+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Bukovics Martin
2019. május 24. péntek, 21:30
Az, amit Strache mondott, elfogadhatatlan, mondta Orbán Viktor a német Bild bulvárlapnak, és azt is hozzátette: a Néppártnak drukkol az EP-választáson. Az AfD továbbra is testvérpártként tekint az FPÖ-re.

Elég nehéz követnie egy Fidesz-szavazónak, mit kell éppen gondolnia az Európai Néppártról: a legegyszerűbb, ha a fideszes közpénzmédiáról és az ott megjelenő rendszeres Néppárt-gyalázásokról tudomást sem véve inkább a primer forrást, Orbán Viktor száját figyeli. A Fidesz-elnök miniszterelnök a legnagyobb német bulvárlapnak, a Bild Zeitungnak azt találta ugyanis mondani egy pénteki interjúban, hogy ő továbbra is az Európai Néppártot tartja politikai otthonának, és a pártcsalád sikeréért dolgozik az EP-választási kampányban.

 

Orbán azt mondta: azt szeretné, ha az Európai Néppárt nyerné meg az EP-választást, de utána fájdalmas vita lesz az irányvonalról. A Fidesz néppárti tagsága épp fel van függesztve, és a Fidesz legalább annyira kampányol a Néppárt ellen, mint az ellenzéki pártok ellen.

 

Orbán azért szót ejtett a HC Strache volt osztrák alkancellárt megbuktató ibizai videóról is: szerinte „az, amit Strache mondott, elfogadhatatlan”.

 

Orbán hetekkel ezelőtt fogadta Budán Heinz-Christian Strachét, majd a jobbközép-szélsőjobb együttműködéséről szóló osztrák modellt ajánlotta Európa figyelmébe, ami az ibizai videó megjelenésével lényegében meg is bukott.

 

Vagyis már csak egy párt áll ki határozottan és büszkén Strache és az FPÖ mellett az európai szélsőjobboldalon: a német AfD.

 

„Az FPÖ a testvérpártunk, és az is marad” – mondta Jörg Meuthen, az AfD társelnöke és EP-képviselője egy csütörtök esti választási rendezvényen a párthoz közeli Junge Freiheit hetilap cikke szerint. Az AfD másik társelnökének sincs más véleménye az osztrák szövetségeséről: „Csak nem tehetem felelőssé az egész pártot egy ember hibás viselkedeséért!” Alexander Gauland ezt a ZDF köztévé egyik talkshow-jában mondta, ahol beszélt arról is, hogy szerinte az ibizai Strache-videó rögzítése eleve bűnös tett volt.

 

Kétszólamúvá vált az FPÖ

 

Egyébként maga az FPÖ is rákapcsolt arra, hogy áldozatként adják el magukat, legalábbis a hagyományosan Bécs Favoriten kerületében tartott pénteki kampányzárójukon ezt tapasztalta az ibizai videóbotrányt kirobbantó müncheni Süddeutsche Zeitung tudósítója. A párt az EP-választás utolsó hetére szlogent váltott: a Jetzt erst recht! magyarul valahogy úgy adható vissza, hogy most aztán pláne a jobboldalt/az FPÖ-t kell választani. (Apró érdekesség, hogy ugyanez volt az ÖVP szlogenje is 1986-ban, amikor kiderült a párt elnökjelöltjének, Kurt Waldeheimnek a náci múltja.)

 

Az FPÖ-kampányzárón Norbert Hofer, a párt Strache utáni elnöke meglepően mérsékelt hangot ütött meg: mint mondta, fel akarják tárni az összes, ibizai videóban szóbajött kérdést, kiváló együttműködésre törekszenek a többi párttal és ismét koalícióképesek akarnak lenni. Őt Herbert Kickl kirúgott belügyminiszter követte a színpadon, aki Hofer ellentéte volt: szerinte Sebastian Kurz kancellár azért borította a koalíciót az FPÖ-vel, mert megrészegült a hatalomtól.

 

Olvasnál többet a Strache-videóról és az amiatt kirobbant botrányról? Ide kattints!

 

FOTÓ: Orbán Viktor / Facebook

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A brit LibDemek és a Skót Nemzeti Párt vitázni akartak Boris Johnsonnal és Jeremy Corbynnal, de nem hívták meg őket. Hiába reklamáltak.

Az átlag liechtensteini háztartás eladósodottsága meghaladja a kétszázezer eurót, amivel GDP-arányosan a kontinens leggazdagabb országa számít egyben a legeladósodottabb társadalomnak is.

Az egyik legnevesebb filmfesztiválon vitte haza az Eufória című sorozat első részében nyújtott teljesítményéért a legjobb pilotnak járó díjat.

Bár nyíltan nem határolódott el Orbántól, Bakunak és Ankarának is beszólt Várhelyi Olivér. Mutatjuk, miket válaszolt a bővítési biztosjelölt!

Párizs blokkolta két nyugat-balkáni ország EU-csatlakozásának megkezdését: most elmondják, szerintük hogyan kéne csinálni a bővítést.

Az Európa utolsó diktatúrájának is nevezett országban független megfigyelők számtalan választási visszaélést jelentettek, a hatóságok ezekből egyet sem ismertek el.

Fideszes nincs a jelöltek között, a párt néppártbeli tagsága ugyanis még mindig revízió alatt van. De KDNP-s, felvidéki hidas és MKP-s vagy épp erdélyi RMDSZ-es politikus sem jelöltette magát pozíciókra.

A hét kérdése

Azt a sütit keressük, amihez reggelenként ugyanúgy tud lattét inni egy budai vállalkozó, mint odapörkölt feketét egy békéscsabai varrónő. Szavazz!

Azért ide elnéznénk

Kinek kell Paks2? Akadályozza-e az áttérést a megújulókra? Lehet-e gazdaságos? Létezik-e ellátásbiztonság atomenergia nélkül? November 22-én.

És mindegyiktől lehet kóstolni! Ráadásul Budapesten! És még finomak is a borok. Nov. 23.

Fantasztikusirodalmi találkozó november 30-án!

Jávor Benedekkel, Stumpf Andrással és Bajomi-Lázár Péterrel december 12-ig.

November 22-től egészen december 15-ig a PIM-ben!

Ezt is szerettétek

Szerintünk az újságírókat korlátozó új szabályok nem felelnek meg az alkotmány követelményeinek, úgyhogy bepereltük az Országgyűlés Hivatalát és magát Kövért is.

Mikor lesz tárgyalás és ítélet? Mi lesz, ha nyerünk? Hogy néz ki egyáltalán egy kereset a házelnök ellen? Elmondjuk a perünk kulisszatitkait!

Eddig is csak egy-két helyen szabadott videózni a parlamentben, de mostantól még kevesebb helyen lehet, és még hangfelvételt készíteni se szabad szinte sehol a Házban.

Várhelyi a meghallgatásán profi teljesítményt nyújtott, más, nála jóval gyengébb biztosjelöltekkel ellentétben mégis csuklóztatják az EP-ben. Hogy miért?

Twitter megosztás Google+ megosztás