+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Bukovics Martin
2019. május 24. péntek, 21:30
Az, amit Strache mondott, elfogadhatatlan, mondta Orbán Viktor a német Bild bulvárlapnak, és azt is hozzátette: a Néppártnak drukkol az EP-választáson. Az AfD továbbra is testvérpártként tekint az FPÖ-re.

Elég nehéz követnie egy Fidesz-szavazónak, mit kell éppen gondolnia az Európai Néppártról: a legegyszerűbb, ha a fideszes közpénzmédiáról és az ott megjelenő rendszeres Néppárt-gyalázásokról tudomást sem véve inkább a primer forrást, Orbán Viktor száját figyeli. A Fidesz-elnök miniszterelnök a legnagyobb német bulvárlapnak, a Bild Zeitungnak azt találta ugyanis mondani egy pénteki interjúban, hogy ő továbbra is az Európai Néppártot tartja politikai otthonának, és a pártcsalád sikeréért dolgozik az EP-választási kampányban.

 

Orbán azt mondta: azt szeretné, ha az Európai Néppárt nyerné meg az EP-választást, de utána fájdalmas vita lesz az irányvonalról. A Fidesz néppárti tagsága épp fel van függesztve, és a Fidesz legalább annyira kampányol a Néppárt ellen, mint az ellenzéki pártok ellen.

 

Orbán azért szót ejtett a HC Strache volt osztrák alkancellárt megbuktató ibizai videóról is: szerinte „az, amit Strache mondott, elfogadhatatlan”.

 

Orbán hetekkel ezelőtt fogadta Budán Heinz-Christian Strachét, majd a jobbközép-szélsőjobb együttműködéséről szóló osztrák modellt ajánlotta Európa figyelmébe, ami az ibizai videó megjelenésével lényegében meg is bukott.

 

Vagyis már csak egy párt áll ki határozottan és büszkén Strache és az FPÖ mellett az európai szélsőjobboldalon: a német AfD.

 

„Az FPÖ a testvérpártunk, és az is marad” – mondta Jörg Meuthen, az AfD társelnöke és EP-képviselője egy csütörtök esti választási rendezvényen a párthoz közeli Junge Freiheit hetilap cikke szerint. Az AfD másik társelnökének sincs más véleménye az osztrák szövetségeséről: „Csak nem tehetem felelőssé az egész pártot egy ember hibás viselkedeséért!” Alexander Gauland ezt a ZDF köztévé egyik talkshow-jában mondta, ahol beszélt arról is, hogy szerinte az ibizai Strache-videó rögzítése eleve bűnös tett volt.

 

Kétszólamúvá vált az FPÖ

 

Egyébként maga az FPÖ is rákapcsolt arra, hogy áldozatként adják el magukat, legalábbis a hagyományosan Bécs Favoriten kerületében tartott pénteki kampányzárójukon ezt tapasztalta az ibizai videóbotrányt kirobbantó müncheni Süddeutsche Zeitung tudósítója. A párt az EP-választás utolsó hetére szlogent váltott: a Jetzt erst recht! magyarul valahogy úgy adható vissza, hogy most aztán pláne a jobboldalt/az FPÖ-t kell választani. (Apró érdekesség, hogy ugyanez volt az ÖVP szlogenje is 1986-ban, amikor kiderült a párt elnökjelöltjének, Kurt Waldeheimnek a náci múltja.)

 

Az FPÖ-kampányzárón Norbert Hofer, a párt Strache utáni elnöke meglepően mérsékelt hangot ütött meg: mint mondta, fel akarják tárni az összes, ibizai videóban szóbajött kérdést, kiváló együttműködésre törekszenek a többi párttal és ismét koalícióképesek akarnak lenni. Őt Herbert Kickl kirúgott belügyminiszter követte a színpadon, aki Hofer ellentéte volt: szerinte Sebastian Kurz kancellár azért borította a koalíciót az FPÖ-vel, mert megrészegült a hatalomtól.

 

Olvasnál többet a Strache-videóról és az amiatt kirobbant botrányról? Ide kattints!

 

FOTÓ: Orbán Viktor / Facebook

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Zágrábban az antifasizmus napján ismét fellángolt a vita, hogy nevezzék-e vissza a Nemzeti Színház előtti teret Titóra. De nem fogják.

A logójukat adják-e csak, vagy aktivistákat is? Körbekérdeztük az ellenzéki összefogás pártjait.

Az Apple Daily volt a legnagyobb és a legtovább fennálló hongkongi print bulvárnapilapot és online hírportált is üzemeltető médium, ami a kínai rezsimnek nem kellemes dolgokról is beszámolt.

A koronavírus-járvány miatt egy évvel elcsúsztatott olimpiát anno még úgy reklámozták, hogy az a világjárvány feletti győzelem bizonyítéka lesz.

Pénzzel, de volt, hogy néha tejtermékekkel fizettek le rendőröket Romániában.

1941. június 22-én éjjel negyed négykor kezdetét vette a Barbarossa-hadművelet, melynek célja a Szovjetunió lerohanása és térdre kényszerítése volt.

Věra Jourová szerint például ha valakinek baja van a szivárványszínnel, az róla mond el sokat, a bajor Markus Söder szerint meg ez a büszke útja annak, hogy a társadalom szabadságáért szóljunk fel.

A hét kérdése

Magyarország hiába szerepelt eddig jól az Eb-n, mivel a legnehezebb csoportba került, így az esélyek egyáltalán nem nekünk kedveznek. Ennek ellenére matematikailag van esélyünk, hogy továbbjussunk. Szerinted sikerülni fog?

Azért ide elnéznénk

A magyar hiphop Álmos vezére és a feltörekvő rapcsillag együtt szántják fel Kőbányát július 3-án szombaton.

Kiállítás Budapesten Fiuméről és a magyar kereskedelmi tengerészet történetéről, egészen október 31-ig.

Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

Miben más az olajlobbi 2021-ben, mint amit a hollywoodi filmek alapján elképzelünk? Hidi Jánossal beszélgettünk.

Az OMOH évek óta fix igazodási pont a magyar LMBTQ-bulizók körében, indulásuk óta vállaltan az LMBTQ-közösséghez szólnak. Marton Péter DJ-vel beszélgettünk. Podcast!

Buktatható-e Lukasenka titkosszolgálati eszközökkel, és ha igen, ki tehetné ezt meg? Miért nem annektálta még Belaruszt Oroszország?

A Helyzetben vele beszélgettünk arról, miért nincs több nő a magyar rapben, mit gondol a motyogós rappről, és hogyan alkotott a lockdown idején.

Hogyan lett egy csepeli utcagyerekből a Blade Runner 2049, az Atomic Blonde, vagy a Hellboy 2 utcaképeinek az elkövetője? Mit gondol ma az egykori legendás graffitis a régi házak falainak összefirkálásáról? Podcast!

Meddig adminisztratív hiba az állam részéről, ha nem küldi valakinek az igazolásokat, és honnan súlyosabb mulasztás?

Manek Gábor számos budapesti étterem tulajdonosaként is építi a fővárosi gasztronómiát. Vele beszélgettünk az éttermek újranyitásáról, a Lärm jövőjéről, valamint a nyári fesztiváltervekről. Podcast!

Twitter megosztás Google+ megosztás