+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Hutter Marianna
2019. május 26. vasárnap, 20:30
Az LMP EP-listájának harmadik helyezettje úgy érzi, sikerült az első helyen álló párttársának, Vágó Gábornak Brüsszelbe jutnia.

Ez a cikk az európai parlamenti választásról szóló percről percre tudósításunk része, amelyben vasárnap egész nap Budapest mellett Londonból, Milánóból és Kolozsvárról jelentkezünk! Ha tudni szeretnéd, hogy hogy dönt idén Európa, kattints ide!

 

Egyáltalán nem bánja az LMP-s Kendernay János, hogy végül a hatalmas sikert arató német zöldek listája helyett a magyar pártén indult, mert bízik abban, hogy ők is jól szerepeltek – erről beszélt a politikus az Azonnalinak adott interjújában az LMP eredményváró rendezvényén vasárnap este azelőtt, hogy beérkeztek volna a hivatalos eredmények. A politikus egyébként a párt EP-listájának harmadik helyezettje, így ő egészen biztosan nem lesz EP-képviselő, miután a párt számára az is erősen kérdéses, a listavezető Vágó Gábor kijut-e. 

 

„Egy politikus számára nem az aktuális eredmény a legfontosabb, hanem sokkal inkább vannak számomra olyan távolabbi célkitűzések, amikhez az kell, hogy itthon legyek”.

 

Példának erre azt a célitűzést említette, hogy „ez a párt szignifikánsan erősebbé válhasson”.

 

Felvetésünkre, hogy ez eddig miért nem sikerült az LMP-nek, hiszen Európa-szerte egyébként a zöldek jelentősen erősödtek, úgy válaszolt: az LMP eddig nem feltétlenül tudott igazából egy zöldpárti identitást felvállalni, nagyon sok olyan eleme volt a párt politizálásának, ami inkább a protesztszavazókat húzta a pártra, akik viszont azóta „úgy tűnik, hogy eltávolodtak tőlünk”.

 

Hogy a pártnak mit kéne tanulnia a német zöldektől, arra úgy felelt: amikor a sikerről faggatta őket, azt mondták neki, hogy akkor tudtak kitörni a sikertelenségi spirálból, mikor az első kisebb sikerek elérték a pártot. „A pártban a sok szerepelési, bizonyítási erő nem arra forgácsolódott szét, hogy egymással küzdöttek a politikusok”.

 

Egyébként Kendernay úgy érzi, hogy az LMP a megfelelő programmal álltak elő, de „azt teljes mértékben el tudom fogadni, hogy egy választópolgár nem biztos, hogy tudja ilyen gyorsan követni a pártok regenerálódását.

 

„Valószínűleg ahhoz több idő kell, hogy a választóink egyrészt visszaadják felénk a bizalmat, elfogadják azt, hogy hiteles zöldek vagyunk. Az önkormányzati választásokat követően nyilván 2022 lesz a cél, addig bőven van időnk a szervezetet helyre tenni, a zöld identitásunkat stabilizálni”.

 

És hogy szerinte Vágó Gábornak sikerült-e kijutnia? 

 

„Én azt érzem, hogy sikerül” – válaszolta.

 

Végezetül a kérdésre, hogy ha ez mégsem jött össze, akkor kit terhel a felelősség a párton belül, úgy reagált: még nem beszélne felelősségvállalásról, hiszen az elmúlt években sok nem jól levezényelt stratégiát, politikát kellett helyre tenni, amire egy év nem volt elégséges. „Az elmúlt egy vére arra volt jó, hogy magunkra találtunk, szerintem jó irányt szabtunk, jó programot alkottunk”. Azért persze kudarc esetén Kendernay szerint gondolkozni kell azon, hogy milyen igazításokra lesz szükség, akár személyi, akár strukturális kérdésekben, amelyek segíthetik azt, hogy az LMP tovább menjen a zöld úton.

 

FOTÓ: Hutter Marianna / Azonnali

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A klímaaktivista posztolt magáról egy képet, ahogy egy túlzsúfolt német vonaton a földön ül csomagjaival, a német vasút szerint viszont nyugodtan ülhetett volna a saját, első osztályra szóló helyén is.

Volt szóvivő, aki élő adásban káromkodott, Boris Johnson pedig még fagyasztóba is bújt az újságírói kérdések elől. Szóval áll a báll, de miért is?

A volt Munkáspárt-tag, Corbyn-szövetséges Ken Livingstone szerint a „zsidó szavazatok nem segítettek” a párt esélyein.

Pollreisz Balázs postaládájába valószínűleg Borkai Zsolt legnagyobb rajongója dobott be egy irodalmi igényű fenyegető levelet, ami miatt a politikus a rendőrséghez is fordult azóta.

És miért várja ezt hatalmas tömeg a bastogne-i városháza előtt a hidegben? A furcsa népszokásnak a második világháborúhoz van köze.

Rod Stewart nagyon örül Boris Johnson győzelmének, a korábban őt istenként tisztelő Celtic drukkereinek egy része viszont jelezte, hogy a továbbiakban nem szívesen látott vendég náluk.

Türkmenisztán elnöke megunta, hogy a közvetlen beosztottjai bevallottan korrumpálódtak, ezért mostantól ő maga sem kegyelmezhet meg senkinek, akikhez elér a botrány.

A hét kérdése

Végre kilépnek a britek? Vagy folytatódik a komédia? Esetleg az egész brexit csak egy kitűnő médiahekk volt arra, hogy végre figyeljen a britekre valaki? Ez a hét kérdése az Azonnalin!

Azért ide elnéznénk

Ablonczy Balázs előadása az összeomlás rejtett oldalairól december 19-én.

Magyar topédesek december 20-án, Budakeszi, Kálvária Pince.

Nem csak szurkolóknak. Budapesten, az Ellátóházban, december 21-én.

Ez ilyen zene lesz. Pécsen, a Szabadkikötőben. December 29.

Az év egyik legjobb évnyitó bulija: Pécs komplett belvárosában koncertek délelőtt 10-től éjfélig. Január 4.

Ezt is szerettétek

Szerintünk az újságírókat korlátozó új szabályok nem felelnek meg az alkotmány követelményeinek, úgyhogy bepereltük az Országgyűlés Hivatalát és magát Kövért is.

Mikor lesz tárgyalás és ítélet? Mi lesz, ha nyerünk? Hogy néz ki egyáltalán egy kereset a házelnök ellen? Elmondjuk a perünk kulisszatitkait!

Eddig is csak egy-két helyen szabadott videózni a parlamentben, de mostantól még kevesebb helyen lehet, és még hangfelvételt készíteni se szabad szinte sehol a Házban.

Twitter megosztás Google+ megosztás