Orbánnak már kínos Strache, a német AfD dafke kitart mellette

Szerző: Bukovics Martin
2019.05.24. 21:30

Az, amit Strache mondott, elfogadhatatlan, mondta Orbán Viktor a német Bild bulvárlapnak, és azt is hozzátette: a Néppártnak drukkol az EP-választáson. Az AfD továbbra is testvérpártként tekint az FPÖ-re.

Orbánnak már kínos Strache, a német AfD dafke kitart mellette

Elég nehéz követnie egy Fidesz-szavazónak, mit kell éppen gondolnia az Európai Néppártról: a legegyszerűbb, ha a fideszes közpénzmédiáról és az ott megjelenő rendszeres Néppárt-gyalázásokról tudomást sem véve inkább a primer forrást, Orbán Viktor száját figyeli. A Fidesz-elnök miniszterelnök a legnagyobb német bulvárlapnak, a Bild Zeitungnak azt találta ugyanis mondani egy pénteki interjúban, hogy ő továbbra is az Európai Néppártot tartja politikai otthonának, és a pártcsalád sikeréért dolgozik az EP-választási kampányban.

Orbán azt mondta: azt szeretné, ha az Európai Néppárt nyerné meg az EP-választást, de utána fájdalmas vita lesz az irányvonalról. A Fidesz néppárti tagsága épp fel van függesztve, és a Fidesz legalább annyira kampányol a Néppárt ellen, mint az ellenzéki pártok ellen.

Orbán azért szót ejtett a HC Strache volt osztrák alkancellárt megbuktató ibizai videóról is: szerinte „az, amit Strache mondott, elfogadhatatlan”.

Orbán hetekkel ezelőtt fogadta Budán Heinz-Christian Strachét, majd a jobbközép-szélsőjobb együttműködéséről szóló osztrák modellt ajánlotta Európa figyelmébe, ami az ibizai videó megjelenésével lényegében meg is bukott.

Vagyis már csak egy párt áll ki határozottan és büszkén Strache és az FPÖ mellett az európai szélsőjobboldalon: a német AfD.

„Az FPÖ a testvérpártunk, és az is marad” – mondta Jörg Meuthen, az AfD társelnöke és EP-képviselője egy csütörtök esti választási rendezvényen a párthoz közeli Junge Freiheit hetilap cikke szerint. Az AfD másik társelnökének sincs más véleménye az osztrák szövetségeséről: „Csak nem tehetem felelőssé az egész pártot egy ember hibás viselkedeséért!” Alexander Gauland ezt a ZDF köztévé egyik talkshow-jában mondta, ahol beszélt arról is, hogy szerinte az ibizai Strache-videó rögzítése eleve bűnös tett volt.

Kétszólamúvá vált az FPÖ

Egyébként maga az FPÖ is rákapcsolt arra, hogy áldozatként adják el magukat, legalábbis a hagyományosan Bécs Favoriten kerületében tartott pénteki kampányzárójukon ezt tapasztalta az ibizai videóbotrányt kirobbantó müncheni Süddeutsche Zeitung tudósítója. A párt az EP-választás utolsó hetére szlogent váltott: a Jetzt erst recht! magyarul valahogy úgy adható vissza, hogy most aztán pláne a jobboldalt/az FPÖ-t kell választani. (Apró érdekesség, hogy ugyanez volt az ÖVP szlogenje is 1986-ban, amikor kiderült a párt elnökjelöltjének, Kurt Waldeheimnek a náci múltja.)

Az FPÖ-kampányzárón Norbert Hofer, a párt Strache utáni elnöke meglepően mérsékelt hangot ütött meg: mint mondta, fel akarják tárni az összes, ibizai videóban szóbajött kérdést, kiváló együttműködésre törekszenek a többi párttal és ismét koalícióképesek akarnak lenni. Őt Herbert Kickl kirúgott belügyminiszter követte a színpadon, aki Hofer ellentéte volt: szerinte Sebastian Kurz kancellár azért borította a koalíciót az FPÖ-vel, mert megrészegült a hatalomtól.

Olvasnál többet a Strache-videóról és az amiatt kirobbant botrányról? Ide kattints!

FOTÓ: Orbán Viktor / Facebook

Bukovics Martin
Bukovics Martin az Azonnali alapító-főszerkesztője

Német anyanyelv, gradišćei gyökerek, pécsi szőlő, olasz parkolási bírságok. Az Azonnalitól való távozása óta itt olvasható: Gemišt

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek