Bezuhant az AfD, taroltak a német Zöldek

Szerző: Techet Péter
2019.05.26. 18:12

Taroltak a Zöldek, óriásit buktak a szocdemek és a széljobbosok. Három viccpárti is bekerült Németországból.

Bezuhant az AfD, taroltak a német Zöldek

Ez a cikk az európai parlamenti választásról szóló percről percre tudósításunk része, amelyben vasárnap egész nap Budapest mellett Londonból, Milánóból és Kolozsvárról jelentkezünk! Ha tudni szeretnéd, hogy hogy dönt idén Európa, kattints ide!

 

Hat órakor zártak az szavazóhelyiségek Németországban. A német uniópártok tisztesen helytálltak, bár vesztettek 2017-es parlamenti választási eredményükhöz képest is, nem ugorták meg a harminc százalékot se: a CDU/CSU huszonhét százalékot kapott.

Óriási sikert értek el ezzel szemben a Zöldek: a párt húsz százalékot kapott. Ezzel az ökológiai párt öt százalékot vert a szocdemekre (SPD), akik törénelmük legrosszabb eredményét, alig tizenöt százalékot kaptak.

A CDU ugyanannyi képviselőt küld majd az Európai Parlamentbe, mint a Zöldek: mindketten huszonketten lesznek,

persze a CDU mellett ott van még hat CSU-s politikus is.

Bezuhant a szélsőjobboldal is:

az AfD a 2017-es parlamenti választásokon még majdnem tizennégy százalékot kapott, idén viszont összesen tíz százalékot szerzett.

A várakozások alatt szerepelt a Momentummal szövetséges, de Orbán Viktorral barátkozó liberális FDP, amely öt százalék felett szerzett valamivel. Majdnem két százalékot vesztettek a kommunisták (Die Linke).

Hatalmasat lépett előre a német viccpárt, amelynek az eddigi egy helyett három képviselője is lesz.

FENT A NAGY PÁRTOK, LENT A KICSIK. FORRÁS: ZDF

FOTÓ: Bündnis 90/ Die Grünen / Facebook

Techet Péter
Techet Péter az Azonnali főmunkatársa

Doktori jogból és történelemből, külpolitika érdeklődésből, Közép-Európa hobbiból. Münchentől New Yorkig sok helyen volt otthon. Többet élt Triesztben, mint a NER-ben.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek