámogatást. Ez a kormány feladata, ezt kell továbbvinni!” Gratulál a belga, holland és osztrák eredményekhez is. Orbánt még mindig nem említi.

Salvini nem sokat beszél az összjobbos EP-frakcióról, a Lega polgármestereinek feladatait ismerteti inkább. Na, végre megemliti a magyarokat: „Új Európa született ma a franciák, németek, finnek, svédek, magyarok, lengyelek döntésével. Egy olyan Európa, amely a munkán alapul."

Ezt követően pedig felállt, és elment, kérdezni nem lehetett tőle.

Még nem jött ki az összes eredmény Nagy-Britanniából, de egyelőre minden (átlagosan 6-8 képviselős) körzetben az első két-három helyet elvitte a Brexit Párt – legalábbis Londonon kívül, mert ott a liberális demokraták nyertek. A Brexit Párt azt ígéri, hogy megcsinálják a brexitet, de a hogyan-kérdésre általában csak a WTO a válasz. Az eddigiek alapján 15 EP-képviselőjük már biztosan lesz, ami már most több, mint amennyi a UKIP-nak volt az előző ciklusban. És még nincs minden összeszámolva (eddigi eredmények itt). Mindenesetre magukhoz képest még mindig a liberális demokraták nyerték a legnagyobbat: az eddigi állás szerint tíz EP-képviselőt küldhetnek Brüsszelbe/Strasbourgba, miközben eddig csak egy volt nekik.

Techet Péter

Salvini a bűvös számra vár
2019. május 27. 00:49

Egy másik felmérés szerint, ami a La7 magántévén jelent meg, a Lega 33 százalékon áll, a Demokrata Párt 21-en, az Öt Csillag csak 19-en, Berlusconiék pedig 8 százalékon. Salvini azért vár annyit a sajtótájékoztatójával, mert biztos akar lenni abban, hogy megvan neki a 30 százalék feletti eredmény. A RAI köztévé szerint viszont nincs meg a Legának a 30 százalék. Elvileg 10 perc múlva most már tényleg a sajtó elé lép.

 

A román Központi Választási Iroda helyi idő szerint éjjel egy után elkezdte közzétenni első eredményeit. Ami szembetűnő, az RMDSZ nagy valószínűséggel megnyugodhat, ugyanis 68 százalékos feldolgozottságnál 6,9 százalékuk van. Ez nagyon nagy eredmény, ugyanis a kampánystábban és a pártban mindvégig hatalmas bizonytalanság volt tapasztalható az est folyamán, az exit poll ugyanis csak 5,4 százalékot mért nekik, és 3 százalékos hibahatárral dolgozott. Így valószínű a Szövetség megnyugodhat, még akkor is, ha a nagyvárosokban és Bukarestben még hátravan a számlálás java.

Ami meg szembetűnő: az USR és a PLUS választási szövetsége sem fog húsz százalék fölött szerepelni, hiába mutatta azt a poll, jelenleg 17,1 százalékon vannak (igaz, rajtuk még valamennyit dobni fognak a diaszpórából beérkező szavazatok). Nagy valószínűség szerint a Nemzeti Liberális Párt (PNL) nyeri a választást, nekik 28,1 százalékot mérnek, a Szociáldemokrata Párt (PSD) 25,3-mal másodiknak futott be, és az USR–PLUS választási szövetség lett ugye a harmadik. A Victor Ponta exminiszterelnök által összegrundolt Pro Romania párt 6,7, a Traian Băsescu volt államfő által alapított Népi Mozgalom Pártja 5,2 százalékon áll (ez azért sovány eredmény, még kibukhatnak). 

Az este nagy vesztese a Liberálisok és Demokraták Szövetsége (ALDE), akiket most már nyugodt szívvel dobhatnak ki az európai ALDE-ból, hiszen jelenleg 4,4 százalékon állnak, és szinte esélytelenek az EP-be való bejutásra. 

Míg Magyarországon az EP-választás után Fidesz ellenzéke egyértelműen két (baloldali-)liberális párt, a DK és a Momentum lett összesen 25 százalék körüli eredménnyel, a német (jobboldali-)liberális Szabad Demokraták elég szépen elhasaltak: 5,5 százalékot hoztak össze, miközben rendre 10 százalék környékén mérték őket a közvélemény-kutatók. „Hahahahaha” – kommentálta az eredményt Techet Péter. Apró fun fact: az FDP EP-listáját vezető Nicola Beer anno Orbán mellett lobbizott az EP-ben a Sargentini-jelentés elfogadásakor. 

 

Fekő Ádám

Momentum: Okoskodás > Buli
2019. május 27. 00:41

A Momentum tagsága jól láthatóan jobban szeret cigizni és okoskodni, mint bebaszva táncolni, úgyhogy most el is búcsúzok szeretettel, köszi!

 

Az előzetes eredmények szerint szorosan, de az élen végez az észt párt, amire egy ideális EU-ban szavaznom kéne (hogy ez hogy jött ki, arra itt a magyarázat). Az élen ott azt jelenti, hogy 21,7 százalék. 

Elég nagy szkepszissel fogadták a szerkesztőségi tagok a délutáni írásomat, amiben azt bizonygattam, hogy a 15 óra magasságában látható szokatlanul magas részvételi adatok nem feltétlenül csak a Fidesznek kedvezhetnek. Az állításom ugyanis az volt, hogy ezen a választáson nem csupán a kormánypártoknak, hanem az ellenzék sok szereplőjének is volt olyan karakteres üzenete, ami az adott pártok szavazóbázisát mozgósíthatta.

Ebben a megállapításomban magam is elbizonytalanodtam akkor, amikor Reiner Roland grafikonjaiból kiderült, hogy elsősorban nem az ellenzéki, hanem a fideszes körzetekben emelkedett nagyobb arányban a választási részvétel.

Nos, az élet igazolta, hogy nem minden fekete-fehér. Való igaz, ahogy arra számítani lehetett, a Fidesz – mint szinte 2010 óta mindig – most is verhetetlen mozgósításban. Azonban, ha a teljes ellenzék összességében nem is tudott a kormányhoz hasonló mozgósítást produkálni, annak egyes pártjai, név szerint a DK és a Momentum igenis képes volt erre. 

És hogy miért? Miért tudott pont ez a két ellenzéki párt ilyen jól mozgósítani, míg az LMP és az MSZP-P nem? Szakács András szerint azért, mert a DK és a Momentum mert kockáztatni, és mondani valami markánsat Európáról. Ráadásul az ő kampányukban az üzenetek mögött nem a pártokat láthattuk, hanem a személyeket, Dobrev Klárát és Cseh Katalint.

Kelet-Angliában három helyet húzott be a Brexit Párt (de mondjuk hasonlóképp erős volt a UKIP is eddig a körzetben), a látványosabb győzelem a brexit megakadályozását hirdető liberális demokratáké, akiknek eddig egy helyet sem sikerült behúzniuk itt, most viszont két mandátumot is visznek. Londonban is két helyet visznek a libdemek (a legutóbbi EP-ciklusban nem volt nekik egy se), miközben a konzervatívok egyet se, pedig az előző ciklusban két, viszonylag ismert MEP-jük is volt. A Labour és a Brexit Párt 2-2, a Zöldek egy helyet nyertek a brit fővárosban. 

Techet Péter

Salvini az ablakból ordibál
2019. május 27. 00:11

Még mindig itt vagyok Milánóban a Lega buliján, arra várunk, hogy végre lejöjjön az újságírókhoz Salvini, aki még mindig fent tárgyal a híveivel. Illetve nem. Most éppen tűzijátékot lő ki az ablakon. Előtte mar kiordibálta, hogy „énekeljünk”, illetve azt is, hogy „mit isztok?”. Az egyik munkatársa pedig azt tudatta a lent gyülekező újságírókkal, hogy nagyapa lett. A tűzijátékozás után elvileg már tényleg jön a sajtótájékoztató.

Pál Benedek

A szavazatok nagy többségét a két legnagyobb politikai erő a kormányzó PiS és az ellenzéki Európai Koalíció vitte el most vasárnap Lengyelországban. Ezek alapján a korábban töredezett és hektikus lengyel pártrendszer láthatóan tovább tömbösödik.

A PiS számára jó jel, hogy egy korrupciós és egyéb politikai botrányokkal teli félév után eddigi legjobb választási eredményét tudta elérni. Az ellenzék viszont hiába stabilizálta helyzetét a pár évvel ezelőtti mélypont után, számukra azonban mégis komoly intő jel a vereség. Ha jobb eredményt akarnak elérni az őszi parlamenti választásokon akkor muszáj lesz valami hozzáadott értéket találni az összefogás tömeghatásán és a már korábban bejáratott politikusaikon kívül. Kérdéses továbbá, hogy a visszatérését egyre nyíltabban tervezgető Donald Tusk személye tud-e majd lendületet adni az ellenzéki Koalíciónak.

A Wiosna a vártnál viszonylag rosszabb eredményt ért el. Robert Biedroń pártvezér viszont ezt is győzelemként értékelte, mivel a februári indulás után rögtön bejutottak az EP-be. Azt azért hozzá kell tenni, hogy az egykor jobb napokat látott liberális Nowoczesna sokkal ismeretlenebb arcokkal jobb eredményt tudott elérni 2015-ös első indulásakor. Az Onet kérdésére válaszolva azonban Biedroń továbbra is kizárta a Koalícióhoz való csatlakozást. Az, hogy a szélsőjobbos Konföderáció bejutott viszonylag meglepetés. A későbbiekben az lesz érdekes, hogy hogyan hat majd a PiS-re a nacionalista vonalat keményebben képviselő és a kormánypártot is hevesen támadó formáció.

További érdekesség a lengyel eredmények kapcsán, hogy a hírek szerint Beata Szydło volt miniszterelnök kapta a legtöbb szavazatot az összes jelölt közül.

Fekő Ádám

Ne legyünk perverzek!
2019. május 26. 23:55

Ezt Szél Bernadett mondta nekem, pedig csak arról kérdeztem a Momentum eredményváróján, hogy mit üzen a választáson csúnyán leszerepelt LMP etikai bizottságának. Részletek itt.

Igyekszem lassan túllépni a DK és a Momentum okozta sokkon, de nem könnyű, azért még ezt az egy posztot hadd szánjam rájuk. Arra leszek leginkább kíváncsi, hogy ezek után marad-e a DK az S&D frakcióban. A Macron-ALDE leendő liberális közös frakcióban ugyanis szívesen látnák őket – ezt maga Guy Verhofstadt lengette be az Azonnalinak – és nyilván még jobban örülnek nekik, ha négyen vannak kettő helyett. És ha előfordul az, hogy közös frakcióban kötnek ki Gyurcsányék és a XXI. századi csillogó szemű fiatalok, pláne ennyien, akkor mi lesz ebből? 

Itt leírtam. Azt is, miért nyert ekkorát a DK és a Momentum.

Techet Péter

Kávés: Hogy hívják Matteo magyar barátját?

Én: Orbán?

Kávés: Ő zárta le a török határt, ugye?

Én: A szerbet.

Kávés: Azt minek? :DDDDDDD

Pintér Bence

Hogy befolyásolja az eredmény az önkormányzati választásokat? Nem tudjuk, de Budapesten a Fidesz 41,17 százalékot szerzett, a DK 19,79-et, a Momentum 17,35-öt, az MSZP-P 9-et, az MKKP 3,83-at, az LMP 2,98-at. 

Azok után, hogy a Jobbik, az LMP és az MSZP beleállt a földbe, tuti, hogy már hétfőtől elkezdődik az újraosztás az önkormányzati választásokra, nyilván a DK meg a Momentum többet fog követelni magának, lesz arcoskodás, könyöklés és minden. Márki-Zay Péter legyen a talpán, aki igazságot tesz majd a sok esélyes ellenzéki jelölt között!

A cseh politika egyébként személyes kedvencem, kicsit méltatlan is, hogy mindeddig egy szót nem ejtettünk arról, hogy mi is történt a csehországi EP-választásokon, ahol egyébként rekordrészvételt mértek, ez arrafelé 29 százalékot jelent.

Itt a liberális pártcsaládban ülő Andrej Babis pártja tudott győzni, habár jóval kisebb arányban, mint azt előzetesen várni lehetett: az ANO csupán a voksok 21,18 százalékát kapta, hat mandátumot nyertek el. Őket követi az Európai Konzervatívok és Reformisták csúcsjelöltje és pártja, a Polgári Demokrata Párt (ODS) 14,54 százalékkal és négy képviselővel.

13,95 százalékot kapott a fiatalok körében nagyon népszerű Kalózpárt, ez már csak három mandátumra volt elég. A liberális-konzervatív TOP09 és a lokalista STAN szövetsége 11,65 százalékot, és három mandátumot kapott. A szélsőjobbos SPD 9,14 százalékkal két mandátumot nyert el, hasonlóan a jobbközép Kereszténydemokrata Párthoz (KDU-ČSL), akik 7,24 százalékot kaptak. 

A cseh politika egyébként még azért is zseniális, mert ott még parlamenti erőnek számítanak az oldschool moszkovita kommunisták, egy mandátumot 6,94 százalékkal elnyert a Cseh- és Morvaország Kommunista Pártja (KSČM) is. Csúnyán leszerepeltek viszont a kisebbik kormánypárt szociáldemokraták, akik 3,95 százalékkal kiestek az EP-ből. (via iDnes.cz)

Pál Benedek

Lengyelország megint kettészakadt
2019. május 26. 23:30

Az Onet hírportál választási térképe szerint, a most vasárnapi választásokon is kijött Lengyelország klasszikus politikai-földrajzi megosztottsága. A lengyel politikában egy ideje már megszokott, hogy a míg nyugati vajdaságokban rendszerint a jobbközép-liberális Polgári Platform nyer, addig a keleti vajdaságokban a nacionalista-konzervatív Jog és Igazságosság. Ez a felosztás nemcsak a jelenlegi politikai viszonyokat tükrözi, de a két rész egybeesik Lengyelország XIX. századi felosztásával. A nyugati részek a Porosz Királyság részei voltak, a keletiek pedig Oroszország alá tartoztak.

 

összesen: 167 db | 20 db/oldal

1 2 3 4 5 6 7 8 9
comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

2018-ban, amikor az akkor még LMP-pártelnök épphogy csak elveszítette a választást, a Jobbik még 8,5 százalékot szerzett – most azonban szerintük már megérdemli Szél a Jobbik támogatását.

Az emberi jogi szervezet szerint Putyinék arra használták fel a korábbi döntésüket, ami elvette Navalnijtól ezt a státuszt, hogy e mögé bújva „megpróbálják meggyilkolni” a politikust.

Azonban Belaruszban nem lehet majd levélben szavazni, mert azzal Lukasenka szerint visszaélnének az amerikaiak és elpusztítanák az országát.

Két újságírólány is azzal vádolja Wolfgang Fellnert, az egyik legolvasottabb osztrák bulvárnapilap kiadóját, hogy szexuálisan molesztálta őket.

Az egyetem Neptun rendszeréből származó, angol nyelvű és külföldi hallgatóknak szánt levelek szerint a biztonságos vizsgázás egyetlen módja az oltás, ezért mindenkit buzdítanak az oltásra.

Egy momentumos politikus vetette fel a határrevíziót, pontosabban inkább egy területcserét Szlovákiával. A nógrádi Horváth Ferenc az Azonnalinak elmondta, miért akarja újra magyar kézben
tudni a somoskői várat.

Éjfél után ki lehet menni, ha nem találkozunk háromnál többen, de előtte este 10-től otthon kell maradni – hála két egymást ütő kijárási korlátozási szabálynak.

A hét kérdése

2022-ben még a választás előtt a parlament új államfőt fog megszavazni, aki ha akar, akár fontos ember is lehet majd. De ki legyen az? Van pár opció.

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Az első nyári hétvégén, június 5-én sörkóstolási és vásárlási lehetőség Budapesten és több vidéki helyszínen is.

Ezt is szerettétek

Magyarország egyik legkeresettebb színésze az Azonnalinak elmondta, mi a kelet-magyarországi identitás lényege, milyen az HBO-val dolgozni, de az is kiderül, mi van a Bödőcs Tibor könyvéből az ő főszereplésével készülő monodrámával. Podcast!

Németországban ősszel szövetségi választásokat tartanak, eldől, ki lesz Angela Merkel utódja. Kik azok, akik vállalnák a feladatot? Techet Péter és Bukovics Martin kielemezték. Podcast!

Letoha Tamás, a gyógyszerfejlesztéssel foglalkozó kutató koronavírussal kapcsolatos olvasói kérdésekre válaszol, és azt is elmondja, miért fél a biológiai háborútól.

A galériatulajdonos műgyűjtő elmondja, hogy a szobor a világ bármely részén múzeumi tárgy lehet a jövőben: a BLM-szobor jó értelemben provokál.

Eddigi bevételeik 10 százalékát keresik most meg, hiszen a szakmájukat konkrétan nem tudják gyakorolni. A Music Hungary Szövetség elnöke, Weyer Balázs a Helyzetben!

Hogyan lehet úgy szürreális műveket írni, ha a világ maga is egyre szürreálisabb? Veres Attila íróval erre kerestük a választ.

Renczes Ágoston, az Azonnali újságírója elmondja, miért lehet jobb vezető Matovič betonkatolikus menedzser utódja, és hogyan érintheti ez a felvidéki magyarságot.

Twitter megosztás Google+ megosztás