A semmiből törtek elő a Zöldek az ír EP-választáson

Szerző: Illés Gergő
2019.05.25. 10:15

A dublini választókerületet meg is nyerhette a korábban esélytelennek tartott ír zöldpárt, országosan pedig a jobbközép örülhet.

A semmiből törtek elő a Zöldek az ír EP-választáson

Május 24-én szavazott Írország az idei európai parlamenti választásokon, ahol az ír köztévé péntek éjjel kiadott exit pollja szerint nagyon megerősödött a nemrég még egyetlen mandátumra sem esélyes zöldpárt – tudósít a Mérce az RTÉ köztelevízió híre alapján.

Dublin zöld lett?

A köztelevízió által megrendelt RED C exit poll nem biztos, hogy teljesen pontos lesz, mivel az az elsődleges pártpreferenciára vonatkozik, az ír választási rendszer pedig ennél kicsit bonyolultabb: Európa nyugati csücskén a választók másodlagos preferenciát is megjelölhetnek a szavazólapon.

Ráadásul a legtöbb tagállami EP-választással ellentétben (ahol az egész ország technikailag egy választókerületet képez) Írország három választókerületre oszlik az európai voksoláson, így minden pártnak három listát kell állítania.

A 4,8 milliós Írország tizenhárom képviselői hellyel rendelkezik a britekkel kiegészülve még 751 fős Európai Parlamentben, ebből a korábban még gyengélkedő Zöldek akár hármat is megszerezhetnek: a párt a déli és az közép- és északnyugati választókerületekben is versenyben van a mandátumokért, de igazán Dublinban és a főváros környékén tudott megerősödni: az elsődleges pártpreferenciák alapján

itt győzni is tudott a párt, maga mögé utasítva a jobbközép Fine Gael-t, a liberális Fianna Fáil-t és a baloldali nacionalista Sinn Féin jelöltjeit is.

Ha a dublini exit poll eredményét a valóságban is sikerül hozniuk a Zöldeknek, akkor a főváros környékén akár két helyet is elnyerhetnek, ezen felül Dublin környékén még további két helyért folyhat a csata.

Vidéken a jobbközép tarolhatott

Az öt mandátummal rendelkező délen is szoros a verseny, itt a Fine Gael jelöltje vezet az exit poll szerint. Őt a Sinn Féin és a Fianna Fáil jelöltjei követik, de 12 százalékkal ott van a nyomukban a preferenciális szavazás alapján szintén elég erős zöldpárti jelölt is.

Négy mandátuma van a közép- és északnyugati régiónak, itt a jobbközép Fine Gael jelöltje

toronymagasan, 26 százalékkal vezeti a közvélemény-kutatást,

kérdés, hogy sikerül-e a pártnak egy újabb helyet is megszereznie a körzetben. Ugyanis 15 százalékkal a Sinn Féin, majd 12-vel a Zöldek jelöltje is ott van a nyomában, szintén helyet követelve maguknak a négy mandátumból.

A HÁROM RÉGIÓ ÖSSZESÍTETT EREDMÉNYEI AZ EXIT POLL SZERINT. FORRÁS: EE

Országosan mindez erős, 28,7 százalékos eredményt vetít előre a Fine Gael számára, míg öt évvel ezelőtt a párt csak 22,3-at kapott. A liberális Fianna Fáil ugyanakkor igencsak meggyengült, ők a 2014-es választáshoz képest 7 százalékos csökkenéssel és 15,4 százalékkal számolhatnak.

A második helyért versenyben vannak a szorosan mögöttük lévő Zöldek, akik öt évvel ezelőtti, 4,9 százalékos eredményüket háromszorozták meg, az exit poll szerint 14,8 százalékot bezsebelve.

A Sinn Féin 2014-es 19,5 százalékos eredménye után idén úgy tűnik, csak 13 százalékot kaphat.

BORÍTÓKÉP: Green Party Ireland / Facebook 

Illés Gergő
Illés Gergő az Azonnali újságírója

Európai politikáról, Közép-Európáról ír. Magyar belpolitikáról pedig akkor, ha ideges.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek