Lesz-e közös Momentum-Gyurcsány frakció az EP-ben?

2019.05.23. 18:44

Eljött a Momentumnak kampányolni Budapestre Guy Verhofstadt, a liberális ALDE EP-frakcióvezetője. Az ALDE Macronékkal fog új frakciót csinálni az EP-választás után, ahol egyáltalán nem biztos, hogy a Momentum lesz az egyetlen magyar párt. Verhofstadtot a DK-n kívül arról is megkérdeztük, mit szól hozzá, hogy szövetségese, Macron most már nyíltan Michel Barniert támogatja a Bizottság élére.

Utcafórumnak volt meghirdetve az, ami csütörtök délután a Móricz Zsigmond körtéren történt, bár a választókkal sok interakciót nem lehetett felfedezni. Guy Verhofstadt korábbi belga miniszterelnök, a liberális ALDE EP-frakcióvezetője jött el, hogy személyesen kampányoljon a Momentumnak Budapesten. Az eseménye abban merült ki, hogy Cseh Katalin momentumos listavezető és Verhofstadt is mondott egy-egy rövid beszédet, majd egy meglepetésszerű ellenflashmob és az újságírók lerázása után mindenki elment haza.

Az Azonnalinak azért sikerült elkapnia a korábban kifejezetten Orbán ellen is kampányoló Verhofstadtot, aki most Emmanuel Macronnal készül új, közös frakciót alakítani. Mivel Macron pártjából tavasszal jártak itt DK-sokkal tárgyalni, arra voltunk kíváncsiak, bevennék-e a DK-sokat ebbe az új frakcióba.

Verhofstadt rögtön azzal kezdte, hogy a DK pillanatnyilag a szocdem S&D-frakcióban van, és neki, amikor még korábban beszélt Gyurcsánnyal, úgy tűnt, ott is akarnak maradni.

Mindenesetre nyitott lesz az ALDE-Macron-frakció, Verhofstadt erős magyar delegációban reménykedik, és lehet, hogy Gyurcsányék is meggondolják magukat a választás után, mondta.

Az ALDE-val szövetséges Emmanuel Macron francia elnök egyébként épp most jelentette be nyilvánosan, hogy Michel Barnier jelenlegi brexitfőtárgyalót alkalmasnak tartaná az Európai Bizottság élére. Barnier néppárti politikus, akárcsak a hivatalos csúcsjelölt, Manfred Weber, és szolidan már el is kezdett kampányolni, főleg, miután Orbán is megvonta a támogatását Webertől.

De támogatná-e a liberális Verhofstadt a néppárti Barnier-t új szövetségese, Macron kedvéért?

Erre a kérdésre nem válaszolt egyértelműen az Azonnalinak. Leszögezte: először a programban kell megállapodni, és utána jöhet csak a tisztségek szétosztása. Nem szabad fordítva csinálni, bár sokszor tapasztalta már ezt Európában.

Bakó Bea
Bakó Bea az Azonnali alapító-főszerkesztője

EU-jogász. 2021 márciusa óta anyasági szabadságon.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek