A fideszes körzetekben emelkedett jobban a részvétel, mutatjuk grafikonon

Szerző: Petróczi Rafael
2019.05.26. 18:22

Országosan a fideszes megyékben jóval nagyobb arányban nőtt a részvétel, mint mondjuk Budapesten, a fővároson belül viszont a fideszes kerületek a passzívabbak.

A fideszes körzetekben emelkedett jobban a részvétel, mutatjuk grafikonon

Reiner Roland, az Integrity Lab kutatásvezetője érdekes grafikonokat juttatott el az Azonnalihoz. Az alábbi ábrán az NVI délután 3 órás adatai alapján azt láthatjuk, hogy a mostani EP-választáson százalékosan mennyivel többen mentek el szavazni az egyes megyékben, illetve Budapesten a 2014-es EP-választáshoz képest.

Ahogy Reiner az Azonnalinak elmondta, ha mindenhol ugyanakkora arányban nőtt volna a részvétel az előző EP-választáshoz képest (tehát mindegyik megyénél és Budapestnél ugyanolyan hosszú lenne a csík), akkor aligha tudnánk bármire következtetni. A helyzet viszont közel sem ez. 

Ami rögtön elsőre feltűnhet, hogy

15 óráig arányaiban a hagyományosan ellenzéki fellegvárnak számító Budapesten nőtt a legalacsonyabb mértékben a választási részvétel.

Ezzel szemben olyan megyékben sokkal nagyobb arányban nőtt a részvétel, mint Győr-Moson-Sopron, Szabolcs, Zala, Csongrád vagy Vas megye. Ezek a megyék voltak azok, ahol a Fidesz – korábbi támogatottságához képest – jóval nagyobb mértékben volt képes mozgósítani a 2016-os kvótanépszavazáson. Így előzetesen

azt feltételezhetjük, hogy a kvótanépszavazáson megszerzett Fidesz-bázist sikerülhetett most is nagy arányban mozgósítani.

Az összkép tehát inkább a Fidesz számára tűnik kedvezőnek, és nem az ellenzéknek.

Érdemes azért közelebbről szemügyre venni Budapestet is. A részvételi arány százalékos változása az egyes kerületekben az alábbi ábrán látható.

Bár a hatodik kerületben délután 3-ig 19 százalékponttal magasabb volt a részvétel, mint 2014-ben, azonban arányaiban még így is Terézvárosban növekedett a legkisebb mértékben a választási részvétel. Hogy ennek mi lehet az oka, arról Reiner nem kívánt találgatásokba bocsátkozni.

Ami viszont feltűnő lehet, hogy nem csupán a Terézvárosban, hanem olyan, korábban fideszes kerületekben, mint a II., az V. vagy a XII. sem nőtt arányaiban annyira a részvétel, mint más kerületekben. Ahogy Reiner Roland az Azonnali kérdésére elmondta,

ezek a kerületek már a kvótanépszavazáson, és később a 2018-as országgyűlési választásokon sem szerepeltek jól a részvétel terén.

Azaz könnyen lehetséges, hogy ezekben a kerületekben az egyébként Fidesszel szimpatizáló szavazók maradtak otthon, és ezért alacsonyabb a választási részvétel emelkedése, mint a többi kerületben.

Petróczi Rafael
Petróczi Rafael az Azonnali korábbi újságírója

A Budapesti Corvinus Egyetemen végzett politológusként. Az Azonnali gyakornoka, majd belpolitikai újságírója volt 2017-2021 között.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek