Az LMP-s Kendernay János nem bánja, hogy mégsem a nagyot nyerő német zöldek listáján indult

Szerző: Hutter Marianna
2019.05.26. 20:30

Az LMP EP-listájának harmadik helyezettje úgy érzi, sikerült az első helyen álló párttársának, Vágó Gábornak Brüsszelbe jutnia.

Az LMP-s Kendernay János nem bánja, hogy mégsem a nagyot nyerő német zöldek listáján indult

Ez a cikk az európai parlamenti választásról szóló percről percre tudósításunk része, amelyben vasárnap egész nap Budapest mellett Londonból, Milánóból és Kolozsvárról jelentkezünk! Ha tudni szeretnéd, hogy hogy dönt idén Európa, kattints ide!

Egyáltalán nem bánja az LMP-s Kendernay János, hogy végül a hatalmas sikert arató német zöldek listája helyett a magyar pártén indult, mert bízik abban, hogy ők is jól szerepeltek – erről beszélt a politikus az Azonnalinak adott interjújában az LMP eredményváró rendezvényén vasárnap este azelőtt, hogy beérkeztek volna a hivatalos eredmények. A politikus egyébként a párt EP-listájának harmadik helyezettje, így ő egészen biztosan nem lesz EP-képviselő, miután a párt számára az is erősen kérdéses, a listavezető Vágó Gábor kijut-e. 

„Egy politikus számára nem az aktuális eredmény a legfontosabb, hanem sokkal inkább vannak számomra olyan távolabbi célkitűzések, amikhez az kell, hogy itthon legyek”.

Példának erre azt a célitűzést említette, hogy „ez a párt szignifikánsan erősebbé válhasson”.

Felvetésünkre, hogy ez eddig miért nem sikerült az LMP-nek, hiszen Európa-szerte egyébként a zöldek jelentősen erősödtek, úgy válaszolt: az LMP eddig nem feltétlenül tudott igazából egy zöldpárti identitást felvállalni, nagyon sok olyan eleme volt a párt politizálásának, ami inkább a protesztszavazókat húzta a pártra, akik viszont azóta „úgy tűnik, hogy eltávolodtak tőlünk”.

Hogy a pártnak mit kéne tanulnia a német zöldektől, arra úgy felelt: amikor a sikerről faggatta őket, azt mondták neki, hogy akkor tudtak kitörni a sikertelenségi spirálból, mikor az első kisebb sikerek elérték a pártot. „A pártban a sok szerepelési, bizonyítási erő nem arra forgácsolódott szét, hogy egymással küzdöttek a politikusok”.

Egyébként Kendernay úgy érzi, hogy az LMP a megfelelő programmal álltak elő, de „azt teljes mértékben el tudom fogadni, hogy egy választópolgár nem biztos, hogy tudja ilyen gyorsan követni a pártok regenerálódását.

„Valószínűleg ahhoz több idő kell, hogy a választóink egyrészt visszaadják felénk a bizalmat, elfogadják azt, hogy hiteles zöldek vagyunk. Az önkormányzati választásokat követően nyilván 2022 lesz a cél, addig bőven van időnk a szervezetet helyre tenni, a zöld identitásunkat stabilizálni”.

És hogy szerinte Vágó Gábornak sikerült-e kijutnia? 

„Én azt érzem, hogy sikerül” – válaszolta.

Végezetül a kérdésre, hogy ha ez mégsem jött össze, akkor kit terhel a felelősség a párton belül, úgy reagált: még nem beszélne felelősségvállalásról, hiszen az elmúlt években sok nem jól levezényelt stratégiát, politikát kellett helyre tenni, amire egy év nem volt elégséges. „Az elmúlt egy vére arra volt jó, hogy magunkra találtunk, szerintem jó irányt szabtunk, jó programot alkottunk”. Azért persze kudarc esetén Kendernay szerint gondolkozni kell azon, hogy milyen igazításokra lesz szükség, akár személyi, akár strukturális kérdésekben, amelyek segíthetik azt, hogy az LMP tovább menjen a zöld úton.

FOTÓ: Hutter Marianna / Azonnali

Hutter Marianna
Hutter Marianna az Azonnali újságírója

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek